Τρίτη , 15 Οκτ 2024

ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ – Τα εξωκλήσια του Αγίου Βασιλείου στα Χανιά και στα Χωριά

dsc00290

Όπως σε όλη τη χώρα έτσι και στο νομό μας είναι πολυάριθμα τα εξωκλήσια που είναι αφιερωμένα σε Προφήτες και Αγίους και βρίσκονται σ’ ερημικά και απόκρυφα πολλές φορές μέρη όπως σε σπηλιές και σε φαράγγια ή άλλα στις κορυφές και στις πλαγιές των βουνών, στα πεδινά και παράλια μέρη, αδιάψευστοι μάρτυρες της βαθύτατης πίστης που τρέφει ο λαός μας στην Ορθοδοξία.

Στις πρώην επαρχίες του Νομού Χανίων, μεταξύ πολλών άλλων εξωκλησιών ορισμένα εξ αυτών είναι αφιερωμένα στον Άγιο Βασίλειο πλην, όμως, την ύπαρξη τους δεν την γνωρίζει η ευρύτερη κοινωνία του Χριστεπώνυμου πληρώματος της Εκκλησίας, αλλά μόνο κάτοικοι αυτών των περιοχών. Για τον λόγο αυτό ασχοληθήκαμε επισταμένως καταγράφοντας τα μέρη που βρίσκονται αυτές οι μικρές εκκλησίες που εορτάζουν την 1η του έτους κάθε χρόνο τιμώντας τη μνήμη του Αγίου με άλλες να λειτουργούνται και να πανηγυρίζουν κανονικά και άλλες ετεροχρονισμένα εξαιτίας της μεγάλης απόστασης και των άσχημων καιρικών συνθηκών. Ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλα εξωκλήσια…

Μέσα στα Χανιά είναι αρκετά γνωστό το εξωκλήσι των Μικρασιατών στο Πασακάκι έχοντας τη  δική του μεγάλη ιστορία. Πολύ γνωστό όπως και παλιό είναι επίσης το εξωκλήσι του Αγίου στα Παλαιά Ρούματα. Τα υπόλοιπα είναι στον Παζινό Ακρωτηρίου, σε παράλια περιοχή στα Ραβδούχα, στο κτήμα Πολυχρονίδη στις Βούβες, στον Καμπανό και στη Σαρακίνα Σελίνου, στην τοποθεσία Στερνί της Ανώπολης Σφακίων 7 περίπου χιλιόμετρα μετά τη γέφυρα της Αράδαινας, ένα από τα τρία κλίτη του κεντρικού Ιερού Ναού στα Λειβάδια Αμυγδαλοκεφαλίου, στη Βάθη ή Κούνενι και τέλος το εξωκλήσι του Αγίου στην Εξώπολη Αποκορώνου το οποίο επισκεφθήκαμε σήμερα Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016.

 ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΞΩΚΛΗΣΙΟΥ ΕΞΩΠΟΛΗΣ

 Στην Εξώπολη μας περίμεναν ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Γεώργιος Δουλιανάκης με τον ιεροψάλτη του χωριού Αντώνιο Καπαδουκάκη ή Αναγνώστη για να μας ξεναγήσουν στην περιοχή που βρίσκεται το εξωκλήσι. Για την ιστορία του, μεταξύ άλλων, μας είπαν ότι «πολύ κοντά με το εκκλησάκι υπήρχαν τα θεμέλια των κατεστραμμένων κελιών από τους Τούρκους στα οποία μέχρι και το 1860 έμεναν και ασκήτευαν καλόγεροι. Οι ζημιές και στην εκκλησία του Αγίου Βασιλείου ήταν μεγάλες αλλά με την υποστήριξη των κατοίκων του χωριού μπορέσαμε και την επισκευάσαμε πολλές φορές. Σε μία από τις επισκευές της βρέθηκαν στην βόρεια πλευρά λείψανα των μοναχών. Νοτιοδυτικά της εκκλησίας υπήρχε πηγή με καθαρό τρεχούμενο νερό από το οποίο εφοδιαζόταν όλο το χωριό και πιο παλιά ακόμα η περιοχή. Χαρακτηριστικό μεγάλο έργο για εκείνα τα χρόνια ήταν το τεχνητό αυλάκι μήκους 50 περίπου μέτρων με πλάτος 1,5 και βάθος 6 μέτρων  που χάραξαν μετά το 1810 σε βραχώδη έκταση για να μπορέσει να κυλήσει το νερό και να πάει σε άλλες περιοχές. Στο χωριό μας τηρούμε τα ήθη και τα έθιμα που κληροδοτήσαμε από τους προγόνους μας και εορτάζουμε όλες τις εκκλησίες. Ο μόνιμος πληθυσμός σήμερα στο χωριό δεν είναι μεγάλος όπως παλιά που υπήρχαν πολύτεκνες οικογένειες με τη μεγαλύτερη να έχει δέκα παιδιά. Είμαστε γύρω στις 25 οικογένειες αλλά μας συνδέει αγάπη και ενότητα κάνοντας τα καλύτερα για το χωριό μας».      

