Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ: Επίσκεψη μαθητών από σχολεία της Σίφνου και της Σερίφου

Μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από σχολεία της Σίφνου και της Σερίφου των δυτικών Κυκλάδων με την συνοδεία καθηγητών τους στο πλαίσιο του προγράμματος περιηγήσεων στην πόλη, το Νομό και άλλους Νομούς της Κρήτης κατά την πολυήμερη ετήσια εκδρομή τους, επισκέφθηκαν το πρωί της Παρασκευής 22 Φεβρουαρίου 2019 το  Μουσείο Τυπογραφίας των «Χανιώτικων νέων».

Για την εκδρομή και τις εντυπώσεις τους από την επίσκεψη αυτή, μίλησε στα «Χανιώτικα νέα» και στο «Επαρχιακό φως», ο συνοδός καθηγητής κ. Νίκος Μπελιός υπογραμμίζοντας ότι: «Το Λύκειο της Σίφνου επισκέπτεται για δεύτερη φορά τα Χανιά, με πρώτη το 2015 και μας άρεσε πολύ ο τόπος αυτός. Αξίζει να πω ότι πολλά επώνυμα κατοίκων της Σίφνου έχουν ρίζες  από την Κρήτη επειδή λήγουν σε –ακης».

« Η Σίφνος, λοιπόν, με όλη την Κρήτη, από τα Χανιά μέχρι το Λασήθι έχουν ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις. Σήμερα, πριν αναχωρήσουμε από τα Χανιά με προορισμό το Ηράκλειο και ενδιάμεσες επισκέψεις σε περιοχές του Νομού Ρεθύμνου, επισκεφτήκαμε το θαυμάσιο και μοναδικό Μουσείο Τυπογραφίας» συνέχισε ο κ. Μπελιός, «και είμαστε κατενθουσιασμένοι. 

Είναι εντυπωσιακή η συλλογή, τα μηχανήματα, οι εγκαταστάσεις οι άνθρωποι που μας ξενάγησαν, αλλά κυρίως είναι εντυπωσιακή η αγάπη των ιδρυτών του, που το δημιούργησαν αφιερώνοντας τόσο κόπο και σίγουρα τεράστια έξοδα.

Είναι άξιοι συγχαρητηρίων γιατί αποτελεί ένα κόσμημα και είναι ένα από τα πράγματα που θα κάνω με πρώτη ευκαιρία είναι να το επισκεφτώ ξανά για να έχω την δυνατότητα να το θαυμάσω αφιερώνοντας πολλές ώρες».

Ο ίδιος, συνεχίζοντας επεσήμανε ότι «ο μακαρίτης ο παππούς μου, Δημήτριος Κωνσταντίνου Μπελιός ήταν καλός μαθητής και τον έστειλαν οι γονείς του στην Κωνσταντινούπολη για να τελειώσει τις σπουδές του και εργάστηκε επί είκοσι χρόνια στην εφημερίδα «Νεολόγος» στην Κωνσταντινούπολη με τις ειδικότητες του στοιχειοθέτη, του διορθωτή και του επιμελητή εκδόσεων γιατί είχε πολύ καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας και του συντακτικού και όλων των υπολοίπων. Όταν παντρεύτηκε και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα εργάστηκε για πάρα πολλά χρόνια στο τυπογραφείο των αδελφών Σακελαρίδη που βρισκόταν στην οδό Κοραή.  Ως εκ τούτου, γνωρίζω πολλά πράγματα από την παλιά εποχή και είμαι συγκινημένος με όσα είδα σήμερα… 

 Στην εκδρομή αυτή συνοδεύουμε τα παιδιά μαζί με τις καθηγήτριες, κυρίες Ευαγγελία Στεφανή του Γυμνασίου – Λυκείου Σερίφου και Σοφία Γαγιάτσου από το ΕΠΑΛ της Σίφνου. Τέσσερις μαθητές είναι από τη Σέριφο, δέκα από το ΕΠΑΛ της Σίφνου και δέκα οκτώ από το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Σίφνου. Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα από την επίσκεψη των μαθητών από αυτά τα δύο μικρά πανέμορφα νησιά των Κυκλάδων, τη Σίφνο και τη Σέριφο.

Η ξενάγηση ήταν βιωματική και έγινε από την διευθύντρια του Μουσείου κα Ελευθερία Κουμή. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία,  μεταξύ άλλων, να μάθουν πως ήταν η περίοδος από τα πρώτα χειροκίνητα πιεστήρια των αρχών του 19ου αιώνα… στα πρώτα αυτόματα πιεστήρια του 20ου αιώνα.    

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com