Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΦΡΕ: Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

 

 
Στον ιερό και ιστορικό χώρο της αυλής του καθεδρικού ναού της Ευαγγελίστριας του Φρε πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα  εκδήλωση στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με τη μητέρα Ελλάδα με κεντρική ομιλήτρια την  κα. Ζαχαρένια Σημαντηράκη, ειδική συνεργάτη γενικών αρχείων του κράτους.

Η ιστορική εκδήλωση τιμής και μνήμης διοργανώθηκε από τον Δήμο Αποκορώνου, το ίδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, το κοινωφελές ίδρυμα “Αγία Σοφία”, το Τοπικό Συμβούλιο Φρε, η Ένωση Φρεδιανών “Η Παναγιά των Δύο Βράχων”, το Σύλλογο Γυναικών Φρε και την Ενορία Φρε. Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε από εφημερίους της περιοχής του Αποκόρωνα και αμέσως μετά, με χαιρετισμό της, άνοιξε την εκδήλωση η γραμματέας του Συλλόγου κα Ελένη Κουκουράκη καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους και τις Αρχές.

Δηλώσεις στα «Χανιώτικα νέα»:

Γρηγόρης Μαρκάκης δήμαρχος Αποκόρωνα: “Είναι μια εκδήλωση που αφορά τη σύμβαση της Χαλέπας εδώ στον Φρε, η σύμβαση η οποία είχε τα χαρακτηριστικά εκείνα τα οποία  αφενός μεν καθιέρωσαν μια μορφή κοινοβουλευτισμού στην Κρήτη, έδωσε σημαντικά προνόμια στον κρητικό λαό ώθησε το κρητικό ζήτημα και ανέπτυξε θα έλεγα τις πολιτιστικές δράσεις”.

Νικόλαος Παπαδάκης : “Στο πλαίσιο των 100 ετών της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα και η σημερινή εκδήλωση. Οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται από το ένα άκρο της Κρήτης  στο άλλο, απλώνονται στην υπόλοιπη Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο για να τονίσουν το κορυφαίο γεγονός της ευτυχούς απόληξης των αγώνων του κρητικού λαού για την πολυπόθητη Ένωση. Το Εθνικό Ίδρυμα “Ελευθέριος Βενιζέλος” αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά διότι μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης έχει αναλάβει τον συντονισμό αυτών των εκδηλώσεων και όπως θα διαπιστώσουν όλοι, σύντομα με την έκδοση του προγράμματος πρόκειται για εκδηλώσεις μεγάλης ολκής και μεγάλης σημασίας”.

Αναστάσιος Παγωνάκης πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου  Φρεδιανών η Παναγιά των δύο βράχων: “Είμαστε σήμερα εδώ στο Φρε μια ρίζα του Αποκόρωνα, για ένα πολύ σημαντικό γεγονός, για τα 100 χρόνια της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Εδώ στην ιστορική αυτή εκκλησιά είχε αποφασιστεί να ξεκινήσει η επανάσταση και είμαστε χαρούμενοι που καλούμαστε να αναβιώσουμε τα ήθη και τα έθιμα και να τηρήσουμε τις παραδόσεις”.

Χαράλαμπος Κουκιανάκης επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Αποκορώνου: “ Όπου και αν στρέψει κανείς το βλέμμα του σε όποια γωνιά της Ελλάδος θα δει μνημεία, μνημεία που μαρτυρούν  τους αγώνες των προγόνων μας για να ζήσουμε εμείς ελεύθεροι. Εάν πατήσουμε, λοιπόν, πάνω σε κείνα τα ιδανικά που βίωσαν οι προγονοί μας τότε κι’ ως έθνος θα βρούμε τον δρόμο μας”.

Εμμανουήλ Βολουδάκης αντιπρόεδρος του Συλλόγου η Ένωση Φρεδιανών «Παναγία των δύο βράχων». “ Σήμερα γιορτάζουμε την επανάσταση του 1878 και έχει επιλεγεί ο Φρες διότι ο Φρες λόγω της θέσεώς του ήταν η έδρα της επαναστατικής συνελεύσεως και οι Φρεδιανοί στηρίξανε ηθικά και υλικά την επανάσταση”.

Στην μακροσκελή ομιλία της η κα Ζαχαρένια Σημανδηράκη ανέπτυξε αναλυτικά τα γεγονότα εκείνης της περιόδου τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: “Είναι γνωστό ότι το κύριο μέλημα και η αγωνία των Κρητών

 κατά τις πολύχρονες ξενικές κατοχές, ήταν η εξεύρεση λύσης στο Κρητικό Ζήτημα και η ανάλυση τρόπων για την απόκτηση της Λευτεριάς τους. Συνεχείς αγώνες και επαναστάσεις δεν μπόρεσαν να κάμψουν το

 ηθικό τους. Με τον Οργανικό Νόμο του 1868 που παραχωρούσε μεν κάποια προνόμια αλλά παρέμενε ουσιαστικά ανεφάρμοστος και μόλις 8 χρόνια από το τέλος της αιματηρής τρίχρονης επανάστασης του 1866-69, οι Κρήτες, βυθισμένοι στη δουλεία της τουρκικής κατοχής, όταν την άνοιξη του 1877 ξέσπασε νέος Ρωσοτουρκικός πόλεμος, θεώρησαν το γεγονός ως μια καλή ευκαιρία για να ξεκινήσουν ένα νέο αγώνα κατά της Τουρκικής κυριαρχίας. Στην  Αθήνα ιδρύθηκε το «Κρητικόν Κέντρον» με πρωτοβουλία του Μάρκου Ρενιέρη. Που άρχισε να συγκεντρώνει όπλα και εφόδια για το νέο κρητικό αγώνα. Στις δυτικές επαρχίες του νησιού εκλέγεται τον Ιούλιο του 1877 μία 24μελής Επιτροπή, που ήταν επιφορτισμένη με την οργάνωση του αγώνα και γενικότερα τη « διαχείριση» του Κρητικού Ζητήματος. Συγχρόνως δημιουργήθηκαν και τρία Επαναστατικά Κομιτάτα στα Χανιά, στο Βάμο και στο Ρέθυμνο. Το Κομιτάτο τω Χανίων εξέλεξε τον Αύγουστο του 1877 Μεταπολιτευτική Επιτροπή με έδρα την Κράπη, ενώ αποφασίστηκε να συγκληθεί Παγκρήτια Επαναστατική Συνέλευση των αντιπροσώπων όλων των Κομιτάτων στο Φρε Αποκορώνου για την εκλογή προεδρείου”.

Σε άλλο σημείο η κα Σημανδηράκη τόνισε: “Η Σύμβαση της Χαλέπας, αν και δεν ανταποκρινόταν πλήρως στους πόθους υου κρητικού λαού, ούτε του διασφάλιζε προνόμια ανάλογα με την αριθμητική του δύναμη, αποτελούσε χωρίς αμφιβολία ένα σημαντικό βήμα ως προς τη λύση του Κρητικού Ζητήματος, αφού δημιουργούσε καθεστώς ημιαυτόνομης επαρχίας με ιδιαίτερα προνόμια. Για πρώτη φορά ο Σουλτάνος αναγνώριζε ότι υφίστατο θέμα Κρήτης και των πληρεξουσίων της Υψηλής Πύλης. Έγιναν δεκτές μεταρρυθμίσεις και συμπληρώσεις του Οργανικού Νόμου του 1868, που, αν και δεν εφαρμόσθηκαν πλήρως, έδωσαν κάποιες ελπίδες για την περαιτέρω πορεία του Κρητικού Ζητήματος”.

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com