Παρασκευή , 29 Μαρ 2024

ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΛΕΝΤΑ – Μνημόσυνο για τα θύματα τροχαίων δυστυχημάτων

eparxiakofos0002

Με το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο στη μνήμη όλων των θυμάτων από Τροχαία Δυστυχήματα που τελέστηκε το πρωί της Κυριακής στον Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου στο πάρκο “Χρήστου Πολέντα” στις Βουκολιές του Δήμου Πλατανιά, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του 3ου Κύκλου δράσεων που είχαν αρχίσει τις προηγούμενες ημέρες σε σχολεία του νομού και στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι. 

Αμέσως μετά το μνημόσυνο ακολούθησαν χαιρετισμοί και ομιλίες, ενώ στη συνέχεια έγινε επίδειξη απεγκλωβισμού και πορεία μνήμης με τη συμμετοχή μαθητών με ποδήλατα και φίλων παλαιών αυτοκινήτων.

Tο παρών στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων, η βουλευτής Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη, ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης  Μαλανδράκης, οι αντιδήμαρχοι Πλατανιά Ιωάννης Μαλακωνακης και Νίκος Δασκαλάκης, οι αντιδήμαρχοι Χανίων Βαρβάρα Περράκη και Νίκος Αλεξανδράκης, ο αντιδήμαρχος Κισσάμου Βασίλειος  Γλαμπεδάκης, ο αντιδήμαρχος Αποκορώνου και πρόεδρος Αυτοκινητιστών Δ.Χ Ν. Χανίων Γιάννης Κουκουράκης, ο Γενικός Δ/ντης της Ο.Α.Κ Δρ. Κ. Ζορμπάς, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρωγής και αλληλεγγύης Θυμάτων τροχαίων Δυστυχημάτων «Ο Άγιος Χριστόφορος» κ. Σταύηρος Πολέντας, ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Μαραγκάκης, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πολεμικού Ναυτικού, του Ερυθρού Σταυρού, οι Διευθυντές, εκπαιδευτικοί και μαθητές – τριες Γυμνασίου και Λυκείου Βουκολιών, η πρόεδρος της ένωσης γονέων Δήμου Χανίων Σοφία Μαλανδράκη, ο τέως αερολιμενάρχης Χανίων Στ. Καστρινάκης, ο πρόεδρος του ΣΙΠΑΚ Ε. Κακούρης, κ.α.

Την εκδήλωση συντόνιζε η Κατερίνα Καραπατάκη του Δήμου Πλατανιά.

Οι εκδηλώσεις συμπεριλαμβανόταν στο πλαίσιο του 3ου κύκλου δράσεων που είναι αφιερωμένες στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων αλλά και της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης  που τιμάται κάθε χρόνο την 3η Κυριακή του Νοεμβρίου για τα θύματα αυτής της κοινωνικής μάστιγας που ξεκληρίζει καθημερινά πεζούς και εποχούμενους. Στα Χανιά πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων “Ο Αγιος Χριστόφορος” έχοντας την υποστήριξη και την συνεργασία πολλών φορέων.

Η Βάλια Βαγιωνάκη

Στον χαιρετισμό της η βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ κα Βάλια Βαγιωνάκη υπογράμμισε:  «Υπερασπιζόμαστε την ανθρώπινη ζωή, εγώ τουλάχιστον αυτό έκανα σε όλα τα επίπεδα και αυτό θα συνεχίσω να κάνω, είναι καθήκον για όλους μας. Τι κάνει, όμως η πολιτεία και τι κάνουμε σαν κοινωνία. Εμείς, ως κυβέρνηση έχουμε συγκροτήσει διακομματική επιτροπή στο κοινοβούλιο για να μπορούμε να κάνουμε μια εποικοδομητική συζήτηση και σας προτείνω να μου δώσετε τις προτάσεις σας για περαιτέρω ενέργειες…».  

