Κυριακή , 19 Μάϊος 2024

ΣΤΟΥΣ ΛΑΚΚΟΥΣ – Εκδηλώσεις μνήμης και αποκαλυπτήρια ανδριάντα Χατζή Μιχάλη Γιάνναρη (Και βίντεο)


Διπλή επετειακή εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 150 χρόνια από την κήρυξη της επανάστασης του 1866 και τα 100 χρόνια από τον θάνατο του γενικού αρχηγού Χατζή Μιχάλη Γιάνναρη πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία και αρκετό κόσμο το πρωί της 21ης Αυγούστου 2016 στην Τοπική Κοινότητα του ιστορικού ορεινού χωριού Λάκκοι του Δήμου Πλατανιά.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης άρχισε με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο στον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου προεξάρχοντος του σεβασμιότατου Αρχιεπίσκοπου Κρήτης κ. Ειρηναίου για τη μνήμη των αγωνιστών της Κρητικής Επανάστασης και του Αρχηγού Χατζή Μιχάλη Γιάνναρη. «Είναι μεγάλο πράγμα να μην λησμονούμε, να θυμούμαστε και να τιμούμε τους ανθρώπους οι οποίοι για εμάς και για τον τόπο μας αγωνίσθηκαν και θυσιάστηκαν…» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος.  

Ακολούθησε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης στην αρχή του χωριού μ’ επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των αγωνιστών της επανάστασης. Το «παρών» έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκο Καλογερή, ο δήμαρχος Σφακίων κ. Γιάννης Ζερβός, ο αντιδήμαρχος Χανίων κ. Γιάννης Μαράκης, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι Σωμάτων  Ασφαλείας, Φορέων και Συλλόγων, η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, Στρατιωτικές Αρχές με άγημα του Στρατού κ. ά.    

Τον ανδριάντα του Χατζή Μιχάλη Γιάνναρη φιλοτέχνησε ο καταξιωμένος Χανιώτης γλύπτης, Γιάννης Μαρκαντωνάκης και τ’ αποκαλυπτήρια του έγιναν από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο, τον δήμαρχο Πλατανιά κ. Γιάννη Μαλανδράκη, τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απόστολο Βουλγαράκη και τον ταξίαρχο, διοικητή της 5ης Μεραρχίας Κρητών κ. Αλεξίου.

Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων, απόδοση ριζίτικου από ριζίτες των Λάκκων, καλωσόρισμα από τον αντιδήμαρχο Πλατανιά Εμμανουήλ Σολιδάκη, χαιρετισμοί, και ομιλίες από τον Νικόλαο Ε. Παπαδογιαννάκη ομότιμο καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης και τον Στέφανο Α. Ανδριάνη αντιστράτηγο ε.α. – πολιτικό μηχανικό.

Στον χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος του Δήμου Πλατανιά κ. Εμμανουήλ Σολιδάκης, καταγόμενος από τους Λάκκους, σημείωσε: «Ο Χατζή Μιχάλης Γιάνναρης μαζί με τους άλλους αρχηγούς των κρητικών Επαναστάσεων, σαν σήμερα στις 21 Αυγούστου 1866 σφράγιζε την κήρυξη της Επαναστάσεως κατά του κατακτητή. Ήταν γιος ενός λεβέντη κληρικού, εφημερίου του χωριού μας και γεννήθηκε πιθανότατα το 1831. Έμαθε να γράφει και να διαβάζει έχοντας δάσκαλο τον πατέρα του. Η ηρωική μορφή του Χατζημιχάλη Γιάνναρη, του επαναστάτη από τους Λάκκους των Χανίων κυριάρχησε σ’ όλες τις επαναστάσεις της Μεγαλονήσου από το 1866 μέχρι και την απελευθέρωση της, αλλά και στα χρόνια της Κρητικής Πολιτείας. Απεβίωσε στο Μάλεμε Χανίων στις 21 Ιουλίου 1916 και κηδεύτηκε  με τιμές στρατηγού». 

