Τρίτη , 16 Ιούλιος 2024

ΣΤΟ ΡΟΔΟΒΑΝΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΣΕΛΙΝΟΥ – Εκδηλώσεις για ανάδειξη της ιστορίας του χωριού… (Και βίντεο)

Ένα από τα πλέον σημαντικά παλιά ορεινά χωριά της Κρήτης και του Νομού μας είναι το Ροδοβάνι στο ανατολικό Σέλινο για το οποίο ο Πολιτιστικός Σύλλογος της τέως Κοινότητας Ροδοβανίου η “ Αρχαία Έλυρος” πραγματοποίησε εκδηλώσεις αρχίζοντας το πρωί του Σαββάτου με προληπτικές ιατρικές εξετάσεις στο αγροτικό ιατρείο του χωριού.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ημερίδα στην αίθουσα του Συλλόγου που αφορούσε την ανάπτυξη ιατρικών θεμάτων με ομιλητές τους ιατρούς,  Στυλιανό Βιτωράκη, πνευμονολόγο καταγόμενο από το Ροδοβάνι και τον Γεώργιο Θεοδωράκη, καρδιολόγο από τα Χανιά με καταγωγή τη Μάζα ανατολικού Σελίνου σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προηγήθηκαν.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Για τον φιλοπρόοδο Σύλλογο Ελύρου ο οποίος ιδρύθηκε το 1906 με έδρα το Ροδοβάνι, χωριό που είναι κτισμένο σε υψόμετρο 500 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, για να βοηθήσει την ταλαιπωρημένη περιοχή που μόλις είχε απελευθερωθεί από τη μακρόχρονη σκλαβιά επτά αιώνων με δύο εξίσου σκληρούς κατακτητές, κυρίαρχους της Κρήτης, τους Βενετούς (1211-1669) και τους Τούρκους (1669-1898) αφιερώσαμε ολοσέλιδο αφιέρωμα στις 9 Ιανουαρίου 2007 σελίδα 19 στα «Χανιώτικα νέα» έχοντας τίτλο: ΣΤΟ ΡΟΔΟΒΑΝΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΣΕΛΙΝΟΥ – Αιωνόβιος ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Ελύρου «1906-2006».

Για την ιστορία του παραπάνω ιστορικού συλλόγου ο οποίος είχε συμπληρώσει ένα αιώνα δράσης με πολυποίκιλη   κοινωνική προσφορά, μας μίλησε τότε ο πρόεδρος του κ. Μανώλης Πετράκης λέγοντας μας μεταξύ άλλων τα εξής: «Βαδίζω στον ένατο χρόνο ως πρόεδρος του ιστορικού συλλόγου και δεν βρίσκονται νέοι άνθρωποι να συνεχίσουν. Ο Φιλοπρόοδος αυτός Σύλλογος υπήρξε για την περιοχή πηγή προόδου. Οργάνωνε μια διαφορετική κοινωνική ζωή με ενδιαφέροντα και οι δραστηριότητές του άνοιξαν τους ορίζοντες των περισσότερων κατοίκων αυτής της απομακρυσμένης ορεινής επαρχίας…  Στην ακμή του το Ροδοβάνι είχε 55 με 60 οικογένειες και όλες πολύτεκνες. Μέχρι το 1990 καλά κρατιόταν το χωριό, αλλά τα καλύτερα χρόνια του ήταν στις δεκαετίες 1960-1970. Και πριν τη Γερμανική Κατοχή ήταν μεγάλο το χωριό και έδρα Κοινότητας, η οποία περιελάμβανε τα χωριά: Καμάρια, Αγριλές, Λιβάδα, Μάζα, Ζυμπρού, και Μερτές. Το Ροδοβάνι εκείνα τα χρόνια ήταν πολύ όμορφο. Είχε σύγχρονο ελαιουργείο, μόνιμο γιατρό, τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Βιτωράκη, τις Αρχές… και άκμαζε από εμπόριο. Σήμερα στο Ροδοβάνι, ναι μεν λειτουργεί το Δημοτικό Σχολείο, αλλά είναι παιδιά από όλο το Ανατολικό Σέλινο…».   

Με δηλώσεις τους στα «Χ.ν.» και στο «Επαρχιακό φως» οι δύο ομιλητές, σημείωσαν, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του συλλόγου μας να έρθουμε εδώ στον αγαπημένο μας τόπο την πατρίδα μας, να δούμε και να εξετάσουμε συγχωριανούς μας αλλά πρωτίστως να τους μιλήσουμε για το κάπνισμα το οποίο είναι μια βασική αιτία θανάτου  και νοσηρότητας στον άνθρωπο και να τους παροτρύνουμε για το πώς θα μπορούν να απαλλαγούν από αυτό» επεσήμανε ο κ. Βιτωράκης για να τονίσει αμέσως μετά ο κ. Θεοδωράκης ιατρός καρδιολόγος, διευθυντής αρρυθμιών στο Ωνάσειο καρδιοχειρουργικό Κέντρο,  τα εξής: «Η Μάζα είναι το χωριό του πατέρα μου και είμαι χαρούμενος που συμμετέχω σε αυτή την δράση. Σήμερα, λοιπόν, το πρωί το αφιερώσαμε  χρόνο σε ιατρικά θέματα εξετάζοντας αρκετό κόσμο στο αγροτικό ιατρείο. Στη συνέχεια θα αναφερθώ για την κολπική μαρμαρυγή και τα εγκεφαλικά επεισόδια επειδή υπάρχει σχέση με αυτούς που έχουν αυτή την αρρυθμία και τα μικρά εγκεφαλικά επεισόδια, τους τρόπους θεραπείας, αλλά  και αποφυγής της αρρυθμίας όπως και της θεραπείας».  

Το απογευματινό πρόγραμμα περιελάμβανε ομιλίες για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της περιοχής και την πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη των χωριών.    

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

_DSC3132wtmk

_DSC3045wtmk _DSC3054wtmk _DSC3058wtmk

_DSC3060wtmk

_DSC3118wtmk_DSC3083wtmk _DSC3084wtmk _DSC3091wtmk

 _DSC3112wtmk_DSC3121wtmk _DSC3124wtmk_DSC3142wtmk _DSC3147wtmk_DSC3097wtmk_DSC3064wtmk _DSC3069wtmk _DSC3072wtmk_DSC3114wtmkKAKANOS_AYTOKOLLHTA

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com