Τετάρτη , 29 Μάϊος 2024

ΣΤΟΝ ΕΜΠΡΟΣΝΕΡΟ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ – Γερμανοί αναζητούν τον χρυσό του Ιμπράημ Αληδάκη

eparxiakofos_gr_0144

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η κυκλοφορία του πολυτελούς εντύπου μας είναι αποτέλεσμα επιθυμίας πολλών φίλων αναγνωστών που μας πρότειναν την ιδέα για να σωθούν ως πολιτισμική κληρονομιά όσο γίνεται περισσότερα ρεπορτάζ από διάφορες εκδηλώσεις. Εμείς από σεβασμό στην άποψη τους, η οποία μας τιμά, κυκλοφορήσαμε το έντυπο αυτό με πολυτελείας χαρτί για να μένουν πάντα καθαρές οι εκδηλώσεις που αναδημοσιεύονται και που έχουν επιλεγεί από ενδιαφερόμενους. Το Επαρχιακό φως με τα συλλεκτικά ρεπορτάζ διανέμεται δωρεάν με δέκα χιλιάδες τεύχη σε όλο τον Νομό και στις πόλεις του Ρεθύμνου, του Ηρακλείου και του Αγίου Νικολάου. Για τις δικές σας εκδηλώσεις σε κάποιο από τα έντυπά μας παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά ή μεταβιβάζοντας email. 

KAKANOS_AYTOKOLLHTA

Στον “πυρετό” του χρυσού ζει τα τελευταία 24ωρα ο Εμπρόσνερος Αποκορώνου καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται νόμιμες ανασκαφές από συνεργείο χωματουργικών εργασιών προκειμένου να εντοπιστεί ο κρυμμένος θησαυρός του Τουρκοκρητικού γενίτσαρου Ιμπραήμ Αληδάκη.

Από την επιτόπια επίσκεψη μας χθες στον πύργο του Αληδάκη στον Εμπρόσνερο και στο συγκεκριμένο αγροτεμάχιο που γίνονται οι εργασίες τραβήξαμε αυτές τις φωτογραφίες, ενώ εκτελούσαν εργασίες νότια και πολύ κοντά με τον πύργο, με τον λάκκο που ανοίγεται να εκτιμάται ότι θα φτάσει σε βάθος 18 μέτρα.

ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

 Κάτοικοι του Εμπρόσνερου που ρωτήσαμε  απάντησαν ότι «γερμανοί επιστατούν τις εργασίες ανεύρεσης του χρυσού τον οποίο είχε ο διαβόητος Τούρκος ζωοκλέφτης και άρπαγας των περιουσιών των χριστιανών σε αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας σήμερα συγχωριανού μας. Την επιχείρηση έχουν αναλάβει οι χωματουργικές εργασίες του Αντώνη Τρικάκη».

Οι ίδιοι επίσης μας είπαν για το χωριό τους τα εξής: «Είμαστε ευχαριστημένοι που στο χωριό μας εκτελούνται διάφορα έργα νοικοκυρέματος με πεζοδρόμια αλλά και την αναστύλωση του πύργου του Αληδάκη  ο οποίος στα μεταγενέστερα χρόνια στέγαζε και τον Σταθμό Χωροφυλακής που είχε την έδρα του εδώ. Ότι καλό γίνεται το επικροτούμε. Είμαστε ευχαριστημένοι και από τη σημερινή δημοτική Αρχή που εκτός των δικών της έργων συνεχίζει να εκτελεί έργα από προγενέστερες μελέτες…».  

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ  

Για τις εργασίες αναζήτησης του χρυσού ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης όταν τον ρωτήσαμε να μας πει τι συμβαίνει, απάντησε ότι σήμερα Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου του γνωστοποίησε το Αστυνομικό Τμήμα Βρυσών πως έχει αρχίσει πριν από 3 ημέρες η ενέργεια αυτή με τριήμερη άδεια της Περιφέρειας Κρήτης και με την επίβλεψη αστυνομικών.

Ο ίδιος υπογράμμισε στη συνέχεια για τις εργασίες  που γίνονται στον πύργο του Αληδάκη, λέγοντάς τα εξής: «Πριν από ενάμιση περίπου μήνα άρχισαν εργασίες αποκατάστασης του δυτικού τμήματος με φορέα χρηματοδότησης την Περιφέρεια Κρήτης μέσω προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Αποκορώνου, έχοντας φορέα υλοποίησης του όλου έργου την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων», για να συνεχίσει επικροτώντας την πρόοδο των εργασιών επισημαίνοντας «ήδη έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο οι εργασίες παρά του ότι εργάζονται μέχρι τώρα τρεις συμβασιούχοι, δύο άνδρες και μία γυναίκα».