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης, υπογράμμισε: «Η Κρητική Επανάσταση του 1866 υπήρξε η σημαντικότερη στιγμή του αγώνα των προγόνων μας για την απελευθέρωση από την οθωμανική κατοχή και την Ένωση με τη μητέρα Ελλάδα. Και η κορυφαία μορφή αυτής της στιγμής ήταν αναμφίβολα ο Γενικός Αρχηγός της Χατζή Μιχάλης Γιάνναρης. Εκατόν πενήντα χρόνια μετά από την κήρυξη της επανάστασης και εκατό χρόνια μετά από το θάνατο του αρχηγού της, βρισκόμαστε όλοι εδώ στη γενέτειρά του απόγονοι και επίγονοι αποτίνοντας τον ελάχιστο φόρο τιμής σε εκείνον και τους ηρωικούς συναγωνιστές του…»

Ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης επεσήμανε ότι «είμαι σίγουρος πως όλοι μας νιώθουμε περισσή συγκίνηση τώρα, ατενίζοντας τη μορφή του, που θα στέκει επιβλητική στους Λάκκους Κυδωνίας από σήμερα έως την αιωνιότητα, σύμβολο Ελευθερίας και Ανδρείας, σημείο αναφοράς για τη συλλογική μνήμη, “ διδάσκοντας” στις μελλοντικές γενιές τις αξίες της φυλής».

Χαιρετισμοί επίσης απηύθυναν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο  πρωτοπρεσβύτερος Αντώνιος Σαπουνάκης εκ μέρους του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού κ. ά.  

Ως πρώτος ομιλητήs ο Νικόλαος Παπαδογιαννάκης ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, τόνισε: « Η συγκίνηση όλων μας σήμερα είναι διπλή γιατί κάνει μία διπλή αναφορά. Στην επέτειο των 150 χρόνων από τη μεγάλη Κρητική Επανάσταση του 1866 και στο ορθόδοξο μνημόσυνο για τα 100 χρόνια από το θάνατο ή για να πω καλύτερα από το πέρασμα στην αθανασία του μεγάλου επαναστάτη της ψυχής της επανάστασης του 1866 του Χατζή Μιχάλη Γιάνναρη. Οι Λακκιώτες είναι και πρέπει να είναι πάντα περήφανοι για τις μεγάλες γενιές τους που ανέδειξαν ως πρωτεργάτες στους αγώνες της Κρήτης και ανάμεσά τους τούς Γιαννάρηδες και ιδιαίτερα τον Χατζή Μιχάλη. Περισσότερο θα εστιάσω την αναφορά μου στον ψυχισμό του και στα ιδανικά του όπως αυτά εκφράστηκαν ιδιαίτερα στην ποιητική του σύνθεση την “Κρητικοπούλα”. Ο Χατζή Μιχάλης δεν είναι μόνο χαρισματικός ηγέτης, ο πολέμαρχος που τον λένε οι Τούρκοι, ο Καράν Σειτάν όπως τον αποκαλούσαν. Είναι και ο άνθρωπος με τη δημιουργική πένα και πρώτα απ’ όλα πρέπει να τονισθεί ότι ο Χατζή Μιχάλης είχε έντονο το θρησκευτικό συναίσθημα. Γιος ιερέα του ξακουστού “Γιανναρόπαπα” έμαθε τα πρώτα του γράμματα τα κολυβογράμματα από τον πατέρα του διαβάζοντας τα εκκλησιαστικά βιβλία και ψάλλοντας στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου. Έφηβος στο 1648 θα συνοδεύσει τον πατέρα του με τον αδερφό του Παναγιώτη στους Αγίους Τόπους όπου και θα παραμείνουν επί ένα οκτάμηνο. Από τότε πήρε και την προσωνυμία Χατζής την οποία διατήρησε δια βίου..»

