Ανακοίνωση

ΣΤΟΥΣ ΚΑΜΠΟΥΣ ΚΕΡΑΜΙΩΝ – Πανηγύρι Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και επετειακή μνήμη αγωνιστών στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες…

DSC06449wtmk

Με αρκετό κόσμο γιορτάστηκε και φέτος το πρωί της Δευτέρας πανηγυρικά, το αριστερό κλίτος του κεντρικού Ιερού Ναού του χωριού Κάμποι Κεραμιών που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο. Ακολούθησε στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο πεσόντων της πλατείας του ιστορικού χωριού με καταθέσεις στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, ανάκρουση Εθνικού Ύμνου, χαιρετισμοί και ομιλία για τα γεγονότα της αποφράδας εκείνης ημέρας που έντυσε στα μαύρα το χωριό και την γύρω περιοχή. 

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, η Τοπική Κοινότητα Κάμπων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος του μαρτυρικού χωριού. Το «παρών» έδωσαν η βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ κα Βάλια Βαγιωνάκη, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Νίκος Καλογερής, ο αντιδήμαρχος Χανίων κ. Ιωάννης Μαράκης, απευθύνοντας σύντομους χαιρετισμούς. Παραβρέθηκαν επίσης  εκπρόσωποι σωμάτων ασφαλείας, φορέων και συλλόγων και πολλοί άλλοι, ενώ την πλατεία του χωριού κοσμούσαν παλιά αυτοκίνητα του συλλόγου Ιστορικών Οχημάτων Κρήτης.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο αρχιτέκτων πολιτικός μηχανικός Μιχάλης Κατσανεβάκης, ο οποίος ανάλυσε τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της θλιβερής περιόδου τα οποία επένδυσε και με νέα ιστορικά ντοκουμέντα, άγνωστα στο ευρύ κοινό, σημειώνοντας. «Στις 20-5-41, ο λαός επειδή έτσι είχε μάθει και είναι και ήταν στο Δωρικό αίμα του, μόλις διαπίστωσε ότι γινόταν εισβολή ξεσηκώθηκε. Όποιος και να ήταν ο εισβολέας, το ίδιο θα έκανε. Ήταν παράδοση. Ρωμαίοι, Άραβες, Ενετοί, Τούρκοι…

Κανείς άγγλος, τουλάχιστον για τα Χανιά που έγιναν οι μεγάλες μάχες και μεγάλες εκτελέσεις για την εξολόθρευση των αλεξιπτωτιστών, δεν τους είχε οργανώσει, βγήκαν αυθόρμητα να υπερασπισθούν τον τόπο τους και με ότι όπλο είχαν ή βρήκαν πρόχειρο.

Τους Άγγλους, βεβαίως για το χατίρι του Γέρο Βενιζέλου που ήταν σύμμαχοι από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τους είχαν φίλους – συμπολεμιστές. Οι Κρητικοί που πολέμησαν τους αλεξιπτωτιστές είχαν γεννηθεί από το 1870 μέχρι το 1920 περίπου, δηλαδή κατά την περίοδο κυρίως, της Οθωμανικής κατοχής και είχαν ζήσει όλο το δράμα της περιόδου εκείνης.

Είδαν ένα νέο εισβολέα μόλις 18 χρόνια μετά την αποχώρηση των Τούρκων, που ερχόταν να τους βάλει ξανά το ζυγό και θυμήθηκαν τα παλιά» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κατσανεβάκης για να τελειώσει καταλήγοντας ότι « σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε πρέπει να σοβαρευτούμε, ν’ αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να κάνουμε πρώτα την αυτοκριτική μας, καθόσον οι καιροί είναι δύσκολοι και δυσκολότεροι μπορεί να έρθουν».    

Ένα συγκινητικό απόσπασμα για το ιστορικό επίσης του χωριού κατά την έφοδο των Γερμανών διάβασε η Μαρία Περάκη από το βιβλίο “Οι εραστές της Λευτεριάς” της συγγραφέως Ευαγγελίας Μανιουδάκη – Νικολακάκη, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Παραμονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Στο χωριό μας όλα τα σπίτια με ανοιχτές τις πόρτες περίμεναν να καλωσορίσουν τους φίλους, σύντεκνους και συγγενείς που θα ερχότανε στη γιορτή του Αγίου. Ο εσπερινός είχε τελειώσει. Η ημέρα είχε φύγει και η νύχτα μόλις που έριχνε το πρώτο, το μαύρο της σημάδι…».    

Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων, ψάλθηκε ο εθνικός ύμνος απ’ όλους ενώ άνδρες του Πολιτιστικού Συλλόγου τραγούδησαν ριζίτικα. Η εκδήλωση έληξε με πλούσιο τραπέζι που παρατέθηκε στο κτήριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Κάμπων.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Νίκος Περράκης ενώ πρωτεργάτες της ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάμπων κ. Αναστάσιος Πολιτάκης με τον κ. Αντώνιο Γαρμπιδάκη, πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κάμπων. Για τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα του χωριού, ο κ. Νίκος Περάκης  ευχαρίστησε τον κόσμο που τίμησε με την παρουσία του τη μνήμη των συγχωριανών του τονίζοντας ότι «σας καλωσορίζουμε στους Κάμπους Κεραμιών για να τιμήσουμε τη μνήμη των αγωνιστών που εκτελέσθηκαν από τους Γερμανούς. Σας καλωσορίζουμε σε μια εκδήλωση μνήμης αλλά και συλλογισμού. Να αναλογιστούμε την ιστορία μας, τους αγώνες του Ελληνισμού, τις θυσίες των προγόνων μας διότι ο λαός που ξεχνά την ιστορία του είναι καταδικασμένος σε αφανισμό. Έχουμε πανηγύρι στους Κάμπους σήμερα εορτάζουμε τη Χάρη του πολιούχου μας Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, αλλά έχουμε και ημέρα πένθους διότι αυτή την ημέρα διάλεξαν οι φασίστες να εκτελέσουν 37 παλικάρια από αυτό το χωριό», για να καταλήξει προτείνοντας στους φορείς του τόπου να καθιερωθούν οι Κάμποι ως αφετηρία για τις ετήσιες επετειακές εκδηλώσεις της Μάχης της Κρήτης.   

DSC06450wtmk

  DSC06465wtmk

DSC06461wtmk

DSC06466wtmk

DSC06467wtmk

DSC06462wtmk

Η εικόνα του εορταζόμενου Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και εξωτερική όψη της δίκλιτης εκκλησίας με το δεξιό κλίτος να είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου 

DSC06488wtmk

  Πανοραμική όψη του χωριού

DSC06457wtmk

DSC06460wtmk

DSC06472wtmk

Με ιδιοκτήτες του Συλλόγου Ιστορικών Οχημάτων Κρήτης ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Νίκος Καλογερής 

 

DSC06530wtmk

 

DSC06487wtmk

KAKANOS_AYTOKOLLHTA

 

Οι διαφημίσεις στηρίζουν την προσπάθεια διάσωσης χιλιάδων πολιτιστικών και εκκλησιαστικών εκδηλώσεων. Παρακαλούμε τους επαγγελματίες ή φορείς που μας στήριξαν, να μην ξεχνούν τις υποχρεώσεις τους…

 DSC06478wtmkDSC06475wtmkDSC06481wtmk DSC06483wtmk DSC06484wtmkDSC06490wtmk DSC06493wtmk

 

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής

 

DSC06495wtmk

 Ο αντιδήμαρχος Χανίων κ. Ιωάννης Μαράκης 

DSC06501wtmk

 Ο κ. Αντώνιος Γαρμπιδάκης, πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κάμπων

DSC06509wtmk

 

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Τάσος Πολιτάκης 

DSC06513wtmk DSC06515wtmk DSC06518wtmk DSC06520wtmkDSC06529wtmkDSC06531wtmk DSC06532wtmk DSC06533wtmk

DSC06537wtmk

Από την επιμνημόσυνη δέηση τιμής και μνήμης και τις καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο της πλατείας υπέρ των θυμάτων της 8ης Μαΐου 1944 και λοιπών αγωνιστών που συμμετείχαν στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες του έθνους 

DSC06524wtmk

Η Μαρία Περάκη 

DSC06454wtmk

DSC06542wtmk DSC06544wtmk DSC06545wtmk DSC06549wtmk DSC06551wtmk DSC06553wtmk DSC06555wtmk DSC06556wtmk DSC06557wtmk

DSC06534wtmk

Από το πλουσιοπάροχο πανηγυρικό γεύμα που παρατέθηκε από τον πολιτιστικό Σύλλογο 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com