Ανακοίνωση

ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ: Αγιοκατάταξη μοναχού Νικηφόρου Τζανακάκη, του λεπρού


Με πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, του εντοπίου μητροπολίτη κ. Αμφιλοχίου, μητροπολιτών Κρήτης και εκπροσώπων από το Οικουμενικό Πατριαρχείο  και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας  τελέσθηκε σήμερα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Καστελίου, η αγιοκατάταξη του μοναχού Νικηφόρου Τζανακάκη, του λεπρού από το Σηρικάρι Κισάμου. Το «παρών» έδωσαν πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές της κωμόπολης, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι καθώς επίσης  πλήθος ευλαβών προσκυνητών.


Η Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου χαίρει το νέο της Άγιο, Νικηφόρο τον λεπρό, στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας και μαζί όλος ο Νομός και η Κρήτη με την αγιοκατάταξη, που προήλθε κατόπιν προτάσεως του μητροπολίτη κ. Αμφιλοχίου, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο βιογραφικό του Αγίου, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: “ Ο Άγιος Νικηφόρος γεννήθηκε στο χωριό Σηρικάρι Κισάμου το 1890 από απλούς και ευσεβείς γονείς. Πολύ μικρός έμεινε ορφανός και από τους δύο γονείς, την δε ανατροφή του ανέλαβε ο παππούς του Ιωάννης Τζανακάκης. Θα τελειώσει το Δημοτικό σχολείο στο χωριό του και σε ηλικία 13 ετών ο παππούς του τον πηγαίνει  στα Χανιά, όπου τον παραδίνει σε κάποιον κουρέα για να μάθει την τέχνη και να βγάζει τα προς το ζην. Κατά την παραμονή του στα Χανιά ξεκινά και η μαρτυρική του πορεία με την εμφάνιση των πρώτων σημαδιών της λέπρας. Ο Νικόλαος, αυτό ήταν το κοσμικό του όνομα, φεύγει από την Κρήτη και μεταβαίνει στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και εργάζεται σε ένα κουρείο. Γίνεται γρήγορα αγαπητός λόγω του ενάρετου χαρακτήρα του. Όμως, η λέπρα προχωρούσε και με εμφανή τα σημάδια στο πρόσωπο και στα χέρια του, κάτι που του δημιούργησε θλίψη και πόνο, όχι όμως απόγνωση. Όρθιος και υποδειγματικός στην πίστη. Κάποιος  επίσκοπος της Αλεξανδρινής εκκλησίας, θα του συμπαρασταθεί ως φιλόστοργος πατέρας και θα τον στείλει με συστατική επιστολή στο λεπροκομείο  της Χίου το 1914 και σε ηλικία 24 ετών. Μετά από δύο χρόνια κήρεται μοναχός και παίρνει το όνομα Νικηφόρος. Πιστός στα μοναχικά του καθήκοντα, ο μοναχός πλέον Νικηφόρος, επιδίδεται σε ασκητικούς κόπους και αγώνες προκειμένου να ευρίσκεται ενωμένος με τον Χριστόν, που του είχε ολοκληρωτικά αφοσιωθεί. Στο λεπροκομείο ήταν ο άγγελος φύλακας και πιστός σύντροφος των συνασθενούντων και η χαρά γιατρών και προσωπικού. Εκεί θα ζήσει 43 χρόνια μέχρι το 1957 οπότε έκλεισε το λεπροκομείο της Χίου και μαζί με τους συνασθενείς του μεταφέρθηκε στον αντιλεπρικό σταθμό της Αγίας Βαρβάρας στην Αθήνα. Το οσιακό και μαρτυρικό τέλος του π. Νικηφόρου επήλθε στις 4 Ιανουαρίου 1964, σε ηλικία 74 ετών”, ανέφερε ο κ. Αμφιλόχιος.

 Στιγμιότυπα από την πολυαρχιερατική Θεία λειτουργία.

 
ΛΟΓΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΥΛΩΝΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΤΟΥ ΛΕΠΡΟΥ