Ο δήμαρχος Πλατανιά

Χαιρετισμό απηύθυνε, ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης ο οποίος τόνισε ότι «ευχόμαστε το μνημείο που υπάρχει εδώ για τα θύματα της ασφάλτου και το μνημόσυνο που τελούμε στην μνήμη τους, να είναι μόνο για αυτούς που έχουν “φύγει” και όχι για άλλους νεκρούς στην άσφαλτο. Πρέπει κάποια στιγμή όλοι μας να αποκτήσουμε συνείδηση και κυκλοφοριακή παιδεία, όταν οδηγάμε το αυτοκίνητο ή τη μηχανή μας και κυκλοφορούμε στον δρόμο».

Οι αντιδήμαρχοι Χανίων και Αποκορώνου

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης η αντιδήμαρχος του Δήμου Χανίων κα Βαρβάρα Περάκη και ο αντιδήμαρχος του Δήμου Αποκορώνου κ. Γιάννης Κουκουράκης, επισημαίνοντας: «Η πρόληψη για όλα τα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας ή οτιδήποτε ταλανίζει και βασανίζει τη ζωή μας» σημειώνει η κα Περάκη «είναι σίγουρα ο καλύτερος δρόμος και αυτό γίνεται μέσα από την παιδεία. Ο νομός Χανίων και η πόλη των Χανίων, δυστυχώς έχουνε το θλιβερό προνόμιο των πολλών ατυχημάτων…».

“Ως αντιδήμαρχος του Δήμου Αποκορώνου», υπογραμμίζει ο κ. Κουκουράκης «σας στέλνω τους χαιρετισμούς του δημάρχου μας κ. Χαράλαμπου Κουκιανάκη που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν ήταν δυνατό να παρευρεθεί» για να επισημάνει στη συνέχεια με την ιδιότητα του προέδρου  αυτοκινητιστών νομού Χανίων μεταξύ άλλων τα εξής: « Κάθε χρόνο η 3η Κυριακή του Νοέμβρη αποτελεί Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Οδικής Κυκλοφορίας. Το οδικό τροχαίο ατύχημα, αποτελεί ως γνωστό ένα από τα φλέγοντα προβλήματα της Ελληνικής πραγματικότητας. Οι αιτίες που φτάσαμε σε αυτό το φαινόμενο είναι πολλές όπως η κακή συντήρηση των αυτοκινήτων, η απαράδεκτη κατάσταση των δρόμων και αυτό το ξέρω ακόμα καλύτερα ως επαγγελματίας οδηγός με έξι εκατομμύρια χιλιόμετρα στους δρόμους. Είναι πολλά και σοβαρά ακόμα προβλήματα όπως η εγωκεντρική συμπεριφορά πολλών οδηγών, η εσφαλμένη σηματοδότηση, αλλά το πιο σοβαρό είναι η άγνοια. Γι’ αυτό, η λύση είναι μόνο η γνώση» για να αναφερθεί εκτενώς στην καταστροφική χρήση του οινοπνεύματος και άλλων ουσιών, στην έλλειψη υποδομής στην παιδεία, στην ανάγκη χρήσης ζώνης ασφαλείας και κράνους, στην ανάγκη έργων ασφαλών προσβάσεων και διαβάσεων για πεζούς».      

 Ο Σταύρος Πολέντας

Τον δικό τους “Γολγοθά” συνεχίζουν να ανεβαίνουν οι οικογένειες των θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων μετά τον χαμό των αγαπημένων τους προσώπων καθώς ξέχωρα από την τραγωδία που ζουν, καλούνται να αντιμετωπίσουν και τους ρυθμούς της ελληνικής δικαιοσύνης σε συνδυασμό με το ανεπαρκές νομικό πλαίσιο της χώρας μας. 

