Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ- Γνωριμία με τον οικισμό Φαράγγι στον Αποκόρωνα

_DSC5932wtmk

Φαράγγι ονομάζεται ο πανέμορφος οικισμός της πρώην Κοινότητας Στύλου Αποκορώνου που πήρε την ονομασία αυτή από τους πρώτους οικιστές κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής εξαιτίας του φαραγγιού που αρχίζει από το Κατοχώρι Κεραμιών και καταλήγει στην περιοχή του μικρού οικισμού.  

Από την πρόσφατη επίσκεψη μας στο χωριό καταγράψαμε την ιστορία του από ηλικιωμένους κατοίκους με πρώτο τον Νίκο Λιοδάκη που συναντήσαμε να πηγαίνει τροφή στα πρόβατά του. «Δύσκολη η ζωή του αγρότη μα τι να κάνουμε αφού εδώ γεννηθήκαμε» μας είπε ο κ. Νίκος για να μας καλωσορίσει στη συνέχεια και ν’ απαντήσει με προθυμία στα ερωτήματα μας ως εξής: «Είμαι 67 χρονών σήμερα και εξακολουθώ να μένω μόνιμα στο χωριό που γεννήθηκα και λατρεύω μαζί με τη σύζυγό μου Ελένη που είναι από τις Βουκολιές. Δούλεψα 35 ολόκληρα χρόνια στον Ναύσταθμο και το 2012 βγήκα στην σύνταξη. Διαφορετικά περίμενα τη ζωή μου με τόσα χρόνια υπηρεσίας, αλλά την οικονομική κρίση την πληρώνουμε τελικά όλοι και ας μην φταίμε, όμως αυτό είναι μια υπόθεση που θέλει πολύ συζήτηση. Το χωριό μας που λέτε δεν το γνωρίζουν αρκετοί και ας είναι ένας μικρός παράδεισος. Παλιά ανήκε στην Κοινότητα Στύλου μαζί με τα χωριά Πρόβαρμα και Σαμωνά. Στα παιδικά μου χρόνια πηγαίναμε από το χωριό 6 παιδιά στο δημοτικό σχολείο του Στύλου. Στις πρώτες τάξεις  θυμάμαι το σχολείο να είναι μονοθέσιο εξατάξιο με 70 περίπου μαθητές από αυτά τα δύο χωριά γιατί το Πρόβαρμα και ο Σαμωνάς είχαν δικά τους σχολεία. Ο πρώτος μου δάσκαλος είναι σήμερα 95 χρονών και λέγεται Δημήτριος Μαμουνάκης. Στα επόμενα χρόνια το δημοτικό σχολείο έγινε διθέσιο και ήταν καλύτερα. Την ονομασία του ο οικισμός μας την πήρε από το φαράγγι της περιοχής το οποίο  παραμένει αναξιοποίητο. Αν είχε αξιοποιηθεί θα μένανε και νέες οικογένειες με μικρά παιδιά. Τώρα όλοι κι όλοι είμαστε 15 ηλικιωμένοι άνθρωποι. Το καλό είναι που τα παιδιά μας έρχονται τακτικά και περιποιούνται τις περιουσίες τους. Τα πάντα παράγει το χωριό. Νερά υπήρχαν πολλά και κάθε σπίτι είχε το δικό του πηγάδι. Υπήρχε και μια μεγάλη λίμνη στο χωριό στην οποία οι γερμανοί την κατοχή είχαν φέρει μια βάρκα. Τα τελευταία 30 χρόνια με το να μειωθούν τα νερά του υδροφόρου ορίζοντα η λίμνη άρχισε να γίνεται όλο και πιο μικρή. Τα καλοκαίρια μάλιστα  να μην έχει καθόλου νερό, μόνο σε μεγάλη βαρυχειμωνιά γεμίζει ξανά, αλλά όχι στην αρχική της έκταση. Νερό για την άρδευση έχουμε εδώ και δύο χρόνια από τις πηγές Ζούρμπου το οποίο είναι υφάλμυρο και έχουμε πρόβλημα με τα λουλούδια και τα αβοκάντο. Κάτι πρέπει να κάνουν για να λειτουργήσει πάλι το αντλιοστάσιο στα Πλατανάκια».