Από τον δεύτερο ομιλητή κ. Στέφανο Ανδριάνη Αντ/γο ε.α. Πολ. Μηχανικό, καταγράφουμε απόσπασμα  για τα 100  χρόνια από το θάνατο του αείμνηστου οπλαρχηγού. «Η ηρωική μορφή του Χατζημιχάλη Γιάνναρη, του επαναστάτη από τους Λάκκους (1831-1916) ξεπήδησε μέσα από τη γεμάτη αίμα ιστορία της Κρήτης. Κυριάρχησε στρατιωτικά σ’ όλες τις επαναστάσεις από το 1866 μέχρι και την απελευθέρωση το 1913 και διαδραμάτισε σοβαρό πολιτικό ρόλο στα χρόνια της αυτόνομης Κρητικής Πολιτείας. Για τους αγώνες του συνελήφθη και αποφυλακίστηκε με αμνηστία τουλάχιστον τρεις φορές στο πλαίσιο αμνηστιών που επέβαλαν οι Μεγάλες δυνάμεις στην Οθωμανική Αυτοκρατορία κρατώντας ‘’ισορροπίες’’ που εξυπηρετούσαν τα  δικά τους σχέδια. Η πατριωτική επαναστατική δράση του Χατζή-Μιχάλη Γιάνναρη κορυφώθηκε στην μεγάλη Κρητική Επανάσταση του 1866 – 1869 στην οποία έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο. Υπήρξε από τους πρώτους προκρίτους της δυτικής Κρήτης, που συμμετείχαν σε όλες τις ένοπλες συγκεντρώσεις, που  προετοίμασαν, το μεγάλο κρητικό ξεσηκωμό του 66 και εκείνον εξέλεξε η   “Γενική Συνέλευση των Κρητών”, ως γενικό αρχηγό της επαρχίας Κυδωνίας.  Μετά την κάμψη της επανάστασης του 66 και τη σύλληψή του, η προσπάθεια των Τούρκων να τον δελεάσουν και να τον προσεταιριστούν απέτυχε πλήρως. Τελικά δραπέτευσε από την Κωνσταντινούπολη και κατέφυγε στη Ρωσία. Ηγήθηκε της επανάστασης του 1878 που έληξε με τη σύμβαση της Χαλέπας. Τερμάτισε την 39χρονη πολεμική του δράση το 1896 στη νικηφόρα μάχη του Ελληνικού  Στρατού στα Λιβάδια Χανίων. Εκλέχτηκε πληρεξούσιος Χανίων στην πρώτη Κρητική Εθνοσυνέλευση. Υπήρξε πρώτος πρόεδρος της Επαναστατικής Συνέλευσης των Κρητών το 1911. Το 1912 σε ηλικία 80 ετών εξελέγη ομόφωνα Πρόεδρος της Διοικούσας Επαναστατικής Επιτροπής, αξίωμα που αντιστοιχούσε σε αυτό του Πρωθυπουργού της Κρητικής Πολιτείας. Στις 22 Ιουλίου 1916 ο Δρυς των Λευκών Ορέων έπεσε  σε ηλικία 85 ετών».

Η εκδήλωση τελείωσε με πλούσιο κέρασμα και κρητική μουσική από το συγκρότημα του Σταύρου Ψαρουδάκη. Συμμετείχαν χορευτές από τον  Παραδοσιακό Χορευτικό Σύλλογο “Βιγλάτορες”, τον Παραδοσιακό Σύλλογο Νομού Χανίων «Τα Σφακιά” και τον Παραδοσιακό Σύλλογο “Σταυραετοί” που χόρεψαν μπροστά από τον ανδριάντα του ήρωα Χατζή Μιχάλη Γιάνναρη.

Την εκδήλωση παρουσίασε η οικονομολόγος και Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Νεκταρία Σολιδάκη με καταγωγή από τους Λάκκους.

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

eparxiakofos0088

eparxiakofos0086

eparxiakofos0087

eparxiakofos0089

eparxiakofos0090

eparxiakofos0094

eparxiakofos0095

eparxiakofos0093

eparxiakofos0097

eparxiakofos0108

eparxiakofos0112

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΛΑΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Για τις διακοπές σας ελάτε στα καινούργια πολυτελέστατα μικρά διαμερίσματα μας στην Αγία Μαρίνα Χανίων με τιμές ιδιαίτερα φιλικές. Διαθεσιμότητα υπάρχει από τις 30 Αυγούστου.

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

https://eparxiakofos.gr/touristika-idi-o-erotokritos-stin-agia-marina/ 

DSC04978

DSC05004

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com