Ο ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΣ ΙΜΠΑΗΜ ΑΛΗΔΑΚΗΣ

Μέσα από μια πολυσέλιδη αναφορά σε παλαιότερο ρεπορτάζ στα «Χ.Ν.» και στο «Επαρχιακό φως» για την ηρωική επέτειο της καταστροφής του Αγά Αληδάκη ο πρόεδρος της Ένωσης Σφακιανών Ηρακλείου κ.  Νικόλαος Προκοπάκης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τα εξής: «Ο γενίτσαρος Ιμπραήμ Αληδάκης γόνος εξωμοτών βενετών φεουδαρχών ήταν ο ισχυρότερος Τούρκος στην Κρήτη της εποχής, με πλούτο πολύ και επιρροή επίσης μεγάλη. Θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί κατά τα καθημάς πολυδισεκατομμυριούχος αν αναλογιστεί κανείς την τεράστια περιουσία του. Ο Παπαδοπετράκης στην ιστορία των Σφακίων το 1888 γράφει: “Κατείχε και την από το Βλιτέ γη συνεχή αδιάκοπο μέχρι του ποταμού Μουσέλα, όριο της Ρεθύμνης, μέχρι των χωρίων Γωνιάς, Καλλικράτους και Ασκύφου και από τα ύψιστα άκρα των Λευκών Ορέων  έως εις τα χωρία των Αποκορώνων. Την κολοσσιαία ταύτη περιουσία εκτήσατο ο άπληστος Μουσουλμάνος δια της συνήθους βίας και αδικίας”. Υποχρέωνε τους χριστιανούς της περιοχής που κατείχε να δουλεύουν όλοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά με αντάλλαγμα ολίγη και αθλία τροφή και ουδέποτε με μισθό. Στην  κυριολεξία ήλεγχε την κτηνοτροφική παραγωγή του βόρειου τμήματος των Λευκών Ορέων, των παρακείμενων πεδινών εκτάσεων καθώς και τη γεωργική εκμετάλλευση του μεγαλύτερου μέρους της επαρχίας Αποκορώνου και μεγάλου μέρους της επαρχίας Κυδωνίας. Διέθετε πολύ μεγάλη αστική ακίνητη περιουσία και απασχολούσε σε μόνιμη βάση μόνο στον ιδιωτικό του στρατό πάνω από 120 μισθοφόρους…».

Στην ηρωική επίθεση των επιτιθέμενων ανδρών και γυναικών από τα Σφακιά τόνισε ο κ. Προκοπάκης ότι «ο Αληδάκης έδειξε εξαιρετική ανδρεία γεγονός που σημειώθηκε από τον ποιητή: “κι εφάγαν τον οι Σφακιανοί ως το κολατσιδάκι”. Οι άγριοι κι αιμοβόροι Τούρκοι του Μπρόσνερου αλλά και των δίπλα χωριών με την έναρξη της επίθεσης, εξαφανίστηκαν γυρεύοντας καταφύγιο σε πιο απομακρυσμένα σημεία από όπου παρακολουθούσαν τις εχθροπραξίες χωρίς να τολμήσει ή να θελήσει κανείς τους να σπεύσει προς ενίσχυση του πολιορκημένου Αληδάκη και των στρατιωτών του. Ο επίσημος Τούρκικος στρατός με την αιτιολογία ότι δεν είχε φιρμάνι για να ενεργήσει δεν ενεπλάκη. Ο Αληδάκης είχε πολυομεγαλώσει κι έπρεπε η απειλή αυτή να εκλείψει από τον ορίζοντα της Κεντρικής Διοίκησης» για να καταλήξει τονίζοντας: «Το 1962 απαλλοτριώθηκε ο Πύργος από το ελληνικό δημόσιο και κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Πάντα, όμως, θα παραμένει ο τόπος που γράφτηκε μια ξεχωριστή σελίδα της ιστορίας των Σφακιανών, της ιστορίας της Κρήτης και του γένους μας και πάντα η αθάνατη μούσα της Κρήτης θα τραγουδά στα περήφανα βουνά μας το μεγαλείο της».

Σημείωση: Το παραπάνω παλιό ρεπορτάζ θα το δείτε στον σύνδεσμο:

http://eparxiakofos.gr/staskifouimeramnimisapotinkatastrofitougenitsaroualidaki-1774/

  

 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΑΛΗΔΑΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Ο Ιμπραήμ Αληδάκης Αγάς ήταν τουρκοκρητικός γενίτσαρος που έδρασε πριν και μετά την Κρητική επανάσταση του 1770.

