Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΕΡΙΤΗ ΑΛΙΚΙΑΝΟΥ – Τιμή στη μνήμη των πεσόντων της Μάχης της Κρήτης

image0096

Ο Βρετανός πρέσβης κ. Τζων Κίττμερ με τον δήμαρχο Πλατανιά κ. Γιάννη Μαλανδράκη 

Στο μνημείο του Κερίτη τελέστηκε το πρωί του Σαββάτου επιμνημόσυνη δέηση προεξάρχοντος του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού για τους εκατοντάδες ανθρώπους από τα χωριά της Κοιλάδας του ποταμού Κερίτη και την γύρω περιοχή που έχασαν τη ζωή τους στη Μάχη της Κρήτης.  Το «παρών» έδωσαν στρατιωτικές και πολιτικές Αρχές, η βουλευτής κα Βάλια Βαγιωνάκη, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης, ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, εκπρόσωποι Τοπικής Αυτοδιοικησης, Σωμάτων Ασφαλείας, Φορέων, Συλλόγων, οι Πρέσβεις Αυστραλίας και Μεγάλης Βρετανίας, ξένες αντιπροσωπείες,  εκπαιδευτικοί και πλήθος κόσμου.  

Την εκδήλωση συντόνιζε η φιλόλογος κα Ελένη Μαναρώλη, αρμόδια στα Πολιτιστικά θέματα του Δήμου Πλατανιά ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «μετά από 75 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης, μια μάχη που άλλαξε τον ρου της ιστορίας, αναζητούνται ηγέτες που θα ξαναφέρουν την Ευρώπη στο αρχικό της όραμα».

Η ΟΜΙΛΙΑ

 Κεντρική ομιλήτρια ήταν η φιλόλογος του Γυμνασίου Αλικιανού κα Ευγενία  Αποστόλου η οποία  υπογράμμισε τα εξής: «Το Μάιο του 1941 όλη η Ελλάδα είχε καταληφθεί από τα γερμανικά στρατεύματα. Μόνο η Κρήτη ήταν ακόμα ελεύθερη. Μια από τις πιο ηρωικές στιγμές του δεύτερου Παγκόσμιου πολέμου ήταν η μάχη της Κρήτης. Στις 20 Μαίου στις 6.30 το πρωί αρχίζει η γερμανική επίθεση από αέρος. Οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές συγκρούονται κατά τόπους με τα συμμαχικά στρατεύματα τα οποία συνεπικουρούνται από μαχητές από τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, ενώ ενισχύονται και από τον ντόπιο πληθυσμό.

Μόλις έγινε αντιληπτή η πτώση των αλεξιπτωτιστών συνέβη κάτι πρωτόγνωρο. Η αδούλωτη κρητική ψυχή έκανε πάλι το θαύμα της. Άνδρες, γυναίκες, νέοι, γέροι και παιδιά με όπλα πρωτόγνωρα, τσεκούρια, μαχαίρια, κατσούνες και ότι άλλο βρέθηκε στα χέρια τους ρίχτηκαν στη μάχη ενάντια σε αυτούς που ήρθαν να πατήσουν την Ιερή Γη. Εδώ ίσχυσε το κάλεσμα του Διγενή Ακρίτα «απού ‘χει άρματα ας τα κρατά κι απού δεν έχει ας έρθει».  

Ο αγώνας ήταν δύσκολος, μα οι υπερασπιστές του νησιού ήταν αποφασισμένοι να μην αφήσουν τους επιδρομείς να κατακτήσουν τον τόπο τους. Μάχονται γενναία, σκοτώνουν πολλούς εχθρούς αλλά τα αεροπλάνα όλο και φέρνουν ενισχύσεις. Την ίδια ώρα εκατοντάδες βομβαρδιστικά καταστρέφουν με τις βόμβες τους χωριά και πόλεις. Δέκα ολόκληρες μέρες κρατά αυτή η κόλαση της φωτιάς και του πυρωμένου ατσαλιού. Οι γερμανοί αφού καταλαμβάνουν τα μεγάλης στρατηγικής σημασίας αεροδρόμια του νησιού Μάλεμε και Τυμπάκι καταφέρνουν να κυριεύσουν την Κρήτη…».