Μέσα στην Χειμωνιάτικη παγωνιά του Γενάρη, άνεμος ζεστός και ζωογόνος, θεϊκός και ελπιδοφόρος, πνέει απ’ άκρη σ άκρη του Δήμου Κισάμου και της επαρχίας μας και γεμίζει με ελπίδα και δύναμη τα στήθη και τις καρδιές όλων μας .
Είναι ο άνεμος της ευλογίας και της αγιότητας του Κισαμίτη, του Σηρικαριανού Αγίου, του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού, τη μνήμη του οποίου για πρώτη φορά και πανηγυρικά εορτάζουμε σήμερα, ύστερα και από την πρόσφατη αγιοποίησή του.
Εκατό και πλέον χρόνια, πέρασαν μετά την αναχώρηση από το Σηρικάρι και την Κίσαμο, του μικρού Νικόλαου Τζανακάκη. Τότε, που αδύναμος και ασθενής, εγκατέλειπε τα Χανιά, για να αποφύγει τον εγκλεισμό του στη Σπιναλόγκα.
Σήμερα επιστρέφει στα πάτρια εδάφη, φωτεινός κι ολόλαμπρος, πατώντας στα ίδια βήματα, στους ίδιους δρόμους, ανηφορίζοντας το Σηρικαριανό φαράγγι και ξαποσταίνοντας για λίγο, πριν μπει στο χωριό, μέσα στο Σηρικαριανό καστανοδάσος.
Αδύναμος και απελπισμένος τότε, άγιος και χαρισματικός σήμερα, λουσμένος με τη χάρη και την ευλογία του αγίου πνεύματος, για να δυναμώσει αδυνάτους, να θεραπεύσει ασθενείς, να παρηγορήσει γονείς πικραμένους, να δώσει κουράγιο και δύναμη στους δημότες μας που δοκιμάζονται την περίοδο αυτή.
Το Σηρικάρι, το όμορφο χωριό του Δήμου μας, με το μοναδικό φυσικό περιβάλλον και τις ανεπανάληπτες ομορφιές, δεν θα το λούζει πλέον, μόνο ο φρέσκος αέρας του Κουτρούλη και δεν θα το δροσίζει η αύρα του Κισαμίτικου κόλπου, θα το δυναμώνει η ζώσα πνοή, η ευλογία και η αγιότητα του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού.
Η Τοπική Κοινότητα Σηρικαρίου, οι κάτοικοι του Χωριού, ιδιαιτέρως οι Τζανακάκηδες και όλοι οι δημότες της Κισάμου, έχουν κάθε λόγο να σεμνύνονται για την καταγωγή του Αγίου.
Μέχρι τώρα, γνωρίζαμε, κατά τη ρύση του πρώην Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Γέροντος Ειρηναίου, ότι Ο Χριστός σημάδεψε την Κρήτη. Σήμερα ο Χριστός ξανασημαδεύει την Κίσαμο, για να της χαρίσει φως ζωογόνο και ζωοποιό, μέσα από το φως του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε προσωπικά εσάς Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιε εκ βάθους καρδίας και ειλικρινώς γιατί χάρη στη δική σας φώτιση και έμπνευση επιτύχατε το σημερινό αποτέλεσμα. Οι δημότες μας και εγώ προσωπικά, ως Δήμαρχος Κισάμου, σας είμεθα ταπεινά ευγνώμονες.
Ακόμη, επιθυμούμε, να εκφράσουμε τις άπειρες ευχαριστίες μας, στον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο, καθώς και στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης, όπως επίσης και προς τον Οικουμενικό πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου, γιατί άπαντες και ομοφώνως, έθεσαν την υπογραφή τους στην Αγιοποίηση του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού, προσφέροντας έτσι στο Δήμο Κισάμου, δώρο θεϊκό και ανεπανάληπτο, σε μια δύσκολη στιγμή θλίψεων και έντονων απογοητεύσεων.
Ο Δήμος Κισάμου και εγώ προσωπικά, θα συμβάλλουμε στην ανοικοδόμηση της οικίας του Οσίου Νικηφόρου στο Σηρικάρι, καθώς και στη ανέγερση Ιερού Ναού στη μνήμη του, γεγονός που ήδη οι συγγενείς και οι κάτοικοι του χωριού οραματίστηκαν από την πρώτη στιγμή σαν ελάχιστο δείγμα σεβασμού στη γενέτειρά του εκεί που είδε το πρώτο φως και έκανε τα πρώτα του βήματα.
Σεβαστό Ιερατείο, Συνδημότες και συνδημότισσες .
Η εικόνα του Αγίου Νικηφόρου, που από αύριο θα κοσμεί το Δημαρχείο Κισάμου, θα δίνει δύναμη και κουράγιο στη Δημοτική Αρχή και στο Δημοτικό Συμβούλιο για να πράττουν τα δέοντα και να λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις προς όφελος των δημοτών μας.
Ο Όσιος Νικηφόρος ο Λεπρός, να φωτίζει τη ζωή και τη σκέψη όλων μας.
Βοήθειά μας η Χάρης του Αγίου.
Μυλωνάκης Γιώργος
Δήμαρχος Κισάμου.

 

 

Πλάνα βιντεοσκόπησης θα δείτε κάνοντας κλικ εδώ.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com