Πέμπτη , 28 Μαρ 2024

ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ – Εκδήλωση στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μάνου

eparxiakofos0002

Εκδήλωση με πλούσια ιστορικά στοιχεία από ανθρώπους των γραμμάτων πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων στη μνήμη ενός μεγάλου πατριώτη, του Κωνσταντίνου Μάνου, για να συνεχιστεί και την επομένη  με συνδιοργανωτές την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας.  

Μεταξύ των ομιλητών και ο Κωνσταντίνος Αλεξ. Μάνος, εγγονός του αείμνηστου τιμώμενου Κωνσταντίνου Μάνου, ο οποίος, με δήλωση του στα «Χανιώτικα νέα» και στο «Επαρχιακό φως» αναφέρθηκε στην συμβολή όλης της οικογένειας των Μάνων, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η οικογένεια των Μάνων είναι μια οικογένεια της ελληνικής διασποράς με πολύ σημαντική παρουσία στις παραδουνάβιες περιοχές» για ν’ αναφερθεί στη δημιουργία της Φιλικής Εταιρείας της οποίας στόχος ήταν η δημιουργία ελληνικού ανεξάρτητου ορθόδοξου κράτους υπογραμμίζοντας: «Σημαντικότατη συμβολή του ελληνικού στοιχείου της διασποράς, αρχική επινόηση της Μεγάλης Αικατερίνης της οποίας στόχος και σχέδιο ήταν ο διαμελισμός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ώστε να απαλλαχτεί από τη συνεχή επιρροή του σουλτάνου στα τουρκόφωνα κράτη της Ρωσικής Αυτοκρατορίας όπου ήθελε να έχει εκείνη μόνη τον πλήρη έλεγχο. Δεν έζησε για να το βιώσει, η πραγματοποίηση του μεγάλου της ονείρου παρέδωσε τη σκυτάλη για τη συνέχεια στον άξιο εγγονό της τον Αυτοκράτορα Αλέξανδρο ο οποίος με τη βοήθεια του αφοσιωμένου έμπιστου και ικανότατου Ιωάννη Καποδίστρια έδωσαν σάρκα και οστά στο σχέδιο της Μεγάλης του γιαγιάς. Ιδρυτής, λοιπόν, της συνωμοτικής Οργάνωσης των Φίλων γίνεται ο Ιωάννης Καποδίστριας ο οποίος ενεργών πάντα με Τσαρική εντολή μεταβαίνει στην Κέρκυρα για να συντονίσει την δράση των Φιλικών. Ένα χρόνο αργότερα φτάνει στην Αγία Πετρούπολη ο άλλος σημαντικός πρωταγωνιστής ο Εμμανουήλ Ξάνθος για συνάντηση με τον Καποδίστρια. Ο Καποδίστριας εξηγεί στον Ξάνθο την απόφαση αναθέσεως της Αρχηγίας στον Αλέξανδρο Υψηλάντη ο οποίος πέραν του πολύ στενού συνδέσμου που είχε  με τον Αυτοκράτορα και την οικογένειά του ήταν επίσης υπασπιστής του Αλεξάνδρου. Οι αδερφοί, Υψηλάντης, Νικόλαος, Γεώργιος και Δημήτριος μαζί με τον ξάδερφο τους Ιωάννη Πάνο με τον οποίο οι μεταξύ τους σχέσεις ήταν αδερφικές είχαν ήδη ενταχθεί. Στη συνέχεια Ξάνθος, Μάνος, Υψηλάντης συνυπογράφουν την ανάληψη της αρχηγίας από τον τελευταίο και ορίζουν τον Μάνο Γραμματέα της Εταιρείας. Πολλές μυστικές συναντήσεις Τσάρου, Μάνου, Υψηλάντη επακολουθούν στο Τσάρσκογιε Σελό το ανάκτορο που έκτισε η Μεγάλη Αικατερίνη για τον εγγονό της.  Η επανάσταση ξεσπά τον Φεβρουάριο του 1821 στις παραδουνάβιες περιοχές και από τα πρώτα θύματα ο Γραμματέας Ιωάννης Μάνος στη μάχη του Ιασίου. Η μητέρα των Υψηλάντων σύζυγος του Κωνσταντίνου Υψηλάντη ήταν αδερφή της Σμαράγδως Μπακαρέσκου μητέρα του Ιωάννη Μάνου και σύζυγος του Μιχαήλ. Αυτά είναι για την ιστορία των Μάνων η οποία είναι μια πολύ μεγάλη ιστορία και πρόσφατα που ήμουν στη Ρουμανία διαπίστωσα τι σημαντικό ρόλο παίξανε γενικά στην ιστορία των Βαλκανίων και του Φαναρίου».

Ο ίδιος συνεχίζοντας για τον παππού του Κωνσταντίνο Μάνο, αναρωτήθηκε τι απ’ όλα να πει,  σημειώνοντας: « Είχε μια πολύ δυνατή προσωπικότητα και ήταν δύσκολος στις συνεννοήσεις του και στις διαπραγματεύσεις γιατί είχε απόψεις οι οποίες βασίζονταν σε ιδεολογίες και δεν ήθελε απόκλιση στις ιδέες του. Ήτανε εξαιρετικά ταλαντούχος σε οτιδήποτε, στο γράψιμο, στη ζωγραφική, στα πάντα αλλά όλα ήταν βασισμένα σε μια βαθιά ιδεολογία και αυτή ήταν η πατρίδα».