Τα παραπάνω επεσήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων “Ο Άγιος Χριστοφόρος” κ. Σταύρος Πολέντας χαιρετίζοντας την εκδήλωση. Ο κ. Πολέντας μίλησε με πικρία κατά της πολιτείας, σημειώνοντας πως «η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στους απόντες και πως οι παρόντες οφείλουν να προσέξουν τη ζωή τους, που είναι Θείο δώρο», για να συνεχίσει επισημαίνοντας: «Η πολιτεία αντιμετωπίζει καλύτερα τα ζώα από τους ανθρώπους.  Έχουμε γονείς που έχασαν τα παιδιά τους και παιδεύονται πέντε χρόνια στα δικαστήρια για να δικαστεί η υπόθεσή τους. Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι μαζί με την φωνή μας, με το ινάτι μας, με τον πόνο της ψυχής μας και να απαιτήσουμε από την δικαιοσύνη δια των εκπροσώπων, να δούνε το τροχαίο ξανά επειδή έχει πόνο, θλίψη…».

Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν, μια μαθήτρια, κόρη θύματος τροχαίου δυστυχήματος που έχασε τον πατέρα της, εκφράζοντας την αγανάκτησή της κατά της πολιτείας καθώς και ένας πατέρας που έχασε σε τροχαίο τον γιο του, αφήνοντας αιχμές κατά της πρώην δημοτικής Αρχής του Δήμου Χανίων.

Ομιλία Δρ. Κωνσταντίνου Ζορμπά

Ακολούθησε η Ομιλία του Δρ. Κωνσταντίνου Ζορμπά, διευθυντή της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, ο οποίος, λόγω της φορτισμένης συναισθηματικά ατμόσφαιρας, έδωσε μόνο το στίγμα της ημέρας, μέσα από σύντομες σκέψεις. «Κλείνουμε σήμερα μία σειρά από ποικίλες εκδηλώσεις και δράσεις αφιερωμένες στην πρόληψη των τροχαίων Ατυχημάτων στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης για τα Θύματα των Τροχαίων Δυστυχημάτων, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ημέρα μνήμης, ημέρα πένθους, αλλά και ημέρα περισυλλογής.

Στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα, το οποίο αναφέρεται στην παραβολή του άφρονα πλουσίου, αποτυπώνεται ακριβώς η συνολική κατάσταση και για τις αιτίες των τροχαίων. Ο άνθρωπος! Ο άφρων άνθρωπος. Η κύρια αιτία πρόκλησης των τροχαίων είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Η αλαζονική στάση μας για τη ζωή. Έχουμε στο νησί μας μία στρεβλή αντίληψη για τα οδηγικά πράγματα, έχουμε την αίσθηση ότι είμαστε άτρωτοι, περνάμε καλά, έχουμε ήλιο, θάλασσα, διασκέδαση, τουρισμό, ξενύχτια δημιουργώντας ένα άσχημο μείγμα που έρχεται να δέσει με τις άσχημες οδικές υποδομές και την έλλειψη αστυνόμευσης. «Φάε, πίε, εφραίνου»· ακούσαμε σήμερα. Αυτό δεν κάνουμε και σήμερα; Τρέχουμε όλο και περισσότερο για να φτάσουμε την απόλαυση. Είμαστε στην πρώτη θέση στην Ευρώπη στα τροχαία. Η Κρήτη είναι η «βασίλισσα των τροχαίων». Είμαστε άφρονες απέναντι στη ζωή! Και για πρώτη φορά φέτος έχουμε θύματα κάτω των 17 ετών. Έχουμε να το ζήσουμε αυτό από τις αρχές του 2.000 κι αυτό είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Οι νέοι έχουν την ψευδαίσθηση της αθανασίας, μεθούν με την ταχύτητα! Ζουν την τραγικότητα της φυγής. Ζουν πεθαίνοντας! Ζουν με κλειστά τα μάτια χωρίς να μπορούν να απολαμβάνουν τις χαρές της ζωής.