Η ίδια συνεχίζοντας επεσήμανε ότι « Η νίκη όμως αυτή υπήρξε πύρρειος, αφού η “ελίτ” των δυνάμεών τους, οι περίφημοι αλεξιπτωτιστές κυριολεκτικά αποδεκατίστηκαν κατά την πτώση τους στο έδαφος, από τον περήφανο κρητικό λαό ο οποίος είχε αποφασίσει να κάνει στο ναζιστικό θηρίο μια οδυνηρή έκπληξη. Ο συνταγματάρχης Χάινριχ στην αναφορά του στον Χίτλερ σημειώνει: “Βρίσκομαι περικυκλωμένος από πέντε χιλιάδες αγριάνθρωπους κρητικούς οι οποίοι νυχθημερόν αποδεκατίζουν και εξολοθρεύουν τα επίλεκτα στρατεύματα του Γ’ Ράιχ του σώματος των αλεξιπτωτιστών”.

 Ο Χίτλερ ευθύς εξέδωσε το ακόλουθο διάγγελμα προς την ανθρωπότητα: “Η λύσσα και η αγριότης με την οποία οι αγριάνθρωποι της Κρήτης αντιμετώπισαν τα επίλεκτα στρατεύματα του Γ’ Ράιχ του σώματος των αλεξιπτωτιστών ήταν πρωτοφανής. Ουδαμού άλλου συναντήθηκε η μη μόνον εις το πολωνικό μέτωπο. Έδωσα εντολές ο αγώνας να διεξαχθεί ιπποτικά. Οι υπεύθυνοι της μάχης θα λογοδοτήσουν. Το αίμα των επίλεκτων στρατιωτών ζητά εκδίκηση, η εκδίκηση θα αντιστοιχεί σε δέκα αγριανθρώπους για κάθε ένα επίλεκτο στρατιώτη”, και συνεχίζοντας η κα Αποστόλου τονίζοντας: «Πράγματι αυτή η αποκοτιά, η ανδρεία, ο πόθος για λευτεριά πληρώθηκε ακριβά με πολύ αίμακαι στον τόπο μας. Ξεκινούν ομαδικές συλλήψεις, εκτελέσεις αθώων πολιτών ενώ πολλοί συμπατριώτες μας στέλνονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Αρχικά στις 2 Ιουνίου οι κατοχικές δυνάμεις περικυκλώνουν τον Αλικιανό και συλλαμβάνουν ανύποπτους κατοίκους. Επιλέγουν 42 άτομα τα οποία οδηγούνται στο προαύλιο της εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού, όπου εκτελούνται στην άκρη ομαδικού τάφου τον οποίο εξανάγκασαν να ανοίξουν οι ίδιοι.

Ακολουθεί την 1η Αυγούστου η εκτέλεση στον ποταμό Κερίτη. Συλλαμβάνονται 118 κάτοικοι των χωριών της ευρύτερης περιοχής. Μεταφέρονται στον Αλικιανό και δικάζονται σε έκτακτο στρατοδικείο. Έπειτα οδηγούνται στην κοίτη του ποταμού Κερίτη όπου εκτελούνται. Την ίδια μέρα το απόγευμα της 1ης Αυγούστου πραγματοποιείται η πυρπόληση 250 περίπου οικιών στο χωριό Σκηνέ, όπου και εκτυλίσσονται σκηνές δαντικής κολάσεως.

Ήταν γεγονός, ότι ο ναζισμός, αποτελούσε μια τρομερή απειλή. Η ανθρωπότητα έπρεπε να αγωνιστεί για τον καταποντισμό του. Ο αγώνας αυτός διήρκησε ως το 1945, όταν οι καμπάνες ηχώντας χαρμόσυνα ανήγγειλαν το τέλος του πολέμου.

