Για 5η συνεχή χρονιά αναβίωσαν στο εστιατόριο του Βοτανικού Πάρκου καθοδόν για τον ιστορικό Ομαλό παλιές μαγειρικές συνταγές με την ονομασία “χοιροσφάγια” οι οποίες καθιερώθηκαν από αρχαιοτάτων χρόνων αλλά εξακολουθούν να μαγειρεύονται μόνο σε ορισμένα χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων όπως είναι οι Λάκκοι, τα Σκορδαλού, τα Καράνου και τα Μεσκλά.
Το έθιμο της αναβίωσης των πολυποίκιλων γαστρονομικών χοιρινών εδεσμάτων το ξεκίνησε και το συνεχίζει μ’ επιτυχία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκορδαλού προσελκύοντας χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερο κόσμο.
Μια από τις νοστιμιές αυτές του πλούσιου μπουφέ που υπήρχε αφορά το ξιδάτο χοιρινό που είναι αρχέγονη συνταγή και την έκαναν εκείνα τα χρόνια με ότι απέμενε από τον χοίρο ενώ στα μεταγενέστερα χρόνια χρησιμοποιούσαν και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν αποκλειστικά καθαρό χοιρινό κρέας.
Γιάννης και Ηλίας Κάκανος
Ευχαριστήριο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκορδαλού
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκορδαλού “Αγιος Ιωάννης ο Ριγολόγος” ευχαριστεί το Βοτανικό Πάρκο και Κήποι Κρήτης για τη δωρεάν διάθεση του χώρου στην Εκδήλωση “5α Χοιροσφάγια” καθώς επίσης και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, που εκπροσωπήθηκε από τους: Κόκλας Αντώνης, Τσιβουράκης Κώστας, Μπούχλης Μανώλης, Κατσιφαράκης Γιάννης, Κουκλάκης Γιώργος, Ασλάνης Αιμίλιος, Δατσέρης Νικόλαος , Φουρναράκης Χαράλαμπος και Παπαδάκης Μιχάλης. Επίσης ευχαριστούμε το Ι.Ε.Κ. – Κ.Ε.Κ ΔΕΛΤΑ και τους σπουδαστές της.
Με εκτίμηση τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου