Σάββατο , 13 Απρίλιος 2024

ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ – Συνέδριο για την αγιογραφία τον 20ο αιώνα

 

Η Βυζαντινή παράδοση και οι δυτικές επιδράσεις στην Ορθόδοξη θρησκευτική ζωγραφική στην Κρήτη καθώς και επισκόπηση των αισθητικών αναζητήσεων και προσανατολισμών των αγιογράφων στο νομό Χανίων κατά τον 20ο αιώνα, ήταν το θέμα της εισαγωγικής ομιλίας στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων στις 17.30’  το απόγευμα του Σαββάτου.

 Στην εισαγωγική της ομιλία η Αλεξάνδρα Κουρουτάκη Δρ. Ιστορικός τέχνης και μέλος του Δ.Σ. της ΙΛΑΕΚ επιχειρεί μια επισκόπηση του αισθητικού χαρακτήρα της Ορθόδοξης θρησκευτικής ζωγραφικής στην Κρήτη. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν  οι δεσποτικές εικόνες που φιλοτέχνησε ο Φώτης Κόντογλου, στο Ι. Ν. Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής, στη Χαλέπα  Χανίων.

Η ομιλία πλαισιώνεται με διαφάνειες όπου παρουσιάζονται φωτογραφίες έργων (φορητές εικόνες και τοιχογραφίες) από επίσκεψη και έρευνα πεδίου.  Τα έργα αυτά, αποτελούν όπως είπε, «θησαυρίσματα της τοπικής μας εκκλησίας, μαρτυρίες της συλλογικής μας μνήμης και δείγματα της υψηλής αισθητικής αντίληψης των δημιουργών τους».

Αναφερόμενη στη συνέχεια στην μελέτη, τόνισε ότι «περιλαμβάνει τρία μέρη. Στο 1ομέρος γίνεται αναφορά σε σημαντικούς δυτικότροπους αγιογράφους που έζησαν στα τέλη του 19ου αιώνα και στο γύρισμα προς τον 20ο  αιώνα. Στο 2ο μέρος παρουσιάζεται η κίνηση των αισθητικών ιδεών στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, ενώ επισημαίνεται η επιρροή της Ναζαρηνής θρησκευτικής τέχνης σε Χανιώτες αγιογράφους. Στο 3ο μέρος επισημαίνεται η στροφή προς τη Βυζαντινή παράδοση μετά το 1950. 

Αμέσως μετά η κα Κουρουτάκη, μιλώντας στα «Χ.ν.» και στο «Επαρχιακό φως» σημείωσε ότι « η Ιστορική Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης στο πλαίσιο των δράσεων της για την προώθηση της ιστορίας, της τέχνης και του πολιτισμού της Κρήτης σε συνεργασία με την περιφερειακή ενότητα Χανίων διοργανώνουν ένα διήμερο γνωριμίας με τους αγιογράφους και την αγιογραφία στα Χανιά κατά τον 20οαιώνα που αποτελεί μια σημαντική περίοδο για την εξέλιξη της αγιογραφικής τέχνης. 

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν ενδιαφέρουσες ομιλίες που θα καλύψουν αρκετούς σημαντικούς αγιογράφους των Χανίων όπως οι: Αντώνιος Χατζηγεωργίου  Bεβελάκης,  Εμμανουήλ Tριπαλιτάκης, Ιωάννης Αλιγιζάκης, Iερέας Γεώργιος Καλλιτεράκης, Ξενοφών Παπαγγελάκης, Εμμανουήλ Παπαδάκης, Μιχαήλ Παπαδάκης, Μανώλης Θεοδωσάκης, Γεώργιος Πολάκης, Στυλιανός Περράκης, Ιωσήφ Βολουδάκης, Κώστας Ευθυμάκης, Κώστας Μαραθάκης,  Ιωάννης Ανουσάκης, Γεώργιος Παπαδημητράκης,  Στέλιος Καρτάκης, Εμμανουήλ Τζιρτζιλάκης, Γιώργος Κουνάλης, ο Τράικο ή Ευστάθιος Θεοδώρου  και Νίκος Γιαννακάκης».

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

P1260647 P1260649 P1260653 P1260660 P1260664 P1260667 P1260676 P1260683

Η κυρία Αλεξάνδρα Κουρουτάκη 

20181020_205120

Ομιλητές του συνεδρίου. Από αριστερά ο κ. Βασίλης Τζουράς, η κα Κωνσταντίνα Στεφανάκη, η  κα Δέσποινα  Πετρουγάκη, ο κ. Αντώνης Πετρουλάκης,  η κα Αλεξάνδρα Κουρουτάκη και ο κ. Κώστας Μουτζούρης, πρόεδρος της ΙΛΑΕΚ. 

fos - Αντιγραφή

Σημείωση σύνταξης: 
Αναρτούμε επίσης φωτογραφικά στιγμιότυπα από την δεύτερη ημέρα των εισηγήσεων Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018 πού μας μεταβίβασε η κα Αλεξάνδρα Κουρουτάκη με τους παρακάτω εισηγητές: Μάρκο Περράκη, Κώστα Κουνάλη,  Ειρήνη Σπανουδάκη και Ιάσονα Παλυβό.  
Kounalis 1
SPANOUDAKI 2
Περρακης

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com