Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΧΛΩΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑΣ: Γιορτή ανταλλαγής και διάθεσης παραδοσιακών σπόρων

 

 

eparxiakofos.gr_image0082 

 

Άνθρωποι με μεράκι στην παραδοσιακή καλλιέργεια απαρτίζουν την ομάδα “Σποριτών” η οποία  γιόρτασε χθες το πρωί στο Πάρκο Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης, στο Σόδι με την παρουσία αρκετού κόσμου, φίλων της γνήσιας παραδοσιακής καλλιέργειας. Μεταξύ αυτών, άλλοι έφεραν σπόρους για ν’ ανταλλάξουν και άλλοι για να πάρουν.

eparxiakofos.gr_image0079eparxiakofos.gr_image0100

 «Οι Σπορίτες είναι μια εθελοντική ομάδα ανθρώπων που αγαπά τη σωστή καλλιέργεια και μεριμνά για τη διάσωση και διάδοση των ντόπιων παραδοσιακών ποικιλιών, με άλλα λόγια της διατροφικής μας κληρονομιάς που είναι ύψιστο ζήτημα  αυτάρκειας, ελευθερίας, μα και αξιοπρέπειας», δήλωσε στα «Χ.Ν.» ο γεωπόνος κ. Κώστας Λιονουδάκης για να συνεχίσει επισημαίνοντας ότι «όλες αυτές οι ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες που υπάρχουν  έχουν πολύ εκλεκτά χαρακτηριστικά. Φυτεύουμε το κάθε φυτό στην εποχή του και στον τόπο του. Τα φυτά μεγαλώνουν καλύτερα και αποδίδουν όταν φυτευτεί ο σπόρος κατευθείαν στο χωράφι. Οι αποστάσεις πρέπει να είναι τέτοιες ώστε όλα τα φυτά να έχουν ήλιου φως και να αερίζονται. Πρέπει να μάθει ο κόσμος και για την ευνοϊκή συγκαλλιέργεια. Για παράδειγμα αναφέρω το κρεμμύδι, το πράσο, το σκόρδο, η λεβάντα, το θυμάρι, ο δυόσμος, η μέντα, η ρίγανη, το χαμομήλι, ο άνιθος, ο κατηφές και η τοματιά ακόμη συμπεριλαμβάνεται στα φυτά που πρέπει να διαλέξουμε να έχουμε ανάμεσα στα άλλα καλλιεργούμενα φυτά μας. Ο κατηφές προστατεύει την τοματιά κι άλλα φυτά από τους νηματώδεις. Τα σκόρδα 2-3 κατά τετραγωνικό μέτρο με λίγο άνιθο δίνουν εξαιρετική προστασία από μελίγκρες, μυρμήγκια αλλά και από τον περονόσπορο» για να συνεχίσει λέγοντας: «Αυτό που θέλουμε σαν ομάδα είναι να διατηρήσουμε και να διασώσουμε τις ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων και όλες αυτές να τις κρατήσουμε και να τις διαδώσουμε σε αρκετούς καλλιεργητές. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε σπόρους γιατί για να κρατήσουμε τη γενετική ποικιλομορφία των φυτών που υπάρχουν. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η ιδέα της αυτάρκειας δηλαδή οι άνθρωποι να καλλιεργούν την τροφή τους, τον σπόρο και αυτό να μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Επίσης και για τους παραγωγούς αυτό είναι πολύ σημαντικό που θα μπορούν να κρατούν οι ίδιοι τον σπόρο γιατί διαφορετικά είναι αναγκασμένοι κάθε χρονιά, κάθε φορά που σπέρνουν να  αγοράζουν υβρίδια τα οποία είναι και πάρα πολύ ακριβά και είναι δέσμιοι μετά των μεγάλων εταιρειών και προσθέτουν και πολύ υψηλό κόστος στην όλη καλλιέργεια».  

Ο βιοκαλλιεργητής κ. Δημήτριος Παυλάκης είπε: «Εμείς αγωνιζόμαστε για το περιβάλλον, τη φύση, τον συνάνθρωπό μας γιατί όλα αυτά είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Κάθε φορά που κάνουμε γιορτή ο κόσμος είναι αρκετός γιατί τους ενδιαφέρει η σωστή καλλιέργεια και με τη σημερινή κρίση των θεσμών, των αξιών, της φύσης του περιβάλλοντος, της οικονομικής κρίσης, o καθένας κάνει ότι μπορεί. Εμείς προσπαθούμε από τη δική μας σκοπιά να κάνουμε ότι καλύτερο». Ο ίδιος είπε ακόμα τα εξής: « Σήμερα έχουμε την γιορτή μας με τους παραδοσιακούς σπόρους και τις φθινοπωρινές καλλιέργειες. Το λέω αυτό  γιατί κάνουμε και την άνοιξη αντίστοιχες καλλιέργειες. Τώρα το φθινόπωρο θα μιλήσουμε για τους σπόρους τους φθινοπωρινούς, τους χειμερινούς και θα δώσουμε αλλά και θα ανταλλάξουμε γιατί είναι πολλοί εκείνοι που έχουν σπόρους και θέλουν να τους φέρουν εδώ για να μην χαθούν». 

image0036

Η κα Μαρία Σαρρή έφερε σπόρους στην γιορτή και μας είπε: « Ασχολούμαι πολλά χρόνια με την παραδοσιακή καλλιέργεια μαζεύοντας ότι παλιό βρω και το καλλιεργώ. Σήμερα έφερα σπόρους από καλαμπόκι, αυτό το άσπρο το παλιό που έχει μια ξεχωριστή νοστιμιά. Ασχολούμαι επίσης με προϊόντα τα οποία έχουμε εγκαταλείψει όπως είναι το παραδοσιακό σαπούνι…».

eparxiakofos.gr_image0101

Στη γιορτή των σπόρων συμμετείχε και ο γνωστός αρχαιολόγος κ. Μιχαήλ Ανδριανάκης για να μας πει ότι «Ότι μπορεί κανείς από αυτούς τους σπόρους των φυτών καλό είναι να τα ζωντανεύει με το να τα καλλιεργεί ξανά».

eparxiakofos.gr_image0077

Και το δημοτικό σχολείο της Παλαιόχωρας με αντιπροσωπεία του συμμετείχε στη γιορτή φέρνοντας πολλούς σπόρους. Ο δάσκαλος κ. Χρήστος Μπαλτζίδης δήλωσε τα εξής: «Με πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης βιολογικός κήπος “Κάτσε καλά και πάρε μπρος” τράπεζα σπόρων, φέρνουμε μαζί με τις δασκάλες Σωτηρία Βρανά και Μαρία Τερμεντζέλη πάρα πολλές ποικιλίες από όλη την Ελλάδα». 

 eparxiakofos.gr_image0078

 Ο κ. Μιχαήλ Πατσουράκης  προσερχόταν στον χώρο της γιορτής κρατώντας μικρά φυσικά διακοσμητικά φλασκάκια που θα δώσει σε φίλους αυτού του είδους.  

eparxiakofos.gr_image0074

Στιγμιότυπα από την γιορτή των σπόρων 

5-20140929

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com