Τρίτη , 28 Μαρ 2023

ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΡΑΚΟΝΑΣ ΚΕΡΑΜΙΩΝ Μνημόσυνο και τιμητική εκδήλωση για τον Γεώργιο Χαλεβελάκη

eparxiakofos.gr_image0090

 

Προεξάρχοντος του μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού τελέστηκε χθες το πρωί παρουσία αρκετού κόσμου στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στη Δρακόνα Κεραμειών η Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο όλων των Λευκορειτών προμάχων για την Ελευθερία και την Ένωση της Κρήτης με τη μητέρα Ελλάδα.συνο και τιμητική εκδήλωση για τον γιατρό Γεώργιο Χαλεβελάκη

 

Παράλληλα έγινε η απονομή εκκλησιαστικής διάκρισης στον καθηγητή Γεώργιο Χαλεβελάκη από τον μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό για την πίστη του στις ρίζες της Ορθόδοξης παράδοσης και την αναγωγή του στις ρίζες του Λευκορείτικου Κρητικού πολιτισμού.  Αφετηρία της εκδήλωσης υπήρξε  το βιβλίο του αναπληρωτή καθηγητή της Παθολογίας (στο Πανεπιστήμιο Αθηνών) με τίτλο “Η διαδρομή από τις ρίζες των Λευκών Ορέων στον θαυμαστό κόσμο της Ιατρικής”.

Στην ομιλία του ο μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός αναφέρθηκε εκτενώς στη συμβολή της Εκκλησίας στη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς καθώς επίσης στο τιμώμενο πρόσωπο υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Εδώ και αιώνες η Εκκλησία σιωπηλά και σταθερά κρατά παραδόσεις, συντηρεί έθιμα, αποτελεί πυρήνα έκφρασης και πηγή έμπνευσης» για να συνεχίσει επισημαίνοντας ότι «σήμερα που η Εκκλησία μας εορτάζει την απόδοση του Τιμίου Σταυρού, σήμερα που το Ιερό Ευαγγέλιο ομιλεί για άρση του Σταυρού συγκεντρωθήκαμε στο ιστορικό χωριό της ρίζας των Λευκών ορέων την Δρακόνα για να τιμήσουμε την παράδοση, τους απλούς αλλά αληθινούς ανθρώπους της παράδοσης και βεβαίως το αγαπημένο τέκνο του χωριού και της παράδοσης τον ελλογιμώτατο και ομότιμο πλέον καθηγητή και ιατρό Γεώργιο Χαλεβελάκη. Και δεν είναι ξένη η ζωή της παράδοσης και του τιμώμενου με το Ευαγγέλιο γιατί απαιτεί πολλούς και επίπονους αγώνες, σταύρωση με άλλα λόγια, να κρατάς την παράδοσηόπως την διδάχθηκες από τους προγόνους σου. Σήμερα θα επιχειρήσουμε να καταδείξωμε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία ουδέποτε πορεύθηκε αποκομμένη από το σώμα του λαού της, καθώς ούτε θεολογικά ούτε κοινωνικά είναι επιτρεπτό». Ο ίδιος συνέχισε καταλήγοντας πως «σε μια τέτοια πολιτισμική κληρονομιά γεννήθηκε και ανδρώθηκε ο σήμερα τιμώμενος συντοπίτης μας Γεώργιος Χαλεβελάκης ιατρός και ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με πλούσια οδοιπορία στη ζωή από τα χρόνια του οδοιπόρου μαθητή μέχρι και σήμερα. “ Ένας λαός δεν εξαφανίζεται μόνο με τη φωτιά και το σίδερο” γράφει ο Στρατής Μυριβήλης, “δεν εξαφανίζεται μόνο με το χάσιμο της ζωής του. Εξαφανίζεται πιο τελειωτικά με το χάσιμο της ψυχής του”. Δυστυχώς τα γεγονότα των ημερών μας είναι άκρως ανησυχητικά καθώς βάλλονται θεσμοί, γλώσσα, θρησκεία, οικογένεια και δεν υπάρχουν Έλληνες πατριώτες να ομιλήσουν».

