Τετάρτη , 31 Μάϊος 2023

ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ – Επέτειος για τη “Μάχη των Βρυσών” (Και βίντεο)

Η 150η επέτειος της θρυλικής “Μάχης των Βρυσών” Αποκορώνου, κατά την οποία, στις 31 Αυγούστου 1866, στο πλαίσιο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα κατά των Τούρκων κατακτητών, αγωνιστές από την επαρχία Αποκορώνου έτρεψαν σε φυγή πολυάριθμο πάνοπλο  τουρκοαιγυπτιακό στρατό, γιορτάστηκε την Τετάρτη στις Βρύσες, παρουσία αρκετού κόσμου. Το «παρών» έδωσαν Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Στρατού, Σωμάτων Ασφαλείας, Φορέων και Συλλόγων.   

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Αποκορώνου με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βρυσών και άρχισε με ριζίτικο τραγούδι από τη “Συντροφιά ριζίτικου του Συλλόγου”, ενώ ερχόταν στο μνημείο.  Ακολούθησαν επιμνημόσυνη δέηση, χαιρετισμός από τον αντιδήμαρχο κ. Αντώνιο Κοτσιφάκη,  εκπροσωπώντας το δήμαρχο κ. Χαράλαμπο Κουκιανάκη, τον πρόεδρο του δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου Βρυσών π. Εμμανουήλ Βαλσαμάκη, ενώ για τα γεγονότα της εποχής αναφέρθηκε στην ομιλία του ο δικηγόρος κ. Γιάννης Ντερμανάκης. Αμέσως μετά ο παλιός ριζίτης κ. Νικόλαος Μπραουδάκης απέδωσε ριζίτικο τραγούδι στη μνήμη των πεσόντων για ν’ ακολουθήσουν καταθέσεις στεφάνων, ενός λεπτού σιγή, ο εθνικός ύμνος από όλους και η τελετή να λήξει με πλούσιο τραπέζι που παρέθεσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος με κατοίκους των Βρυσών. Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοτικός υπάλληλος κ. Βαρδής Σελινιωτάκης.

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ

 «Σας καλωσορίζω στη σημερινή μας ιστορική εκδήλωση που αφορά τη μεγάλη Κρητική Επανάσταση του 1866, αποκορύφωμα της οποίας ήταν το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου. Μια επανάσταση που έγινε γνωστή και συγκίνησε όλη την Ευρώπη. Και σε αυτή την επανάσταση δεν θα μπορούσε να λείψει ο Αποκόρωνας, το γενναίο φρόνημα των κατοίκων του είναι γενναίο και διαρκές» υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος κ. Αντώνιος Κοτσιφάκης για να επισημάνει τονίζοντας: «Ο Δήμος Αποκορώνου αναδεικνύει τους αγώνες των προγόνων μας, ξέρει να τους τιμά και να συνεχίζει στον δρόμο που εκείνοι χάραξαν».

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρυσών π. Εμμανουήλ Βαλσαμάκης σημείωσε: «Mε πολύ μεγάλη χαρά σας υποδεχόμαστε και φέτος στον ιερό τούτο τόπο ως συνδιοργανωτές με το Δήμο, σε αυτόν τον εορτασμό ενός μεγάλου και σπουδαίου  ιστορικού γεγονότος. Είμαστε πραγματικά συγκινημένοι γιατί φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη Μάχη των Βρυσών. Συνεχίζουμε, λοιπόν, να εκπληρώνουμε το ιερό χρέος μας, τιμώντας αυτούς που έπεσαν ηρωικά για τα αιώνια αγαθά και τις αξίες της πατρίδας μας. Ένα χρέος που εκπληρώνουμε για τρίτη χρονιά φέτος, από τότε που στήθηκε το μνημείο τούτο με πρωτοβουλία χωριανών μας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρυσών. Είμαστε περήφανοι γιατί μας δίνεται η ευκαιρία να φρεσκάρουμε τις μνήμες, ν’ ανανεώσουμε τα ερείσματα με το ιστορικό παρελθόν μας για να βαδίσουμε πιο σίγουροι στο δύσκολο και αβέβαιο μέλλον. Για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να γνωρίσουν οι νεώτεροι τα γεγονότα της μάχης των Βρυσών. Είναι το καλύτερο μνημόσυνο για τους πεσόντες γιατί αυτοί που θυμόμαστε δεν χάνονται, μόνο αν τους ξεχάσουμε θα χαθούν απ’ τη ζωή μας». 