Με δήλωσή του επίσης ο φιλόλογος και εισηγητής Κώστας Μουτζούρης υπογράμμισε: «Το διήμερο συνέδριο μας αφορά την προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Μάνου ενός ανθρώπου των γραμμάτων, του αγωνιστή, του οραματιστή εκείνου που είχε μέσα του την Ελλάδα και τα γράμματα. Ο Μάνος ήρθε στην Κρήτη, έφερε την περιουσία του και μετά πήγ στον Μακεδονικό αγώνα συμμετείχε στους βαλκανικούς πολέμους και επέστρεψε ξανά στην Κρήτη στο Θέρισο και έπεσε με το αεροπλάνο ως νέος Ίκαρος το 1913 εθελοντής για να κατασκοπεύσει τις θέσεις των Βουλγάρων στον Λαγκαδά. Τα έδωσε όλα. Ο Μάνος υπήρξε μια μεγάλη προσωπικότητα, ένας υπέροχος άνθρωπος, μεγάλος ποιητής, μεγάλος έλληνας, μεγάλος πατριώτης. Ήταν από τους κύριους συντελεστές των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων στην  Ελλάδα του 1896 και μάλιστα ήταν και χρηματοδότης τους συνεισφέροντας με δέκα χιλιάδες δραχμές στο σύνολο των τριακοσίων χιλιάδων δραχμών  που στοίχισαν. Ο Μάνος εδώ στην Κρήτη που ήρθε έφτιαξε Τάγμα Κρητών Πολεμιστών από τους Λάκκους τους οποίους και μίσθωνε και όταν ακόμα αυτός πολεμούσε στη Μακεδονία τους Τούρκους έστελνε τρόφιμα και χρήματα στις οικογένειες των Λακκιωτών. Στο Θέρισο μαζί με τον Βενιζέλο και τον Φούμη ήταν ένας από την τριανδρία και ήταν ο γραμματέας της επανάστασης του Θερίσου».   

Αναπληρώνοντας τον δήμαρχο Χανίων που απουσίαζε εκτός Κρήτης η αντιδήμαρχος Χανίων Βαρβάρα Περάκη, υπογράμμισε για τον χαιρετισμό του κ. δημάρχου τα εξής: « Ένα συνέδριο για τον Κωνσταντίνο Μάνο είναι τιμή για τη μνήμη του αλλά και για τους διοργανωτές και τους εισηγητές του» για να επισημάνει η κα Βαρβάρα Περάκη ότι «είναι επίσης εξαιρετική τιμή και ευτυχία που είναι και η οικογένειά του η ίδια εδώ». Η ίδια συνεχίζοντας τον χαιρετισμό του δημάρχου σημείωσε: « Ένα πολύπτυχο πλάσμα, μια πολυπρισματική προσωπικότητα που τήρησε και υπηρέτησε σταθερά το δίπτυχο θεωρία και πράξη. Με άριστες σπουδές, συγγραφέας, οπλαρχηγός, αγωνιστής, δάσκαλος, πολιτικός, εθνικός ευεργέτης με τον τρόπο του, χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων, δήμαρχος Χανίων, βουλευτής, ένας άνθρωπος εμπνευσμένος σταθερά.

Μ’ ένα ιδιαίτερο εθνότυπο, αυτό του ερωτευμένου με την ελευθερία και με υψηλό φρόνημα πατριώτης μάχιμος πάντα στου εθνικούς αγώνες και ονειροπόλος φαίνεται ότι λάτρεψε τους ουρανούς μεταφορικά και συγκεκριμένα γι’ αυτό και από ψηλά έπεσε.    

Έφυγε νωρίς, αλλά νομίζω ότι ζηλεύουμε τέτοια ζωή γιατί έζησε με βιάση και πάθος μια μεγάλη γεμάτη ζωή όσο λίγοι αξιώνονται δοσμένος στο συλλογικό καλό συνεπαρμένος από τις δονήσεις και την αναγκαιότητα την εθνική της εποχής του.

Ένας ιδιαίτερος κοσμοπολίτης που αφουγκράστηκε και πραγματοποίησε τις αναζητήσεις της Ελλάδας; Από την Κρήτη μέχρι τη Μακεδονία. Πανταχού παρών δηλαδή. Οι εισηγητές αυτού του Συνεδρίου ανιχνεύουν αυτή τη σύνθετη ιστορική φυσιογνωμία, το μέγεθος και το αποτύπωμα της πολύτροπης δράσης και προσφοράς του».   

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

eparxiakofos0004

eparxiakofos0006 eparxiakofos0007 eparxiakofos0008

eparxiakofos0011

eparxiakofos0013

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση

eparxiakofos0003

Ο εγγονός του αείμνηστου Κωνσταντίνος Μάνος και αυτός

i-taftotita-gia-tin-efimerida-ke-se-aftokolita

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com