Ο κ. Δημήτριος Κακαβελάκης προλογίζοντας την εκδήλωση και τον τιμώμενο επεσήμανε ότι « είναι μεγάλη στιγμή όταν οι άνθρωποι γυρίζουν στις ρίζες τους, οι άνθρωποι εξαιρετικής διάκρισης εις τη ζωή τους στην επιστήμη τους, στην τέχνη τους την κοινωνική τους δραστηριότητα. Μέσα σε αυτόν τον πολιτισμό όπου τα πάντα πλέον είναι ένας διαρκής ξεριζωμός φτάσαμε σήμερα να υποστούν οι λαοί αυτή την απολυτότητα του ξεριζωμού τους. Ο ξεριζωμός πλέον είναι ξεριζωμός της ψυχής τους. Αν χάσουμε τις ψυχές μας τότε τι θα κερδίσουμε; Γι’ αυτό τον λόγο ο καθηγητής που έγραψε αυτό το βιβλίο επιστροφή στις ρίζες έχει διπλή σημασία διότι ξεκινάει και γράφει την πορεία του από τις ρίζες των Λευκών ορέων στον θαυμαστό κόσμο της ιατρικής που τον κατέκτησε αυτόν τον χώρο, τον υπηρέτησε» κατέληξε ο κ. Κακαβελάκης ως συμμέτοχος στο κίνημα για την επιστροφή στις ρίζες.

Στην αντιφώνηση του ο συγγραφέας ιατρός και τιμώμενος κ. Γεώργιος Χαλεβελάκης ευχαρίστησε την Εκκλησία, τον μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό, τους συγγενείς και χωριανούς του καθώς επίσης και όλους τους παράγοντες που με μέριμνά τους πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση αναπτύσσοντας το νόημα και τους συμβολισμούς της δικής του επιστροφής στις ρίζες, ενώ αργότερα με δήλωση του στα «Χ.Ν.» τόνισε τα εξής: « Σήμερα ήτανε μια μέρα τιμής για μένα αλλά πραγματικά ήταν και μια μέρα η οποία έδειξε ότι  έχει δύναμη γιατί όπως ειπώθηκε έχει ρίζες και πρέπει όλοι μας στις δύσκολες στιγμές να κοιτάξουμε πίσω να τη βρούμε να πάρουμε δύναμη και να προχωρήσουμε μπροστά. Το βρίσκω το πιο αποτελεσματικό φάρμακο μπροστά στη δύσκολη ζωή που περνάμε».     

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον βουλευτή Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Βιρβιδάκη, τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Δρακόνας κ. Νικόλαο Δημητρουλάκη, τον ιστορικό ερευνητή κ. Δημήτριο Νικολακάκη κ. ά. 

“Το βιβλίο του κ. Χαλεβελάκη γράφτηκε στην πιο κρίσιμη περίοδο που περνά η χώρα μας. Μια περίοδο που ξεκίνησε με πρότυπα το «άρπαξε να φας και κλέψε να ‘ χεις». Αλήθεια που είναι κρυμμένα τα ιδανικά και η αλήθεια, που είναι κρυμμένες οι αρχές των προγόνων μας; Των παλικαριών ετούτου εδώ του τόπου, της ρίζας, αλλά και του κάμπου; Τι απέγινε η αγωνιστική παράδοση των διαρκώς επαναστατημένων παππούδων και προπαππούδων μας; Ανέφερε ο κ. Νικολακάκης.

Για τον καθηγητή και συγχωριανό τους υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο κ. Νικόλαος Δημητρουλάκης, ότι « έφυγε από μικρό παιδί από το χωριό αυτό και έφτασε στις ανώτερες βαθμίδες της ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με μακροχρόνιες θητείες στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας. Σήμερα επανέρχεται στο χωριό μας στις ρίζες του για να καταθέσει συμβολικά το έργο του ως ελάχιστο δείγμα τιμής στη μνήμη των γονέων του και γενικά στους ανθρώπους που τον στήριξαν και στον τόπο που γεννήθηκε».  

Ακολούθησε πλούσιο παραδοσιακό κέρασμα, ριζίτικα τραγούδια, τοπικοί χοροί και μια αφιέρωση με ρίμα στον τιμώμενο από τον κ. Πέτρο Τσακιράκη μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου.

eparxiakofos.gr_image0011

eparxiakofos.gr_image0025eparxiakofos.gr_image0020

eparxiakofos.gr_image0022eparxiakofos.gr_image0028eparxiakofos.gr_image0023eparxiakofos.gr_image0032eparxiakofos.gr_image0034

 Ο μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός παραδίδει συμβολικό δώρο στον τιμώμενο κ. Γεώργιο Χαλεβελάκη  

eparxiakofos.gr_image0054eparxiakofos.gr_image0057eparxiakofos.gr_image0059

eparxiakofos.gr_image0113

eparxiakofos.gr_image0114

eparxiakofos.gr_image0074

eparxiakofos.gr_image0070

eparxiakofos.gr_image0018

eparxiakofos.gr_image0069

eparxiakofos.gr_image0079

eparxiakofos.gr_image0082

eparxiakofos.gr_image0087

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση

 eparxiakofos.gr_image0075

 eparxiakofos.gr_image0076

Η αφιέρωση του κ. Τσακιράκη στον γιατρό 

Χανιώτικα νέα Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014 σελίδα 30

30-20140922

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com