Σάββατο , 15 Ιούνιος 2024

ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ – Διεθνής Ποιητικός Διαγωνισμός Nosside

Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών σε συνεργασία με το Centro Studi Bosio του Ρηγίου της Καλαβρίας, την Περιφέρεια Κρήτης – Π.Ε. Χανίων, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων και το Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Χανίων, παρουσίασε την Τρίτη στις 7 το απόγευμα σε αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Χανίων τον Διεθνή Ποιητικό Διαγωνισμό Nosside, ο οποίος τελεί υπό την Αιγίδα της UNESCO. 

Για την εκδήλωση μίλησε στα “Χ.ν.” η Τζίνα Καρβουνάκη διαπιστευμένη εκπρόσωπος για την Ελλάδα υπογραμμίζοντας τα εξής: “Όπως εμένα υπάρχουν διαπιστευμένοι εκπρόσωποι και στις πέντε Ηπείρους. Ξεκινάμε λοιπόν από την ιστορία αυτή του ποιητικού διαγωνισμού ο οποίος έχει 38 χρόνια ζωής. Κοντά μας είναι ο καθηγητής Ιστορίας Πασκουάλε Αμάτο που είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος του ποιητικού διαγωνισμού. Το διεθνές βραβείο ποίησης Nosside – το όνομα του οποίου ανάγεται στη Νοσσίδα, ποιήτρια του 3ου αιώνα π.Χ., από την αρχαία ελληνική αποικία των Επιζεφύριων Λοκρών  η οποία προφανώς έγραφε στα ελληνικά.  Ιδρύθηκε το 1983, σε συνεργασία με το Centro Studi Bosio στο Ρήγιο της Καλαβρίας, και είναι εταίρος του δικτύου Unesko World Poetry Directory”. για να επισημάνει στη συνέχεια ότι “ ο διεθνής διαγωνισμός Nosside είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτισμικής στρατηγικής η οποία επικεντρώνεται σε δύο πυλώνες. Αφενός στην πολυγλωσσία, δεδομένου ότι οι επίσημες γλώσσες του διαγωνισμού είναι πέντε , Ιταλικά, Αγγλικά, Ισπανικά, Γαλλικά και Πορτογαλικά, αφετέρου στην αποδοχή και ισοτιμία όλων των γλωσσών του κόσμου, είτε αυτές είναι εθνικές, ιδιώματα, διάλεκτοι ή γηγενείς γλώσσες” για να καταλήξει τονίζοντας μεταξύ άλλων: “Η διασφάλιση της γλωσσικής ποικιλομορφίας του Πλανήτη είναι λοιπόν, το διαβατήριο του ποιητικού διαγωνισμού Nosside”.  

Ηλίας Ι. Κάκανος 

Για ευχάριστες οικονομικές διακοπές στα Χανιά  
   https://www.booking.com/hotel/gr/erotokritos-studios-chania.el.html    

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com