Καλούμε σήμερα ιδιαίτερα όλους τους νέους και νέες να αποφύγουν την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών, να απέχουν από οποιαδήποτε επιθετική συμπεριφορά στο δρόμο, να φορούν κράνος κατά την οδήγηση μοτοσικλέτας ή ποδηλάτου, να συμμετέχουν σε τοπικές, εθνικές και διεθνείς εκστρατείες και Προγράμματα για την οδική ασφάλεια. Ο νέος ρόλος μας ως ηγέτες μεταξύ των νέων μας προστάζει να αναλάβει την πρωτοβουλία να απαιτούν ασφάλεια στους δρόμους σε όλο τον κόσμο.

Απέναντι όμως σε μια οδυνηρή παράσταση για τα τροχαία, όσο κι αν συνήθως την αφήνουμε να κοιμάται, δεν είναι δυνατό να σταθούμε αδιάφοροι, ούτε χωρούν ερωτήματα αμφιβολίας, δίχως ποτέ να αντιμετωπίζουμε το τυχαίο. Έχω την αίσθηση ότι με όλα τα παραπάνω, ίσως απολογητικά θα έλεγα, νιώθω ότι δεν μπορούμε άλλο να περιμένουμε. Και το λέω αυτό διότι μέχρι σήμερα προκειμένου να κατανοήσουμε το όλο θέμα των τροχαίων εγκλωβιστήκαμε σε αφελείς ζηλωτικές συζητήσεις χωρίς αποτέλεσμα. Ήλθε όμως ο κατάλληλος καιρός που απέναντι στη νωθρή αντίληψη των πραγμάτων για τη ζωή δεν μπορούμε άλλο να περιμένουμε.

Η ζωή είμαι σίγουρος, ότι θα συνεχίσει να ερμηνεύεται αυθυπόστατα, τα είδωλα θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στη δημόσια πλατεία της πόλης μας. Ήλθε η ώρα όμως για μια μεγάλη αλλαγή και το καλύτερο τεκμήριο για την αλλαγή αυτή είναι η αλλαγή της στάσης μας απέναντι στην ίδια τη ζωή. Μέχρι τώρα κινηθήκαμε με την φυσική μας σύγχυση. Φτάσαμε στο σημείο να νομίζουμε ό, τι ήταν ζωή, ως θάνατο. Τώρα θα πρέπει να παραμερίσουμε το θάνατο ως κέντρο στη ζωή μας, και να βάλουμε τη ζωή εκεί που πραγματικά της αρμόζει!

Όλοι εμείς, οι κάτοικοι της γης, είμαστε μπλεγμένοι στην ίδια περιπέτεια, καταδικασμένοι να πετύχουμε ή να αποτύχουμε μαζί. Ο χειρότερος εχθρός της Δημοκρατίας δεν είναι άλλος από την ίδια τη βούληση του ανθρώπου. Ο σημερινός πολίτης συνεχίζει να «πελαγώνει» μέσα σε μια ελεύθερη βούληση, όπου προσπαθεί και πάλι μόνος του να σωθεί. Και οι διαστάσεις της αυτής της μοναξιάς είναι και ποικίλες: Η υπερβολή της καθημερινότητας. Αυτό που οι αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν έλλειψη μέτρου θεωρείται ως το χειρότερο ελάττωμα της ανθρώπινης δράσης. Μια βούληση μεθυσμένη από τον ίδιο τον εαυτό της, μια έπαρση ως σύγχρονος άφρον πού πείθει το άτομο για την παντοδυναμία του. Το αντίθετο της, η μετριοπάθεια, η ηπιότητα θεωρούνται ως η κατεξοχήν πολιτική αρετή. Ο πρώτος αντίπαλος της δημοκρατίας είναι η απλούστευση, πού υποβαθμίζει τον πληθυντικό σε ενικό ανοίγοντας τον δρόμο στην υπερβολή.