Εμείς σήμερα, με βαθύτατο αίσθημα ευθύνης υποκλινόμαστε σε όλους εκείνους, γονείς, παππούδες, απλούς συνανθρώπους μας, που πότισαν με το αίμα τους τα χώματα του τόπου μας, για να φυτρώσουν νέα βλαστάρια, τα οποία θα κρατήσουν για πάντα ψηλά την τιμή και την αξιοπρέπεια όχι μόνο της Κρήτης μας αλλά και όλης της Ελλάδας».

Ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, κατάθεση στεφάνων, ενώ παιάνισαν οι Εθνικοί Ύμνοι των Συμμαχικών Χωρών και της Ελλάδας από τη στρατιωτική μπάντα της 5ης Μεραρχίας Κρητών. Η τελετή έληξε με κέρασμα και  χορό από το παραδοσιακό χορευτικό κρητικό συγκρότημα «Βιγλάτορες» του Αλικιανού.  

Με δήλωσή της στα «Χ.Ν.» και το «Επαρχιακό φως» η βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ κα Βάλια Βαγιωνάκη σημείωσε ότι «Οι εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης φτάνουν στο τέλος τους, αλλά θεωρώ ότι το μήνυμα είναι διαχρονικό, ο αγώνας κατά του φασισμού και του ναζισμού είναι πολύ επίκαιρος στις μέρες μας  και κυρίως ο αγώνας για να ξαναποκτήσουμε την εθνική μας ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια είναι μπροστά μας. Θεωρώ ότι η ψήφιση του τελευταίου νόμου για τις προϋποθέσεις ώστε να προχωρήσει η αξιολόγηση είναι ένα βήμα που δημιουργεί τις δυνατότητες κατόπιν να μπορούμε σ’ ένα σταθερό περιβάλλον να αναπτύξουμε τη χώρα μας», ενώ ερωτηθείσα για τις 7.500 σελίδες του νομοσχεδίου απάντησε: «Δεν έχει σημασία το πόσες σελίδες είναι, αλλά τι λέει έχει σημασία».  

Στο σημείο αυτό θυμίζουμε: Όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δια του υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση παρουσίασε το νομοσχέδιο του νέου χάρτη της αυτοδιοίκησης για τον «Καλλικράτη» με 400 σελίδες, προκλήθηκε κοινοβουλευτική αναστάτωση που υποχρέωσε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ν’ αποχωρήσουν. Ο «Καλλικράτης» όμως και με τη σημερινή κυβέρνηση, παρά την “καταστροφή” που έφερε στη χώρα, καλά κρατεί…

Ο Βρετανός πρέσβης κ. Τζων Κίττμερ μιλώντας ελληνικά υπογράμμισε τα εξής: «Βρίσκομαι με αυτή την ομάδα εδώ στην Κρήτη και συνοδεύω τον υπουργό Εθνικής Άμυνας από τη Μεγάλη Βρετανία κ. Michael Fallon και βεβαίως χαιρόμαστε πάρα πολύ που βρισκόμαστε εδώ. Οι τιμητικές εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης είναι απίστευτα συγκινητικές.  Πρόκειται για εμάς  μεγάλη τιμή και χαρά που έχουμε αυτή την ευκαιρία να τιμάμε κάθε χρόνο αυτούς τους πεσόντες της Ελλάδας και των Συμμάχων της Μεγάλης Βρετανίας». 

 

Γιάννης Η. Κάκανος

 

image0029

image0030

image0032

image0034

image0090

image0035

image0040

image0041

image0043

image0210

image0213

image0214

image0217

image0224

image0227

image0088

image0087

image0089

image0091

image0092

image0093

image0094

image0095

image0097

image0098

image0099

KAKANOS_AYTOKOLLHTA4

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com