 Σύντομο βιογραφικό του Αγίου Βασιλείου

 Ο Άγιος Βασίλειος είναι ένας εκ των τριών μεγίστων φωστήρων της τρισιλίου Θεότητος με σπουδαίο κοινωνικό έργο για την εποχή που έζησε και του οποίου τη μνήμη τιμά κάθε χρόνο η Εκκλησία την 1η Ιανουαρίου. Γεννήθηκε το 330 μ.Χ. στην Kαισάρεια της  Καππαδοκίας της Μ. Ασίας και ήταν γόνος πολύτεκνης οικογένειας. Σπούδασε στην Αθήνα. Ο πατέρας του, Βασίλειος, και η μητέρα του, Εμμέλεια,  απέκτησαν (9) εννέα παιδιά, από τα οποία τα (5) πέντε  αναδείχθηκαν άγιοι της “Εκκλησίας μας (Βασίλειος , Μακρίνα, Ναυκράτιος, Γρηγόριος επίσκοπος Νύσσης και Πέτρος επίσκοπος Σεβαστείας). Έγινε επίσκοπος Καισαρείας  το  370 μ.Χ.

Αναδείχθηκε μέγας κοινωνικός εργάτης κτίζοντας την περίφημη «Βασιλειάδα» ενώ υπήρξε μέγας οργανωτής της μοναστικής ζωής και πατέρας  του μοναχισμού στη Μικρά Ασία. Υπήρξε μέγας Θεολόγος και συγγραφέας. Έγραψε τα  «’Ασκητικά», ομιλίες στην “Εξαήμερο” «Θεία  Λειτουργία» που φέρει το όνομα του και  τελείται  δέκα φορές  το χρόνο κ.ά.

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

dsc00279

dsc00282wtmk

dsc00283wtmk

Όψεις με το μικρό ιστορικό εξωκλήσι στη Εξώπολη. Στο καμπαναριό αλλάζει τη σημαία ο Αντώνης Καπαδουκάκης επειδή είχε φθαρεί από τον χρόνο. Κάτω είναι ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Γεώργιος Δουλιανάκης.

Στη Βάθη ή Κούνενι στα Εννιά Χωριά Κισάμου 


p1060532wtmk

Το παλιό εξωκλήσι του Αγίου Βασιλείου, με φωτογραφία από το αρχείο μας, στη Βάθη ή Κούνενι στα Εννιά Χωριά Κισάμου.

 

Στα Ραβδούχα Κισάμου

15349740_992172097561007_7532791728533227992_nwtmk

Φωτογραφία του Πολιτιστικού Συλλόγου νέων Ραβδούχας Κισάμου. Το εξωκλήσι έχει ανακαινισθεί και βρίσκεται σε παραλία της περιοχής στα Νοπήγια

3 σχόλια

  1. ΖΩΗΣ ΣΑΤΥΡΟΑ

    Αγιος Βασίλειος υπάρχει στο ξεχασμένο χωριό Στερνί των Σφακίων,στο δυτικό περίχειλο του φαραγγιού της Αράδενας απέναντι από το χωριό Λιβανιανά.Το χωριό διαλύθηκε μετά από βεντέτα των Χατζηδιανών με τους Βλάχους.

  2. ΓΕΩΡΓΙΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΙς ΛΟΥΣΑΚΙΕΣ ΚΙΣΑΜΟΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΜΕΡΑΔΑ

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com