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΕΡΜΑΝΑΚΗ

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Νερμανάκης, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων ότι « 1866-2016. Εκατόν πενήντα χρόνια μνήμης. Εδώ σε αυτόν τον ιερό χώρο, στα άγια αυτά χώματα, άνδρες ανδρειωμένοι έδωσαν τον μεγάλο όρκο και στην ψυχή των καθαγιάστηκαν τα λόγια τα βαριά της ορκοδοσίας: “Ορκιζόμαστε στο μεγαλύτερο ιδεώδες της ανθρωπότητας, την ελευθερία, πώς ο αγώνας τούτη τη φορά θα τελειώσει μόνο με τη νίκη”. Λυτρωμός ή θάνατος, ελευθερία ή θάνατος ήταν η προαιώνια κραυγή, η αιώνια προσταγή του ελεύθερου, του εύψυχου, του ευδαίμονος ανθρώπου. Αυτή την απαράβατη προσταγή των θυσιών, των αγώνων της ψυχής, αυτήν την αρχέγονη μεγαλειώδη βούληση οι πρόγονοί μας, παππούδες και προπάπποι όλων μας που είμαστε εδώ, αφουγκράστηκαν και είπαν το θαρραλέο, το τολμηρό “παρών”. Η Οθωμανική αυτοκρατορία, ο Σουλτάνος, έστειλε στην Κρ΄τη ισχυρότατο, εκπαιδευμένο Στράτευμα με πυροβολικό, ιππικό και χιλιάδες Στρατό, Τουρκοαιγυπτιακό με εντολή να καταπνίξουν κάθε εστία αντίστασης σε όλη την Κρήτη». 

Ο ίδιος συνεχίζοντας επισήμανε ότι «άοπλοι εναντίον πάνοπλων, λίγοι εναντίον χιλιάδων. Οι αποφασισμένοι, οι σκλάβοι εναντίον των κατακτητών. Η μάχη άνιση, αλλά η τόλμη αποδεικνύεται ισχυρότατη. Στις 25, στις 26 και στις 27 Αυγούστου, τρεις μέρες επίμονες, δύσκολες, πολεμούν, επιτίθενται, αιφνιδιάζουν, δεν υποχωρούν. Γενναίοι όλοι. Γενναίος ο αγωνιστής Νεράντζης πέφτει μαχόμενος, ως ο αρχαίος Λεωνίδας στις Θερμοπύλες. Γενναίος ο παπά Γαβρίλης ως οι τριακόσιοι της αρχαιότητος, δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα. Ναι, γενναίοι πρόγονοι, εδώ επαναλάβατε τον  μέγα άθλο των Θερμοπυλών, αποφασισμένοι να πεθάνετε. Διαισθανόσασταν την κρισιμότητα της ιστορίας, την σημαντικότητα του αγώνα. Η Κρήτη χωρίς τον αγώνα σας θα έμενε αλύτρωτη. Η ιστορία δεν συγχωρεί την αδράνεια, την ενδοτικότητα. Εκδικείται τους δειλούς, τιμωρεί τους άτολμους, υποδουλώνει τους καιροσκόπους, τους μοιρολάτρες. Η ελευθερία θέλει τόλμη και αρετή. Η πίστη και η τόλμη αυτή νίκησαν  χιλιάδες πάνοπλους εχθρούς κάνοντας τους να σηκώσουν λευκή σημαία παράδοσης. Η μάχη των Βρυσών, ιστορικά, είναι η πιο καθοριστική, η πιο σημαντική που έγινε. Δεν θα είχαμε τις επαναστάσεις που ακολούθησαν, ίσως να μην είχαμε ούτε την Απελευθερωτική Μεταπολιτευτική Επιτροπή, ούτε την Αυτονομία της Κρήτης, ούτε στη συνέχεια το κίνημα του Θερίσου».  

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

eparxiakofos0072

 https://eparxiakofos.gr/fisiki-anaplirosi-me-nero-samaria/ 

 DSC06329wtmk DSC0500410

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΛΑΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Για τις διακοπές σας ελάτε στα καινούργια πολυτελέστατα μικρά διαμερίσματα μας στην Αγία Μαρίνα Χανίων. Οι τιμές κατά διανυκτέρευση είναι ιδιαίτερα φιλικές. 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

https://eparxiakofos.gr/touristika-idi-o-erotokritos-stin-agia-marina/

eparxiakofos0092 eparxiakofos0093 eparxiakofos0094 eparxiakofos0095eparxiakofos0088eparxiakofos0092eparxiakofos0098eparxiakofos0087eparxiakofos0101eparxiakofos0102eparxiakofos0105eparxiakofos0106eparxiakofos0107 eparxiakofos0108 eparxiakofos0109 eparxiakofos0110 eparxiakofos0111 eparxiakofos0112 eparxiakofos0113 eparxiakofos0115 eparxiakofos0117 eparxiakofos0118 eparxiakofos0119 eparxiakofos0121 eparxiakofos0122

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com