Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

ΣΤΟ ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΑΚΕΙΟ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ – Μια βραδιά αφιερωμένη στο έργο του μακαριστού μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη

 

 

_DSC0582

Μικρός αποδείχτηκε ο χώρος της αίθουσας ομιλιών του Τσατσαρωνάκειου Πολυκέντρου στην Κίσαμο για την διπλή εκδήλωση αγάπης και σεβασμού που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 12 Αυγούστου 2018 προς τον αοίδιμο μητροπολίτη κυρό Ειρηναίο Γαλανάκη και τους τρεις μεγάλους ευεργέτες της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου και την Ένωση Προβολής του έργου του μεγάλου Ιεράρχη. Το «παρών» μαζί μ’ εκατοντάδες Κισαμίτες και πολλούς Σελινιώτες έδωσαν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, αρκετοί κληρικοί, εκπρόσωποι στρατιωτικών και εισαγγελικών Αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας, Φορέων, Συλλόγων, Εταιρειών, άνθρωποι της αυτοδιοίκησης και πολιτευτές. 

KAKANOS_N-EW_CARD-Μεγάλο-μέγεθος-Την έναρξη έκανε ο γνωστός Κισαμίτης λαογράφος, από το Βουλγάρω κ. Γιάννης Σκουλούδης, μέλος της Ένωσης με καλωσόρισμα και όμορφα λόγια πλέκοντας με αυτά το εγκώμιο του αξέχαστου ειρηνικού επαναστάτη και αγαπημένου σε όλους γέροντα Ειρηναίου, λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Έφυγε για την αιωνιότητα εκείνος που δίδαξε την αιωνιότητα. Έφυγε ο δάσκαλος για να συναντήσει το διδάσκαλο. Έφυγε ο σοφός γέροντας για να συναντήσει το σοφό δημιουργό. Έφυγε αυτός που μιλούσε για αγάπη για να συναντήσει το μεγάλο σύμβολο της αγάπης. Έφυγε ο άνθρωπος που μιλούσε για την ειρήνη για να βρεθεί με το μεγάλο Ειρηνοποιό…».

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης, αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου ε.τ. κ. Δημήτριος Κυριτσάκης, από το Έλος των Εννιά Χωριών, όπου, μέσα από μια πολυσέλιδη ομιλία αναφέρθηκε περιληπτικά για τη ζωή και το έργο του Ειρηναίου, υπογραμμίζοντας: « Επανερχόμαστε και πάλι στον όμορφο τούτο τόπο για να τιμήσουμε και σήμερα το φωτισμένο Ιεράρχη ΕΙΡΗΝΑΙΟ. Τον οραματιστή και αγνό ιδεολόγο, το διακεκριμένο Θεολόγο, το μεγάλο ευεργέτη ψυχών και σωμάτων, το χαρίεντα, εν ζωή, άνθρωπο, τον Ειρηναίο Γαλανάκη.  Πολλά έχουν γραφεί και θα γραφούν ακόμα για να αποτυπώσουν κατά το ανθρωπίνως δυνατόν, τα οράματα, τις σκέψεις, τους προβληματισμούς, τις παρακαταθήκες, τις διδαχές, τις ανησυχίες, αλλά και τα ανεξάντλητα αποθέματα αγάπης του Ειρηναίου για το Χριστό και τους ανθρώπους, αδιακρίτως φυλής, χρώματος και καταγωγής».

Ο ίδιος, συνεχίζοντας αναφερόμενος στους παρόντες προσκεκλημένους της όμορφης ζεστής βραδιάς τόνισε ότι: «σε όσους από εσάς έλαχε η τύχη να γνωρίσετε από κοντά τον ταπεινό λευίτη Ειρηναίο, θα κατανοήσετε ότι η γραφίδα η δική μου, ασφαλώς και δεν μπορεί να αποδώσει την αύρα και την αγαθοεργή πνοή του Αγίου αυτού ανθρώπου. Και δεν είναι επαρκής η γραφίδα, γιατί ο επίσκοπος Ειρηναίος σε όλη του την πορεία, λιτός και ολιγαρκής για τον εαυτό του και πλούσιος σε χαρίσματα και προσφορά για τους συνανθρώπους του, τράβαγε μόνο μπροστά. Γεννούσε διαρκώς ιδέες και φρόντιζε τις ιδέες αυτές να τις υλοποιήσει. Στεκόταν πάντα δυνατός στα προβλήματα της ζωής και των ανθρώπων. Αφουγκραζόταν τις ανησυχίες και είχε απάντηση. Έβλεπε ανθρώπινες αδυναμίες και πρόσφερε στήριγμα. Διαπίστωνε καθημερινές ανάγκες των πολιτών και πρόσφερε βοήθεια. Έβλεπε τρικυμία και πρόσφερε γαλήνη. Διαπίστωνε άγνοια και πρόσφερε γνώση. Του έθεταν αδιέξοδα και πρότεινε διεξόδους. Διαπίστωνε απογοήτευση και σκόρπιζε αισιοδοξία. Έβλεπε μίσος και στη θέση του στάλαζε αγάπη και συγχώρεση.  Και αυτό σε μια περίοδο δύσκολη, μετεμφυλιακή, με ελάχιστους πόρους οικονομικούς, με φτώχια και ανέχεια αλλά και έλλειψη μέσων και υποδομών. Όμως, σε αυτήν την δύσκολη έως δραματική, τότε κατάσταση στις δύο επαρχίες μας, την Κίσαμο και το Σέλινο, ο Ειρηναίος, με τη φράση του “Έχει ο Θεός”, βρήκε τη δύναμη. Βρήκε το κουράγιο και την αντοχή, να εμπνεύσει, να στηρίξει, να βοηθήσει και να συνεπάρει μεγάλους και μικρούς. Στη θύμηση και στις καρδιές αυτών των τότε νέων, χαράχτηκε βαθειά και ανεξίτηλα η παρουσία, η γαλήνια μορφή αλλά και η αγάπη και τα έργα του Ιεράρχη Ειρηναίου. Αυτή του η ανείπωτη αγάπη για τα νέα παιδιά και τους απόμαχους της ζωής, αλλά και τα λοιπά μέλη της κοινωνίας, αντάμα με τη Θεϊκή του μεγαλοσύνη αλλά και την προσωπική του ακόμα εργασία απέδωσαν τα Οικοτροφεία στο Καστέλι, την Κάντανο, την Παλαιόχωρα, τις Βουκολιές και το Κολυμπάρι, όπου υπήρχαν τότε Γυμνάσια, μα και στην Αθήνα όπου εξασφάλισε στέγη και τροφή στους φοιτητές των επαρχιών μας.  Ίδρυσε τις Τεχνικές Σχολές με πολλές ειδικότητες. Ξυλογλυπτική, αγγειοπλαστική, ζωγραφική, τυπογραφείο, μηχανουργείο και πρότυπες γεωργικές ενασχολήσεις. Ίδρυσε την Οικοκυρική Σχολή, για να μάθουν οι νέες αργαλειό, ραπτική, και άλλα παραδοσιακής μορφής χειροτεχνήματα. Και όλο αυτό το μαθητικό μελίσσι στεγαζόταν στα προαναφερόμενα Ιδρύματα και Οικοτροφεία και έπρεπε ο επίσκοπος εκτός από τη στέγη να τους εξασφαλίζει και τροφή».

