Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

ΣΤΟΝ ΒΑΜΟ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ: Εκδήλωση για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

 

 

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην πορεία για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα είχε παίξει ο Αποκόρωνας, όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Ένωση, που πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα στην πλατεία  της πανέμορφης κωμόπολης του Βάμου, πρώην ιστορικής πρωτεύουσας της επαρχίας Αποκορώνου, παρουσία πολιτικών, αντιπροσωπείας του Δήμου Αποκορώνου και πλήθους κόσμου.

Στην επιμνημόσυνη δέηση στον ανδριάντα του Βαμιανού Μακεδονομάχου ήρωα Λεωνίδα Μαλέκου προεξήρχε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός για να ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, χαιρετισμοί και εμπεριστατωμένη αναφορά στα ιστορικά γεγονότα μέχρι την πολυπόθητη Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα από τον ιστοριοδίφη Αλέξανδρο Μυλωνογιάννη.

 Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Αποκορώνου, σε συνεργασία με το Κοινωφελές  Ίδρυμα ”Αγία Σοφία”, την Ομοσπονδία Σωματείων Αποκορώνου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βάμου, ενώ υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών  «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Την εκδήλωση συντόνιζε ο αντιδήμαρχος Εμμανουήλ Νικολούδης αρμόδιος σε θέματα πολιτισμού.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν οι συνδιοργανωτές, ο επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης του Δήμου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης και ο μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός.

Γρηγόρης Μαρκάκης, δήμαρχος Αποκόρωνα: “ Σ’ ένα Δήμο Καλλικρατικό της ρίζας των Λευκών Ορέων, του παραλιακού μετώπου, της λίμνης του Κουρνά με φυσικό πλούτο, ιστορικό με μεγάλη παράδοση και κοινωνική συνοχή, σ’ έναν Δήμο με πολλά μνημεία, ενετικών χρόνων, βυζαντινά, σύγχρονα, ναούς με μεγάλη ιστορία και παράδοση τα οποία συνολικά συμβάλλουν στη διατήρηση του τόπου μας γιατί σε κάθε μέτρο κρητικής γης υπάρχει κι ένα σύμβολο θυσιαστήριο ακατάλυτο για την πατρίδα…  Η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή για τον Αποκόρωνα γιατί η μεταπολιτευτική Επιτροπή διαχειρίστηκε σε όλο της το εύρος προάγγελος είναι της Ένωσης με την Ελλάδα αλλά και γιατί  ιστορικά γεγονότα που έχουν σφραγίσει τη μνήμη και τη συνείδησή μας αποτελούν για όλους πηγή δύναμης, ελπίδας, μα και αντίστασης σε αυτούς που φαίνεται πώς η ιστορία και η παράδοση της Κρήτης, δεν τους δίδαξε τίποτα…”.

Ιάσων Μαυροματάκης εκπρόσωπος του Ιδρύματος Αγία Σοφία Αποκορώνου: “ Εκ μέρους του  Κοινωφελούς Ιδρύματος χαιρετίζουμε και στηρίζουμε αυτή την εκδήλωση όπως και άλλες παρόμοιες”.

Γεώργιος Χατζηδάκης πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βάμου: “ Από την ιστορική πρωτεύουσα του Αποκόρωνα τον Βάμο, τον τόπο καταγωγής του μεγάλου μακεδονομάχου ήρωα Λεωνίδα Μαλέκου, συνελήφθη η ιδέα για να γίνει μεταπολιτευτική Επιτροπή. Καλωσορίζουμε τους συμμετέχοντες και στέλνουμε χαιρετισμούς σε όλη την Κρήτη”.

Ιωάννης Τερεζάκης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Σωματείων Αποκορώνου: Η Ομοσπονδία Σωματείων Αποκορώνου με ξεχωριστή τιμή παρευρίσκεται σήμερα εδώ στην οργάνωση ετούτης της εκδήλωσης με την ευκαιρία των 100 ετών από την πολυπόθητη Ένωση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε και να αναγνωρίσουμε την προσφορά στους αγώνες όχι μόνο της συγκεκριμένης περιόδου των συνεπαρχιωτών μας που ήταν πάντοτε παρόντες όπως και την ευστροφία, την διορατικότητα αλλά και επαναστατική αγωνιστικότητα του μεγάλου μας εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου, ενός μεγάλου ηγέτη, διπλωμάτη και πολιτικού, όπως έχει λεχθεί, ίσως του μεγαλύτερου της Ευρώπης εκείνης της περιόδου…”.