Ο επόμενος ηλικιωμένος που συναντήσαμε ήταν ο Ιωάννης Βατσάκης που μας περιέγραψε την ιστορία του Φαραγγιού ως εξής: «Ο πρώτος που αγόρασε αγροτική περιουσία εδώ ήταν ο μακαρίτης ο παππούς μου.  Μέσα σε εκείνη την έκταση πολύ πιθανόν να υπήρχε και ανακαίνισε, αλλά πιθανότερο είναι να έκτισε το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Ο ίδιος είχε θεμελιώσει και αρχίσει να κτίζει έναν περιστεριώνα αλλά τον εγκατέλειψε στη συνέχεια για να τον συνεχίσει πολύ αργότερα ο πατέρας μου και να τον τελειώσει με μαστόρους από το Νεροχώρι. Εκείνα τα χρόνια δούλεψε μαζί τους ως  εργατάκι, μαθητής τότε  του γυμνασίου και αργότερα μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου, ο αείμνηστος  Ειρηναίος Γαλανάκης. Ο περιστεριώνας αυτός φιλοξενεί σήμερα εκατοντάδες περιστέρια και δεν πρέπει να υπάρχει άλλος στο νομό. Μετά τον παππού μου λοιπόν άρχισαν να κτίζουν τα πρώτα σπίτια τους  διάφοροι κτηνοτρόφοι από τα γύρω χωριά. Εδώ γεννήθηκα και ζω με τη γυναίκα μου την Φρόσω που είναι από τη Δρακώνα Κεραμιών έχοντας αποκτήσει τρία παιδιά, μία κόρη και δύο δίδυμα αγόρια. Έχουμε έξι εγγόνια και δύο δισέγγονα. Τα τρία είναι από την κόρη που έχει γίνει γιαγιά, τα δύο άλλα από τον ένα γιο και ένα από τον άλλο. Η ζωή στο χωριό ήταν και παραμένει ένας διαρκής αγώνας αλλά η πολιτεία μας έχει εγκαταλείψει. Δούλεψα και εξακολουθώ να δουλεύω με αγροτικές εργασίες. Στα νιάτα μου είχα  τρακτέρ και πήγαινα και σε μακρινά χωριά. Στο χωριό μας έχω κτίσει μια  μικρή εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο και την Αγία Ευφροσύνη την οποία πανηγυρίζουμε  κάθε χρόνο στις 25 Σεπτεμβρίου και άλλη μία ακόμα κάτω από την εθνική οδό στη διασταύρωση για τα Μεγάλα Χωράφια την οποία αφιέρωσα στον Άγιο Ιωάννη τον Ερημίτη και πανηγυρίζουμε στις 6 Οκτωβρίου, συμβολική ημέρα που γεννήθηκαν τα δίδυμα αγόρια μας. Έχω κτίσει όμως και μια σύγχρονη τουριστική κατοικία με πισίνα την οποία μισθώνω από την Άνοιξη μέχρι τον Σεπτέμβριο σε ξένους που αγαπούν τον τόπο μας. Αν το φαράγγι της περιοχής μας είχε αξιοποιηθεί ο οικισμός θα είχε ζωή, αλλά δυστυχώς λίγοι το ξέρουν και είναι τόσο όμορφο», κατέληξε ο κ. Βατσάκης.      

Το οδοιπορικό μας στο Φαράγγι τελειώνει με τον ηλικιωμένο 92χρονο Μιχάλη Τριανταφυλλάκη που μας είπε: «Ο πατέρας μου ήρθε εδώ το 1912 από το Νεροχώρι κι έκτισε αποκτώντας τέσσερα παιδιά. Εγώ στη συνέχεια απέκτησα δύο τα οποία δεν μένουν στο χωριό αλλά σχεδόν καθημερινά έρχονται όπως και των άλλων χωριανών τα παιδιά και μας βλέπουν και ασχολούνται με τις περιουσίες τους. Για μια δεκαετία μετά το 1950 λειτουργούσε στο χωριό και καφενείο. Τότε ήμασταν περισσότεροι και είχαμε και τα κοπέλια μας». 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

_DSC5863wtmk  

_DSC5862wtmk

Η διασταύρωση για το Φαράγγι, η αρχή του χωριού και ο κ. Νίκος Λιοδάκης 

_DSC5880wtmk

  Το παλιό καφενείο…

 _DSC5872wtmk

_DSC5885wtmk

_DSC5929wtmk

Τα πάντα ευδοκιμούν στο Φαράγγι. Ελιές, αμπέλια, χαρουπιές, ρογδιές, εσπεριδοειδή και κηπευτικά

_DSC5883wtmk

_DSC5874wtmk

 Όψεις με την περιοχή της άλλοτε λίμνης

_DSC5887wtmk

Αριστερά ο κ. Ιωάννης Βατσάκης και δεξιά ο κ. Μιχάλης Τριανταφυλλάκης    

_DSC5893wtmk _DSC5896wtmk

_DSC5901wtmk

_DSC5902wtmk

 Ο περιστεριώνας του κ. Ιωάννη Βατσάκη και η σύζυγός του κα Φρόσω να περνά την ώρα της πλέκοντας 

_DSC5909wtmk _DSC5910wtmk

_DSC5908wtmk

Εξωτερικές όψεις  και η εσωτερική του Αγίου Γεωργίου στο κέντρο του χωριού

_DSC5912wtmk

_DSC5919wtmk

_DSC5922wtmk

_DSC5916wtmk _DSC5917wtmk _DSC5918wtmk

Μικρό και νοικοκυρεμένο το πετρόκτιστο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Ευφροσύνης μ’ έναν θαυμάσιο πεντακάθαρο  ανθόκηπο ολόγυρά του

 _DSC5925wtmk

 Η βίλα για ενοικίαση στους ξένους

_DSC5930wtmk

 Όψη με την έξοδο του φαραγγιού 

http://www.samariawater.gr/

https://eparxiakofos.gr/fisiki-anaplirosi-me-nero-samaria/

samaria-170X240-3mm-102016

KAKANOS_AYTOKOLLHTA

επαρχιακο-φως

2 σχόλια

 1. ΓΑΒΡΙΛΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

  Καλησπέρα Γιάννη.
  Πολύ καλό το ρεπορταζ σου για τον οικισμό Φαράγγι.
  Μια διόρθωση μόνο στα λεγόμενα του Νίκου Λιοδάκη που αναφέρει ότι “Το Φαράγγι παλιά ανήκε στην Κοινότητα Στύλου μαζί με τα χωριά Πρόβαρμα και Σαμωνά”. Διορθώνω ότι και σήμερα το Φαράγγι ανήκει στην Κοινότητα Στύλου βάσει του Καλλικρατικού Νόμου!
  Ευχαριστώ

  • Ιωάννης Κάκανος

   Καλημέρα θα πω αφού σε διαβάζω πρωί. Ευχαριστώ για την επικρότηση στο ρεπορτάζ με το Φαράγγι. Αυτονόητο, όμως, είναι αφού λέμε ότι ανήκει στον Δήμο Αποκορώνου. Απλά αναφέραμε δίνοντας βαρύτητα στο παρελθόν.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com