Ανακοίνωση

ΣΤΟ ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΙ ΚΗΠΟΙ ΚΡΗΤΗΣ – Για 6η χρονιά γαστρονομικές συνταγές από χοιρινό κρέας

 

P1330558

Την καθιερωμένη γαστρονομική εκδήλωση με παραδοσιακές μαγειρικές συνταγές από μέρη χοιρινού κρέατος που φέρουν την ονομασία χοιροσφάγια, πραγματοποίησε μετά τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου στο Βοτανικό Πάρκο και Κήποι Κρήτης με την συμμετοχή αρκετού κόσμου ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος Σκορδαλού με την επωνυμία “Άγιος Ιωάννης ο Ριγολόγος” έχοντας την υποστήριξη κατοίκων του μικρού αυτού ορεινού χωριού στις ρίζες των Λευκών Ορέων.

Το «παρών» όπως πάντα έδωσε και ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης ο οποίος αφού ευχήθηκε για τη νέα χρονιά, τόνισε ότι «πρόκειται για μία εκδήλωση η οποία έχει αναβιώσει τα τελευταία χρόνια από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκορδαλού ενός μικρού ορεινού χωριού του Δήμου Πλατανιά την οποία πραγματοποιεί κάθε χρόνο εδώ στο Βοτανικό Πάρκο και Κήποι Κρήτης κοντά στο χωριό, έχοντας αρωγούς τους ιδιοκτήτες του Βοτανικού Πάρκου και τον Σύλλογο Αρχιμαγείρων Κρήτης που μαζί με κατοίκους των Σκορδαλου μαγειρεύουν παλιές ξεχασμένες μαγειρικές συνταγές από διάφορα μέρη χοιρινού κρέατος. Τέτοια εποχή τα παλιά τα χρόνια όλα τα νοικοκυριά είχαν το γουρουνάκι τους το οποίο έσφαζαν πριν από τα Χριστούγεννα και με το κρέας του αλλά και το αίμα του ακόμα ετοίμαζαν διάφορες συνταγές για να είναι σε όλη την επόμενη περίοδο προς κατανάλωση. Η ζωή στο χωριό σήμερα δεν είναι όπως παλιά κι έτσι ο Πολιτιστικός Σύλλογος μέσα από αυτή την δράση δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουν οι νεότεροι πώς το χοιρινό κρέας από τα παλιά χρόνια ήταν μια τροφή πολύ πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία αλλά και στην ποικιλία παρασκευής του με πολλές συνταγές εκ των οποίων αρκετές είχαν ξεχαστεί. Η εκδήλωση φέρει τον τίτλο “χοιροσφάγια” και μπορούν όσοι έρχονται να παρακολουθούν τον τρόπο που μαγειρεύονται αυτές οι παραδοσιακές συνταγές, να δοκιμάζουν και να γευματίζουν με ότι τους αρέσει περισσότερο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις από τον υπεύθυνο του Βοτανικού Πάρκου κ. Πέτρο Μαρινάκη και τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού Βαγγέλη Καζαλάκη, οι οποίοι επεσήμαναν ότι: «εκτός από τα Σκορδαλού, οι Λάκκοι, τα Καράνου και άλλα τριγύρω χωριά της ρίζας των λευκών Ορέων διατηρούν ακόμα αυτή την παράδοση των μαγειρικών συνταγών».      

Εκ μέρους της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης ο αρχιμάγειρας και αντιπρόεδρος της κ. Κωνσταντίνος Τσιβουράκης, τόνισε: « Το να μαγειρεύεις στα ξύλα με πυρομάχι και στο φούρνο με φωτιά τα φαγητά αποκτούν περισσότερη νοστιμιά και όταν οι συνταγές όπως σήμερα είναι παραδοσιακές επιβάλλεται να δημιουργούμε την ατμόσφαιρα της παλιάς εποχής».

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

Ευχαριστήριο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκορδαλού:

http://eparxiakofos.gr/efcharistirio-apo-ton-politistiko-sillogo-skordalou/

P1330528

P1330598

Ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης 

P1330544

Δύο από τα αδέρφια της επιχείρησης 

P1330531

Κωνσταντίνος Τσιβουράκης, αντιπρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης 

P1330534 P1330537 P1330539 P1330545 P1330549 P1330550 P1330551 P1330553 P1330557

Ιωάννης Κατσιφαράκης από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης και αρχιμάγειρας της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης

P1330560 P1330563 P1330564 P1330569 P1330572 P1330575 P1330577 P1330583.MP4_snapshot_00.02 P1330584 P1330589 P1330591 P1330593 P1330597

………………………….

23 KAKANOULHS (Page 01)Η διανομή άρχισε από σήμερα το μεσημέρι… 

 http://eparxiakofos.gr/diafimistite-ikonomika-sto-politelestato-periodiko-mas-eparchiako-fos/

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com