Νίκος Παπαδάκης, διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Mελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».     “ Στο πλαίσιο της επετείου των 100 ετών της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα δεν μπορούσε να μην γίνει αυτή η τελετή από το Δήμο Αποκορώνου σε αυτό εδώ τον τόπο που μαζί με τους κατοίκους πρωταγωνίστησε στην πορεία για την απελευθέρωση της Κρήτης και την Ένωση με την Ελλάδα…”

Χαράλαμπος Κουκιανάκης επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Αποκόρωνα: “ Η λαϊκή ρίμα λέει ότι παλιών πατήματα σημερινών γιοφύρια, Οι πρόγονοί μας έκαναν το χρέος τους προς την πατρίδα θα πρέπει κι εμείς να αναλογιστούμε το δικό μας χρέος να πατήσουμε πάνω στα ήθη και τα έθιμα στις παραδόσεις στα ιδανικά στις αξίες του ελληνικού έθνους και τότε σίγουρα θα βρούμε τον σωστό βηματισμό…”.

Οι χαιρετισμοί έκλεισαν με τελευταίο τον μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό: “Η ιστορία μας είναι εκείνη που μπορεί να μας κρατήσει ως έλληνες γι’ αυτό θα πω μια μαντινάδα: Παράδεισοι υπάρχουν δυο, στον ουρανό ο ένας,

η Κρήτη είναι ο δεύτερος κι άλλου ποθές κανένας”.

Ο βασικός ομιλητής, Αλέξανδρος Μυλωνογιάννης εστίασε την αναφορά του «στη συμβολή του Αποκόρωνα και των Αποκορωνιωτών για την ελευθερία και την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα» και τόνισε: “ Φέτος γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Οι Αποκορωνιώτες από τη φύση τους, λίγο πολύ επαναστάτες, πρωτοστατούσαν πάντα στις κινητοποιήσεις αυτές. Ύστερα από την επανάσταση του 1821, με το πρωτόκολλο του Λονδίνου, που υπόγραψαν το 1830, η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία, η Ελλάδα αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητο κράτος, με περιορισμένη όμως έκταση και πληθυσμό. Η Κρήτη έμεινε εκτός της ελληνικής επικράτειας και αντέδρασε με επανειλημμένες εξεγέρσεις, εναντίον του τούρκου κατακτητή, για ελευθερία και Ένωση με την Ελλάδα. Ο Αποκόρωνας, ο οποίος λόγω της μορφολογίας του εδάφους του, και της κοντινής απόστασης του από τα Λευκά Όρη, ήταν κατάλληλη περιοχή για κλεφτοπόλεμο και ανταρτοπόλεμο. Και ακόμα στα εκτεταμένα παράλιά του προσέγγιζαν τα πλεούμενα από την ελεύθερη Ελλάδα και ξεφόρτωναν όπλα, πυρομαχικά και εφόδια για τους επαναστάτες…” υπογράμμισε ο κ. Μυλονογιάννης για να συνεχίσει καταλήγοντας ότι: “ Με το διορισμό του πρίγκηπα Γεωργίου η πορεία της κρήτης προς την Ένωση είχε δρομολογηθεί και κατέληξε, ύστερα από μια πολυκύμαντη 15 ετή ακόμη περιόδου (1898-1913) στην οριστική και επίσημη ανακήρυξη της Ένωσης, την 1η Δεκεμβρίου 1913, με την ανάρτηση της Ελληνικής σημαίας σε επίσημη τελετή, στο φρούριο του Φιρκά των Χανίων. Την 1η Δεκεμβρίου 2013, που συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από την Ένωση θα γίνει επίσημα η σχετική τελετή στο Φιρκά Χανίων”.

Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκε από το Δήμο Αποκορώνου παραδοσιακό κέρασμα. Παραθέτουμε φωτογραφικά στιγμιότυπα από την επιμνημόσυνη δέηση, την κατάθεση στεφάνων, τους χαιρετισμούς και την ομιλία καθώς επίσης και το κέρασμα που ακολούθησε. Πλάνα από τη βιντεοσκόπηση μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα των «Χανιώτικων νέων» και στη δική μας, εδώ, στο «Επαρχιακό φως».

Κάνετε κλικ εδώ να δείτε το βίντεο. 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Χανιώτικα νέα Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013 σελίδα 8

08-20130812

Σημείωση: Από λάθος μας αναγράφηκε στην εφημερίδα  ως Μανώλης, το μικρό όνομα του προέδρου της Ομοσπονδίας Σωματείων Αποκορώνου  κ. Ιωάννη Τερεζάκη. 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com