Δευτέρα , 15 Απρίλιος 2024

ΣΤΟΝ ΣΚΙΝΕ – Εκδήλωση μνήμης των πεσόντων του χωριού κατά τη Γερμανική Κατοχή

Ένα από τα μαρτυρικά χωριά του Νομού μας είναι και ο Σκινές με πολλά θύματα την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής από τη ναζιστική θηριωδία της οποίας ιστορικά στοιχεία αναφέρθηκαν κατά την ομιλία της Αικατερίνης Κολοκυθά, επισκέπτριας υγείας και πρώην δημοτικής συμβούλου του Δήμου Πλατανιά.

Η εκδήλωση άρχισε με την καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων Σκινέ που τέλεσαν οι τοπικοί εφημέριοι Σκινέ π. Νικόλαος Λαδόπουλος και Αλικιανού πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Χατζηδάκη.

To «παρών» έδωσαν άνθρωποι της αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, εκπρόσωποι στρατιωτικών Αρχών, φορέων, συλλόγων, κομμάτων καθώς επίσης και δύο φιλόξενων χωριών, Μαργαριτών Ρεθύμνου και Κουρνά Αποκορώνου, απευθύνοντας σύντομους χαιρετισμούς μαζί με τον δήμαρχο Πλατανιά κ. Γιάννη Μαλανδράκη, τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Κυριάκο Κώτσογλου, τον πρόεδρο της Ελληνικής Περιηγητικής Λέσχης κ. Αντώνιο Δασκαλάκη και τον ηλικιωμένο γέροντα, κάτοικο του χωριού κ. Νίκο Μαρινάκη.

Ο κ. Μαλανδράκης στον χαιρετισμό του επεσήμανε την ανάγκη να διδάσκεται στην εκπαίδευση η τοπική ιστορία και να μεριμνούν οι εκπαιδευτικοί να έρχονται περισσότεροι μαθητές σε αυτές τις εκδηλώσεις μνήμης». Ο κ. Κώτσογλου από την πλευρά του αναφέρθηκε επίσης και στον ιστορικό ρόλο της οικογένειάς του στην δύσκολη περίοδο της κατοχής, ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής περιηγητικής Λέσχης κ. Αντώνιος Δασκαλάκης, τόνισε ότι «συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα για να τιμήσουμε εκείνους οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία του τόπου μας. Θύματα αυτού του αγώνα είναι και όλοι αυτοί οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στην θηριωδία που διέπραξαν οι Γερμανοί στον Σκινέ την 1η Αυγούστου 1941».

Η ΟΜΙΛΙΑ

Στην ομιλία της για τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στον Σκινέ, αναφέρθηκε λεπτομερώς η κα Αικατερίνη Κολοκυθά υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη αλλά ταυτόχρονα και μεγάλη τιμή να αναφερθεί κανείς και να φέρει ξανά στην μνήμη μας ένα τόσο μεγάλης σημασίας ιστορικό γεγονός όπως είναι το ολοκαύτωμα του ηρωικού Σκινέ από τους Γερμανούς κατακτητές. Δεν θα μπορούσα λοιπόν να μην ανταποκριθώ στην τιμητική πρόταση που μου έγινε να αναλάβω αυτό τον ρόλο που όμως για μένα έχει παράλληλα και συναισθηματική αξία καθώς είχα την τύχη να υπηρετήσω με συνέπεια τούτο το ιστορικό χωριό για περισσότερο από τριάντα χρόνια γεγονός που μου έδωσε το δικαίωμα να το θεωρώ και δικό μου χωριό…».

