Παρασκευή , 19 Ιούλιος 2024

ΣΤΟΝ ΑΕΡΙΝΟ ΤΩΝ ΕΝΝΙΑ ΧΩΡΙΩΝ: Εορτάστηκε πανηγυρικά η Εκκλησιά του Τιμίου Σταυρού

 Κάνετε κλικ εδώ να δείτε πλάνα από τη βιντεοσκόπηση. 

 

SONY DSC

Το πανηγύρι τίμησε με την παρουσία του και ο αντιδήμαρχος του Δήμου Κισάμου κ. Μιχαήλ Μουντάκης  

Με προσέλευση όλων των κατοίκων του Αερινού και αρκετών άλλων προσκυνητών από τα γύρω χωριά και από αλλού, το χωριό θύμισε τις παλιές καλές εποχές προς χάρη της εορταζομένης Εκκλησίας του, που είναι αφιερωμένη στον Τίμιο Σταυρό. Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε από τον εφημέριο της Ενορίας π. Ιωάννη Παντελαντωνάκη με συλλειτουργό τον συνταξιούχο κληρικό π. Νικηφόρο Χατζογιαννάκη, κάτοικο Βάθης, ενώ ύμνους απέδιδαν οι ιεροψάλτες από το Κεφάλι, Μανώλης Παπαδογιωργάκης και Γεώργιος Πολάκης. 

SONY DSC

Το ιστορικό της εορταζόμενης Εκκλησίας όπως και του χωριού το πληροφορηθήκαμε από ηλικιωμένους κατοίκους, οι οποίοι, μας είπαν τα εξής: “Στη θέση της σημερινής εορταζόμενης Εκκλησίας προϋπήρχε μέχρι τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1930 ένας μικρός ναός  ο οποίος γκρεμίστηκε επειδή δεν εξυπηρετούσε τις ανάγκες του τότε Αερινού, που ήταν ένα μεγάλο χωριό. Έτσι λοιπόν, μέσα σε λίγα χρόνια με τη συνδρομή των κατοίκων, αλλά και γυροχωριτών καθώς επίσης και των απανταχού ευρισκομένων Αερινιωτών αποπερατώθηκε η νέα Εκκλησία, στολίδι για το χωριό και το 1938 έγιναν τα εγκαίνια της. Επίτροπος ήταν τότε ο Αντώνης Φελεσάκης του οποίου όταν σε μια στιγμή του ζητήθηκε να βγάλει λόγο, είπε: “Με το δικό μας έργο και με τη δική σας συμπαράσταση ιδού το αποτέλεσμα”.

Ο Αερινός, όπως, άλλωστε μαρτυρεί η ονομασία του, είναι ένα ορεινό χωριό και μάλιστα από τα πιο ορεινά χωριά του Δήμου Κισάμου με την πιο χαμηλή γειτονιά του τα Ταμπασιανά γύρω στα 610 μέτρα και την ψηλότερή, τα τα Φελεσιανά στα 750 μέτρα.

Σε ακμή παρέμενε το χωριό μέχρι και τη δεκαετία του 1960 έχοντας 70 οικογένειες, με πολλά μικρά παιδιά τα οποία, άλλα πήγαιναν στο Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Αθανασίου μεταξύ Βάθης, Παπαδιανών και Κεφαλίου, διανύοντας με τα πόδια τους κάθε μέρα για να πάνε και να έρθουν, γύρω στα τρία χιλιόμετρα, ενώ άλλη τόση απόσταση διένυαν και τα παιδιά από την άλλη γειτονιά που πήγαιναν στο Δημοτικό Σχολείο των Περιβολίων”.

Ο Αερινός είναι ακόμα το χωριό του αείμνηστου προπάππου μου, καλλιτέχνη της κρητικής παράδοσης και λαϊκού δασκάλου στο βιολί Γιάννη Φελεσάκη ή Φελεσογιάννη, όπως τον έλεγαν. Σήμερα, δυστυχώς, όλοι κι όλοι οι κάτοικοι στις γειτονιές του Αερινού είναι ηλικιωμένοι και λιγότεροι από δέκα. Η απόσταση του Αερινού από τα Χανιά είναι περίπου 65 χιλιόμετρα και άσφαλτος.

Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε μεγάλο πανηγύρι με πλούσια περιποίηση στον αύλειο χώρο της Εκκλησίας, η οποία είναι και κοιμητήριο του μικρού, πλέον, ορεινού χωριού του Δήμου Κισάμου.

Το πανηγύρι, βέβαια δεν τελείωσε στην Εκκλησία, αλλά συνεχίστηκε σε ορισμένα σπίτια του χωριού με τα παιδιά και τους συγγενείς των μονίμων κατοίκων να περιποιούνται τους πανηγυριώτες και η μέρα κύλησε ευχάριστα με καλές θύμησες και ιστορίες από το παρελθόν. Πλάνα με τη βιντεοσκόπηση θα δείτε στην ιστοσελίδα των «Χανιώτικων νέων».

Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα από τη Θεία Λειτουργία, την κοπή των άρτων, τα κεράσματα και γειτονιές του παλιού μεγάλου χωριού το οποίο συγκέντρωσε και φέτος στη χάρη του Τιμίου Σταυρού πολλούς συγγενείς, χωριανούς, φίλους και γνωστούς  ν’ ανταλλάξουν ευχές  και να βρεθούνε  στο αγαπημένο τους χωριό τον Αερινό.

 

SONY DSCSONY DSC

 

SONY DSC

 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSCSONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

 

SONY DSC

 

SONY DSC

SONY DSC

16-20130916 - Αντίγραφο (2)

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com