Ήταν από τους πλέον διαβόητους τούρκους ζωοκλέφτες και άρπαγες περιουσιών των χριστιανών Κρητικών στην ιστορία της Κρήτης. Είχε στο ενεργητικό του πάμπολλες κλοπές κοπαδιών, και είχε καταλάβει και καταπατήσει απέραντα κτήματα που παρουσίαζε με ψευδομάρτυρες ως δικά του. Διατηρούσε δε και πολυάριθμη σωματοφυλακή που είχε εγκαταστήσει σε μεγάλο πύργο που είχε οικοδομήσει στο χωριό Εμπρόσνερο του Αποκορώνου όπου και διέμενε.

Οι χριστιανοί κάτοικοι των γύρω χωριών μη αντέχοντας την συνεχιζόμενη αρπαγή των περιουσιών τους ξεσηκώθηκαν όλοι μαζί και το 1774 τον πολιόρκησαν στον Πύργο που διέμενε μαζί με τους 120 φρουρούς του. Σε αναζήτηση τότε τουρκικού ένοπλου στρατού η τοπική στρατιωτική δύναμη δεν επενέβη, για να καταστείλει την εξέγερση, πιθανώς για να ευνοήσει τον περιορισμό της δύναμης του Αληδάκη Αγά που είχε καταστεί από τα πλούτη του επίφοβος τοπάρχης και για τους Τούρκους.

Έτσι οι Έλληνες χριστιανοί υπό την ηγεσία του ιερέα παπα-Σήφη κατέλαβαν τον Πύργο και αφού συνέλαβαν τους 120 φρουρούς στη συνέχεια τους κατεγκρέμισαν μέχρι ενός από τις επάλξεις του Πύργου ενώ τον ίδιο τον Αληδάκη κυριολεκτικά τον εξόντωσαν τεμαχίζοντάς τον.

Την ισχύ του Ιμπραήμ Αληδάκη Αγά, τις συγκρούσεις του με τους Σφακιανούς καθώς και την απ΄ αυτούς καταστροφή του πύργου του, περιγράφει σε ένα ωραίο ποίημά του ντόπιος αυτοσχέδιος ποιητής, ο Γεώργιος Πάτερος.

 eparxiakofos_gr_0110

eparxiakofos_gr_0136

eparxiakofos_gr_0137

Η περιοχή που γίνονται οι εργασίες αναζήτησης του χρυσού

SONY DSC

Κάτοικοι στο καφενείο επαινούν το νοικοκύρεμα του χωριού τους υπογραμμίζοντας για τον υπό αναζήτηση χρυσό ότι «αν βρεθεί θα μείνει στο χωριό».

SONY DSC

Γείτονες στον πύργο του Αληδάκη ο κ. Εμμανουήλ Κουτσουπάκης και η κυρία Ευαγγελία Κουργιαλιδάκη που μας είπαν: «Ό,τι καλό γίνεται για το χωριό μας, το επικροτούμε».

SONY DSC

eparxiakofos_gr_0130

Όψεις του πύργου από την ανατολική πλευρά. Στο δεξιό τμήμα είχε στεγαστεί για πολλά χρόνια ο Σταθμός Χωροφυλακής

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Εσωτερικές όψεις του πύργου όπου διακρίνονται οι εργασίες που άρχισαν για την αποκατάσταση του

eparxiakofos_gr_0128

eparxiakofos_gr_0129

Ένα καινούργιο στέγαστρο στάσης λεωφορείου και πεζοδρόμια υπό κατασκευή στο χωριό


Γιάννης Η. Κάκανος

Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε σήμερα στα «Χανιώτικα νέα» με πρωτοσέλιδη αναφορά ως κύριο θέμα και θα το δείτε στον σύνδεσμο:

http://www.haniotika-nea.gr/kinigi-thisavrou-222/

 33- 20160212

2 σχόλια

 1. Τασσος Ξυπολιτακης

  Καλέ μου φίλε,
  Τα άρθρα σου μια όαση γαλήνης, ζεστασιάς και νοσταλγίας
  μέσα στον παγωμένο Φεβρουάριο του Μόντρεαλ.
  Μας κρατάς σε επαφή και τόσο κοντά με την πατρίδα. Συνέχισε το υπέροχο λειτούργημα σου.
  Τάσος Ξυπολιτακης

  • Ιωάννης Κάκανος

   Τον χαιρετισμό μας αγαπητέ μας κ. Τάσο μαζί μ’ ευχαριστίες για τα καλά σας λόγια. Χαιρετίσματα πολλά και από την γυναίκα μου. Με το καλό να έρθετε το καλοκαίρι στα Χανιά να σας δούμε.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com