“ Ένα διαχρονικό οικουμενικό θαύμα…”
Η Αγία Θεοδώρα καταγόταν από την Αγιοτόκο και Ηρωοτόκο Πελοπόννησο. Κάθε χρόνο στις 11 Σεπτεμβρίου εορτάζεται και τιμάται η μνήμη της στο θαυμαστό μικρό εξωκλήσι κοντά στην Βάστα Αρκαδίας και σε δύο άλλα χωριά της περιοχής, το Ίσαρι του ίδιου Νομού και το Δασοχώρι της Μεσσηνίας, με αρκετούς πιστούς να καταφτάνουν από την προπαραμονή για ν’ ανάψουν στη χάρη Της ένα κερί, να προσευχηθούν, να ξεδιψάσουν και να πάρουν μαζί τους νερό από την αστείρευτη πηγή κάτω από τα θεμέλια του εξωκλησιού που χύνεται στον παρακείμενο ποταμό.
Παραθέτουμε στιγμιότυπα από το ταξίδι μας στην Μεγαλόπολη Αρκαδίας και την καθ’ οδόν μετάβαση μέχρι το εξωκλήσι της, το οποίο στέκει αγέρωχο στην καταπράσινη δροσερή και πανέμορφη λαγκαδιά της περιοχής, η οποία είναι κατάφυτη από δρυς και άλλα δέντρα, σηκώνοντας μυστηριακά στην μικρή σκεπή του το βάρος 17 μεγάλων βελανιδιών όσα και τα χρόνια της Οσιομάρτυρος Θεοδώρας κατά τον άδικο αποκεφαλισμό της.
Αξίζει ν’ αναφερθεί ως ελάχιστο χρέος απέναντι σ’ έναν επαγγελματία ιδιοκτήτη και οδηγό ταξί από την Μεγαλόπολη το ονοματεπώνυμο και το τηλέφωνό του, καθόσον και στις δύο διαδρομές που χρειάστηκε να μεταβώ – προπαραμονή και παραμονή – προς την Αγία Θεοδώρα, οι τιμές ήταν ιδιαίτερα φιλικές και παρέμεινε εκεί όση ώρα χρειάστηκε για την δημοσιογραφική προβολή του εορταζόμενου εξωκλησιού. Το τηλέφωνο του κ. Βαγγέλη Γιαννόπουλου είναι: 6973290973
Ο ΒΙΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ
Η Αγία Θεοδώρα, λοιπόν, σε ηλικία 17 ετών σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, λίγα λεπτά πριν αποκεφαλιστεί από τον δήμιο εξαιτίας μιας συκοφαντίας που στάθηκε αφορμή να καταδικαστεί με απόφαση δικαστηρίου σε θάνατο, προσευχήθηκε στον Θεό παρακαλώντας τον να γίνει το κορμί της εκκλησία, τα μαλλιά της δέντρα και το αίμα της ποτάμι.
Η προσευχή εισακούσθηκε από τον Μεγαλοδύναμο και στο σημείο της θυσίας κτίστηκε μεταγενέστερα η μικρή εκκλησία, όπου κάτω από τα θεμέλια της αναβλύζει νερό από μια αστείρευτη πηγή, ενώ στην σκεπή της φύτρωσαν 17 βελανιδιές όσα ήταν τότε τα χρόνια της.
Η ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΣΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ
«Η Μεγαλόπολη είναι μία μικρή πόλη στο κέντρο της Πελοποννήσου η οποία εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια έχει ταυτίσει την πορεία της και οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν συνδέσει την προσωπική τους, την οικογενειακή τους, την κοινωνική τους ζωή και κυρίως την οικονομική δραστηριότητα τους, με την λιγνιτική παραγωγή καθόσον η πόλη αυτή είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας.
Έχει μονάδες ηλεκτρικής παραγωγής και πολλά ορυχεία εξόρυξης λιγνίτη», μας είπε ο δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Διονύσιος Παπαδόπουλος, ενώ συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην έξοχη ρυμοτομία της τονίζοντας ότι «είναι μία από τις πόλεις οι οποίες οικοδομήθηκαν αμέσως μετά την απελευθέρωση, το 1830 με σχέδια Βαυαρών αρχιτεκτόνων της εποχής.
Το σημερινό της όνομα δόθηκε μετά τον σχηματισμό του Ελληνικού κράτους, με βασιλικό διάταγμα του 1836, ενώ από το 1834 υπήρξε έδρα του δήμου και της πρώην επαρχίας Μεγαλόπολης. Πριν από 53 χρόνια και συγκεκριμένα το 1965 χτυπήθηκε πολύ σοβαρά από ισχυρό σεισμό με απολογισμό δεκαεπτά νεκρών και πολλούς τραυματίες, ενώ το 80% των σπιτιών της πόλης και της περιοχής είχαν κριθεί ακατάλληλα για κατοίκηση. Η πόλη, όμως, ανοικοδομήθηκε γρήγορα και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011, έχει 5,779 κατοίκους».
Αναφερόμενος στο εξωκλήσι της Αγίας Θεοδώρας τόνισε: «Η επίσκεψη κάθε χρόνο στον συγκεκριμένο χώρο χιλιάδων επισκεπτών απ’ όλη τη χώρα δείχνει ότι, θέματα, πρόσωπα, ιστορική παράδοση, τόποι και γεγονότα που έχουν να κάνουν με την Ορθοδοξία είναι πάντα θέματα τα οποία ενδιαφέρουν μία μεγάλη μερίδα, να μην πω την πλειονότητα των συμπατριωτών μας και των Ορθόδοξων χριστιανών».
Γιάννης Η. Κάκανος
Το Δημαρχείο στην πλατεία της Μεγαλόπολης
Το Δασοχώρι ένα πολύ μικρό χωριό της Μεσσηνίας κοντά στην Αγία Θεοδώρα
Το χωριό Ίσαρι κοντά στο εξωκλήσι
Η Βάστα άλλο ένα πανέμορφο χωριό της περιοχής
Το ρεπορτάζ δεν έχει ολοκληρωθεί…
Γνωριμία και συζήτηση με τον δήμαρχο Μεγαλόπολης κ. Διονύσιο Παπαδόπουλο