Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΥΔΙΟΥ – Αργοπορούν οι εργασίες ανακατασκευής

P1340119

Ιστορικό και μοναδικό  στην πρώην επαρχία Αποκορώνου το μοναστήρι  Αγίου Γεωργίου στο Καρύδι, που επισκεφθήκαμε ξανά χθες και όπως απαθανατίζαμε με τον φωτογραφικό μας φακό τις φθορές που έχει υποστεί  στο διάβα των αιώνων, ανακλήθηκαν στη μνήμη  στιγμές από την πρώτη μετάβαση που κάναμε, πριν από 16 χρόνια, αφιερώνοντας στις 17 Φεβρουαρίου 2003 στα «Χ.ν.»  την ιστορία του όπως μας την αφηγήθηκε ο ηγούμενος, αρχιμανδρίτης Δωρόθεος.    

«Οι πρώτες πληροφορίες για τη Μονή αναφέρονται σε έγγραφα του 1600 ως ένα μικρό οικισμό που ονομάζεται Καρύδι, προφανώς από τις πολλές καρυδιές που υπήρχαν εκεί», μας είχε πει ο τότε ηγούμενος του μοναστηριού, αρχιμανδρίτης Δωρόθεος», για να συνεχίσει υπογραμμίζοντας ότι «την περίοδο της τουρκικής κατοχής ο ιερέας του οικισμού που κτίσθηκε επί Βενετοκρατίας, για να κρατήσει αλώβητο τον Ναό που υπήρχε του Αγίου Γεωργίου υποχρεώθηκε να καταβάλλει φόρο στους κατακτητές. Ο ίδιος κληρικός στη συνέχεια μετά από επίμονο αγώνα, κατόρθωσε να γίνει η περιοχή, μετόχι της Αγίας Τριάδος Ακρωτηρίου Χανίων και από εκείνη την περίοδο να αγοράσουν και άλλη γη. Το έτος 1829 όταν ο Τούρκος διοικητής Κρήτης Μουσταφά Νατλή Πασάς παρεχώρησε περισσότερες ελευθερίες για τους Χριστιανούς του νησιού, το Μετόχι αποκτά κύρος και δίνει αρκετή βοήθεια στους κατοίκους της επαρχίας. Το μοναστήρι αποκτά άδεια για εκμετάλλευση του καρπού της ελιάς και με αυτό το γεγονός αναπτύσσεται περισσότερο και βρίσκουν εργασία πολλοί Χριστιανοί. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό, είναι το κτήριο του ελαιουργείου που τελείωσε το έτος 1860, του οποίου ο τεράστιος χώρος αποτελείται από δώδεκα τόξα και ενσωματώνεται με παλαιότερα κτήρια του χώρου που διατηρούν έστω και στην κατάσταση που είναι σήμερα, τα στοιχεία μιας σπάνιας φυσικής και επιβλητικής ομορφιάς».  

Ο ίδιος συνεχίζοντας αναφέρθηκε στις εργασίες ανακατασκευής των μισογκρεμισμένων ιστορικών κτηρίων, επισημαίνοντας: «Το Μετόχι διαλύθηκε το έτος 1923 και το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του, διανεμήθηκε από το Εφεδρικό Ταμείο στους εφέδρους του Μικρασιατικού και των Βαλκανικών πολέμων. Από τότε με την πάροδο του χρόνου, ο τόπος άρχισε να καταστρέφεται ώσπου, πριν από αρκετά χρόνια με πρωτοβουλία του Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Ειρηναίου, διαφόρων φορέων, ιερέων και κατοίκων της περιοχής άρχισαν να καθαρίζονται οι χώροι. Σε αυτούς τους χώρους τώρα, με προσωπική επίβλεψη του ιδιαίτερα ευαίσθητου προϊσταμένου της 13ης Βυζαντινής Εφορίας αρχαιολόγων κ. Μιχαήλ Ανδριανάκη και των καλών συνεργατών του, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες στοιχειώδεις εργασίες αποκατάστασης, οι οποίες, έχουν συνέχεια με τη συμβολή της Νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, που στοχεύουν στην αναβίωση και ανάδειξη του σημαντικού αυτού μνημείου, το οποίο με απόφαση της Ιεράς Συνόδου, το έτος 1996 χαρακτηρίστηκε Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Καρυδίου».

Παραθέτουμε αρκετές όψεις του ιστορικού μοναστηριού όπως είναι σήμερα ευελπιστώντας ότι με την ευλογία και το κόψιμο της βασιλόπιτας για το 2019 του Δήμου Αποκορώνου που θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, οι εργασίες που άρχισαν πριν από 23 χρόνια τουλάχιστον, να συνεχιστούν από εδώ και πέρα με γρήγορους ρυθμούς για αποπεράτωση της ανακατασκευής όλων των κτηρίων της Ιεράς αυτής Μονής.     

 Στον παρακάτω σύνδεσμο θα δείτε παλαιότερα αφιερώματα:

https://eparxiakofos.gr/sto-karidi-apokoronou-ena-monastiri-agnosto-se-pollous/

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος  

P1340131

P1340126

P1340120 P1340121 P1340122 P1340123 P1340124 P1340125

P1340128 P1340129 P1340130 P1340132 P1340133 P1340134

Ένα σχόλιο

  1. ΓΑΒΡΙΛΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    Ευχαριστούμε για την ιστορική ενημέρωση και τις πολύ καλές φωτογραφίες!

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com