Ανακοίνωση

ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ: Παρουσιάστηκε το ιστορικό βιβλίο του συγγραφέα Γιάννη Τσίβη

 

Η πολύπαθη ιστορία των Χανίων, από την κατάκτησή τους από τους Ενετούς το 1251 μέχρι τη γερμανική εισβολή το 1941, ξεδιπλώνεται μέσα από το βιβλίο “Χανιά 1252 – 1940” του Ιωάννη Τσίβη, που πρόσφατα επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις “Ερεισμα” και παρουσιάστηκε προχθές στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

«Το βιβλίο αναφέρεται στην επανίδρυση της πόλης των Χανίων από τους Ενετούς κατακτητές και αφηγείται με πολύ γλαφυρό τρόπο όλη την ιστορία της πόλης έως και τη γερμανική εισβολή στην Κρήτη. Πλαισιώνεται μ’ ένα πολύ σημαντικό εικονογραφικό υλικό το οποίο προέρχεται από τις συλλογές του Μανώλη Μανούσακα και την προσωπική  συλλογή του συγγραφέα που ήταν και αυτός σημαντικός συλλέκτης, τη συλλογή τη δική μου και τη συλλογή του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης», σημείωσε ο κ. Χρήστος Μαχαιρίδης, υπεύθυνος των εκδόσεων “Έρεισμα”.

Προλογίζοντας το βιβλίο και τον συγγραφέα ο κ. Μαχαιρίδης ανέφερε τα εξής: «Ο Γιάννης Τσίβης γεννήθηκε στα Χανιά το 1903 και πέθανε στην Αθήνα πλήρης ημερών το 1997. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετά την αποπεράτωση των σπουδών του διορίστηκε ως δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Χανίων. Υπήρξε μια ευρηματική μορφή για την εποχή του. Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής συνελήφθη για την πατριωτική του δράση και παρέμεινε έγκλειστος στις φυλακές της Αγιάς, το κολαστήριο των Χανίων όπου φυλακίστηκαν και εκτελέστηκαν από τα γερμανικά αποσπάσματα θανάτου εκατοντάδες Ελληνες πατριώτες. Ο Τσίβης ήταν ιστορικός ερευνητής, διηγηματογράφος, αρθρογράφος και εκδότης της μαχητικής εφημερίδας “Δημοκρατία” που εξέδιδε στα Χανιά τα έτη 1945 και 1946. Καθοριστική υπήρξε η συμβολή του για την αποφυγή της επέκτασης του αδελφοκτόνου εμφύλιου πολέμου και στην Κρήτη χωρίς αυτό ωστόσο να σημαίνει ότι δεν δολοφονήθηκαν αθώοι πολίτες και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Το 1985 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Γνώση” το βιβλίο του με τίτλο “Χανιά Κατοχή και Αντίσταση” και το 1990 κυκλοφόρησε από τις ίδιες εκδόσεις το βιβλίο με τίτλο “Χανιά 1252 – 1940” το οποίο επανεκδίδεται σήμερα από τις εκδόσεις “Έρεισμα”».

Για το βιβλίο αυτό μίλησε στα “Χ.Ν.” και ο κ. Ιωάννης Τσίβης, εγγονός του συγγραφέα, ο οποίος μας είπε: «Είμαι πολύ συγκινημένος που έχω αυτή τη μεγάλη κληρονομιά του παππού μου Γιάννη Τσίβη που ήταν δεινός ομιλητής, ήξερε να χειρίζεται άριστα την ελληνική γλώσσα, ήταν ένας άνθρωπος πραγματικά κόσμημα για τα Χανιά μας και πιστεύω ότι αυτό το βιβλίο το οποίο επανεκδόθηκε βάσει της προσπάθειας που έκανε ο φίλος ο Χρήστος ο Μαχαιρίδης από τις εκδόσεις “Έρεισμα” θα παίξει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο για την ιστορία που και οι νεότεροι θα μάθουν για τα Χανιά μας».

eparxiakofos.gr_image0045

eparxiakofos.gr_image0047

eparxiakofos.gr_image0046

 Στιγμιότυπα από την παρουσίαση του βιβλίου   

???????????????????????????????

Αριστερά είναι ο κ. Χρήστος Μαχαιρίδης και δεξιά ο Γιάννης Τσίβης  εγγονός του συγγραφέα που έχει το ίδιο ονοματεπώνυμο 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com