Η ίδια συνεχίζοντας επεσήμανε: « H ιστορία έχει περίτρανα αποδείξει πως οι τύχες των λαών του πλανήτη μας βρίσκονται στα χέρια λάθος ανθρώπων. Αδιαμφισβήτητη απόδειξη αυτής της διαπίστωσης είναι τα όσα τραγικά συνέβησαν στην σκοτεινή περίοδο της δεκαετίας του ’40, όταν ένας αδίστακτος Γερμανός δικτάτορας οραματίστηκε να κατακτήσει τον κόσμο με βίαιο και απάνθρωπο τρόπο…» για να τονίσει ότι «πεπεισμένος ότι ο Κρήτες δεν πρόκειται να παραδοθούν αμαχητί, ο αιμοσταγής δικτάτορας θα στείλει την πανίσχυρη αεροπορική του δύναμη. Εκατοντάδες αεροπλάνα καλύπτουν τον ουρανό της Κρήτης μέσα από τα οποία πέφτουν επίλεκτες μονάδες αλεξιπτωτιστών αποφασισμένοι να υποτάξουν το νησί πάση θυσία. Οι Κρητικοί μαζί με συμμαχικές, αλλά και λιγοστές δυνάμεις του ελληνικού στρατού, παλεύουν με όσα μέσα διαθέτουν με απίστευτο ηρωισμό και αυτοθυσία να τους αντιμετωπίσουν. Τα σημεία πτώσης των αλεξιπτωτιστών μετατρέπονται σε πεδία σκληρών μαχών… Η δική μας περιοχή στην οποία και θα αναφερθώ είναι από τις πρώτες που βίωσαν τη ναζιστική θηριωδία. Με αφορμή τις μάχες που δόθηκαν στον ποταμό Κερίτη από τους κατοίκους των γύρω χωριών της ρίζας και του κάμπου θα δοθεί διαταγή από τον αιμοχαρή στρατηγό Στούντεντ να εκτελούνται χωρίς άλλες εξηγήσεις όσοι άνδρες βρεθούν στο διάβα των κατοχικών στρατευμάτων… Στις 22 προς 23 Ιούλη τα μεσάνυχτα, οι Γερμανοί στρατιώτες κάνουν κρυφές δοκιμές να περικυκλώσουν το χωριό Σκινές, αλλά ήταν δύσκολο λόγω της έκτασης και των πολλών συνοικιών…».

ΑΠΟΦΡΑΔΑ ΜΕΡΑ Η ΠΡΩΤΗ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

«Την αποφράδα εκείνη ημέρα της πρώτης Αυγούστου, το Γερμανικό στατηγείο στήνει έκτακτο ψευτοστατοδικείο στον Αλικιανό όπου οδηγούνται μετά από σύλληψη κάτοικοι των χωριών Σκινέ, Φουρνέ, Μεσκλών, Λάκκων, Καράνου, Ορθουνίου, Νέων Ρουμάτων, Πρασέ, Σέμπρωνα, Αλικιανού, Βατολάκκου, Κουφού και Αγιάς. Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συμμετοχή τους στην αντίσταση κατά των Γερμανών και με συνοπτικές διαδικασίες εκτελούνται ομαδικά στην κοίτη του ποταμού Κερίτη…

Την ίδια ημέρα ο Σκινές θα πληρώσει ακόμα βαρύτερο το τίμημα. Όσοι κάτοικοι του προσπάθησαν να διαφύγουν εκτελούνται επιτόπου. Η απόλυτη, όμως, τραγωδία συνέβη με αφορμή τον τραυματισμό Γερμανού αξιωματικού στη θέση Λαγγός από ττην ομάδα του Μακενοδομάχου Γεωργίου Δημητρακάκη και του Σκινιανού Εμμανουήλ Αντ. Κατζουράκη. Το στρατηγείο των Γερμανών υπό τον Αντρέ διατάζει αμέσως να πυρποληθεί και να καεί ολοσχερώς το ιστορικό χωριό. Περιλούζονται οι κατοικίες του με είκοσι βαρέλια βενζίνη που είχαν αποθηκευτεί στην οικία του Ανεζάκη. Εικόνες Δαντικής κόλασης εκτυλίσσονται μπροστά στα σπίτια με γυναίκες να προσπαθούν να περισώσουν ότι μπορούσαν αλλά εκείνοι με λύσσα τα γύριζαν πίσω…».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με προσκλητήριο Πεσόντων, καταθέσεις στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, τον Εθνικό Ύμνο που έψαλλαν όλοι και τελείωσε με την απονομή επάθλων στους νικητές σκοπευτικού αγώνα που διοργανώθηκε από τον Αθλητικό Σκοπευτικό Όμιλο Χανίων την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019 προς τιμήν του ολοκαυτώματος του Σκινέ.

Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο και άλλους τοπικούς φορείς προσφέρθηκε πλουσιοπάροχο κέρασμα με διάφορα γλυκά, εδέσματα και ποτά.

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

KAKANOS_NEW_CARDS_.cdr

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com