Ατενίζω απέναντί μου τη ροή του ύδατος, του τρεχούμενου νερού. Αυτό που καθαρίζει κάθε τι μιαρό, αλλά και τις συνειδήσεις μας. Δεν είναι τυχαία η επιλογή. Γιατί είναι καιρός να μεταποιήσουμε το «ύδωρ της χολής» σε Ύδωρ ζωής! Να μετατρέψουμε την πίκρα όλων των πονεμένων σε «γλυκύ ύδωρ ως μέλι και δροσερόν» (Έξοδος, 15:25).                                                                          

Σήμερα συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο ότι πρέπει να διακονήσουμε ολόκληρο τον άνθρωπο: το συγκεκριμένο πρόσωπο με την καθημερινή πνευματική και υλική τους μικροδιακονία, μα και το σύνολο των εκφάνσεων του πολιτισμού, ασκώντας ευχαριστιακά και λειτουργικά τη χριστιανική τους μακροδιακονία, κατά τις εκάστοτε και εκασταχού ανάγκες και περιστάσεις και έχοντες υπόψη, ότι:

α) Το ύδωρ της χολής ονομάζεται σήμερα δίψα πραγματική, απελπισία και θάνατος, απέναντι στο πιο επώδυνο κοινωνικό φαινόμενο, την πιο μεγάλη πηγή πόνου για την οικογένεια και τους αγαπημένους των αδικοχαμένων από τα τροχαία.

β) Το ύδωρ της χολής ονομάζεται απαιδευσία, δεισιδαιμονία σε πολλά χωριά και μιζέρια κάθε λογής, που γεννά την πολύμορφη αθλιότητα της βίας στους δρόμους.

γ) Το ύδωρ το χολής ονομάζεται αδικία στην καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ο υπερβολικός ζήλος για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των ζώων.

δ) Το ύδωρ της χολής ονομάζεται απληστία και ακόρεστο πάθος στην ταχύτητα.

ε) Το ύδωρ της χολής ονομάζεται ουσία ναρκωτική και ιδέα ναρκωτική, ελπίδα κούφια και όραμα μάταιο χωρίς συλλογικότητα.

στ) Το ύδωρ της χολής των τροχαίων θυμάτων ονομάζεται βροντή δημαγωγίας και κρότος των όπλων και κράτος τυράννων και τρόμος πολέμου.

ζ) Το ύδωρ της χολής ονομάζεται διάλυση της εικόνας του Θεού και του ανθρώπου, πτώση επομένως και πάλι στο έρεβος και στο χάος!

   Αυτά και πολλά άλλα ονόματα έχει το ύδωρ της χολής, το πικρό! Και περιμένει όλους εμάς να το μετατρέψουμε σε ύδωρ ζωντανό, ύδωρ ζωής για να ζήσει ο κόσμος.

Η ευθύνη είναι συλλογική. Όλοι οι θεσμοί, οικογένεια, σχολείο, εκκλησία, αυτοδιοίκηση, πολιτεία έχουμε ευθύνη και χρέος να απαλείψουμε το κοινωνικό αυτό φαινόμενο, να παλέψουμε για την εξάλειψη του άτυπου «πολέμου» στους δρόμους. Τo Μήνυμα ένα και μοναδικό:

Μνήμη θανάτου, υπόμνηση χρέους!».

Στη συνέχεια ακολούθησαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Ε.Κ.Α.Β. επίδειξη απεγκλωβισμού για να τελειώσει η εκδήλωση με πορεία μνήμης από μαθητές ποδηλάτες και φίλων παλαιών αυτοκινήτων. Την εκδήλωση πλαισίωναν μέλη του χορευτικού αθλητικού Συλλόγου “Πελασγοί”.

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

eparxiakofos0003

eparxiakofos0007

eparxiakofos0004

eparxiakofos0118

eparxiakofos0006

eparxiakofos0008 eparxiakofos0009 eparxiakofos0010 eparxiakofos0011 eparxiakofos0012 eparxiakofos0013 eparxiakofos0014 eparxiakofos0015 eparxiakofos0016 eparxiakofos0017 eparxiakofos0018 eparxiakofos0019 eparxiakofos0020 eparxiakofos0021 eparxiakofos0022

i-taftotita-gia-tin-efimerida-ke-se-aftokolita

Ένα σχόλιο

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com