Συνεχίζοντας ο κ. Κυριτσάκης αναφέρθηκε στα επιτεύγματα του Ειρηναίου, τονίζοντας: «Ίδρυσε την Σχολή Κωφαλάλων για τα ανήμπορα παιδιά και το Γηροκομείο για τους απόμαχους της ζωής. Το Γηροκομείο που με τις δωρεές και των σήμερα τιμώμενων αλλά και πολλών άλλων επώνυμων και ανώνυμων δωρητών αλλά και την επιμελημένη φροντίδα και μέριμνα του μητροπολίτου μας κ. Αμφιλοχίου και των συνεργατών του, έχει εξελιχθεί σε μια από τις πρώτες  μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων πανελληνίως», ενώ, στο υπόλοιπο της ομιλίας του αναφέρθηκε σε πολλά ακόμα επιτεύγματα του μακαριστού Ειρηναίου για να καταλήξει με ευχαριστίες στο Δ.Σ. της Ένωσης με αντιπρόεδρο τον κ. Παντελή Κατάκη, τον Γενικό Γραμματέα και πρέσβη ε.τ. κ. Βασίλειο Σημαντηράκη, τον Ταμεία  κ. Κωνσταντίνο Αντωνακάκη, και το μέλος, λαογράφο κ. Γιάννη Σκουλούδη. 

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος με αναφορά στη ζωή και το έργο του Ειρηναίου καθώς και στα πρόσωπα των τριών μεγάλων ευεργετών, ενώ  σύντομο επίσης χαιρετισμό και αναφορά στον Ειρηναίο Γαλανάκη απηύθυνε με πολύ συγκίνηση  και ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος.              

Για τα τρία τιμώμενα πρόσωπα που επιλέχθηκαν εκ των οποίων, δύο έχουν εκδημήσει, μίλησαν τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης, ενώ σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν αντιπρόσωποι αυτών. Για τον μακαριστό Φαλδαμή, η σύζυγός του Παναγιώτα και για τον Βενιζέλο Σκαλίδη, ένας ανιψιός του. Ο κ. Νικόλαος Τσατσαρωνάκης κατά τον χαιρετισμό του ευχαρίστησε ακόμα την σύζυγό του και όλη του την οικογένεια που συμφώνησαν για τη μεγάλη δωρεάν, αλλά και για την συμπαράσταση τους στις επαγγελματικές υποχρεώσεις.

Παραθέτουμε στιγμιότυπα από την εκδήλωση και τις τιμητικές απονομές  πλακετών και μικρών καραβιών που έγιναν τόσο από την Ένωση όσο και από την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου.    

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

_DSC0583

_DSC0588 _DSC0589 _DSC0590 _DSC0591 _DSC0592 _DSC0593 _DSC0594

sosth

_DSC0596

_DSC0597 _DSC0599 _DSC0600 _DSC0601 _DSC0602 _DSC0603 _DSC0604 _DSC0606 _DSC0607 _DSC0608 _DSC0609 _DSC0610 _DSC0611 _DSC0612 _DSC0613 _DSC0614 _DSC0615 _DSC0616
_DSC0618 _DSC0620 _DSC0621 _DSC0623 _DSC0625 _DSC0626 _DSC0627 _DSC0629 _DSC0630 _DSC0633 _DSC0637 _DSC0638 _DSC0639

KAKANOS_N-EW_CARD-Μεγάλο-μέγεθος-

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com