Τρίτη , 19 Μαρ 2024

ΣΤΟ ΜΕΛΙΔΟΝΙ: Τιμήθηκε η μνήμη του Σήφη Κωνσταντουλάκη (Σήφακα)

Στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο μνημείο Πεσόντων στο Μελιδόνι Αποκορώνου, εκδήλωση τιμής στη μνήμη του Σήφη Κωνσταντουλάκη (Σήφακα) όπου είναι και η προτομή του. 

Η εκδήλωση άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση στην οποία προεξήρχε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, ενώ συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο Αποκορώνου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελιδονίου “Το Απάνω Νερό”, το Κοινωφελές ίδρυμα “Αγία Σοφία” και την Ομοσπονδία Σωματείων Αποκορώνου Αττικής.     . 

Παρέστησαν ο αντιπεριφερειάχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής, οι δήμαρχοι Αποκορώνου και Σφακίων Χαράλαμπος Κουκιανάκης και Μανούσος Χιωτάκης, ο αντιδήμαρχος Κισάμου Γεώργιος Χαχλάκης, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αποκορώνου κα Ρένα Τερεζάκη, δημοτικοί σύμβουλοι κ. ά.   

Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς και έγιναν ομιλίες από τους Εμμανουήλ Νικολούδη, δικηγόρο και Βασίλειο Κοντεζάκη, πολιτικό μηχανικό και πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελιδονίου. Αμέσως μετά διαβάστηκε ένα ιστορικό απόσπασμα από την Βαρβάρα Χαραλαμπίδου, εγγονή της συγγραφέως του βιβλίου “Οι εραστές της Λευτεριάς” Ευαγγελίας Μανιουδάκη – Νικολακάκη.  Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ριζίτικα τραγούδια από τον Καλλιτεχνικό ‘Ομιλο “Ο Αποκόρωνας” για να κλείσει μ’ ένα πλουσιοπάροχο κέρασμα που προσφέρθηκε σε όλους στην πλατεία του χωριού. 

Στην ομιλία του ο κ. Εμμανουήλ Νικολούδης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Βαρύ χρέος έχω να εκπληρώσω αναλαβών να μιλήσω για τον χωριανό μου τον Σήφακα, αφενός λόγω του μεγέθους του επιφανούς αυτού ανδρός και αφετέρου ως συγγενής αυτού εκ της ιδίας οικογένειας αποτίοντας τον κατά το δυνατόν πρέποντα φόρο τιμής.Στο πρόσωπό του σήμερα τιμάται όχι μόνο ο ίδιος αλλά όλη η οικογένεια των Σηφάκων, η οποία διατέθηκε κυριολεκτικά για την ελευθερία της Κρήτης, όπως βλέπετε και από την παρακείμενη πλάκα πεσόντων Μελιδονιανών στους αγώνες του έθνους” Συνεχίζοντας ο κ. Νικολούδης επεσήμανε ότι “ ο Σήφακας, Ιωσήφ Κωνσταντουλάκης, το επίσημο όνομα του, έλαβε το προσωνύμιο Σήφακας λόγω του ευμεγέθους του σώματος του, της ρωμής του, δηλαδή της δύναμής του και της βροντώδους φωνής του. Γεννήθηκε στο χωριό αυτό το έτος 1770 και ήταν ο πρώτος γιος του Κωνσταντίνου Κόκκινου του αποκαλούμενου και Κωνστάντουλα  λόγω του ευμεγέθους και αυτού του σώματός του και εγγονός του Σήφη Κόκκινου, του αποκαλούμενου και Βάφη λόγω του κόκκινου χρώματος του, του γενάρχη της οικογένειας που ερχόμενος από τη Νίμπρο Σφακίων ως βοσκός στις Χώσες, εγκαταστάθηκε μονίμως στο Μελιδόνι το έτος 1740 περίπου και δημιούργησε τις οικογένειες των Σηφάκηδων και Νικολούδηδων ή Κατζηλιέρηδων, Νεύρηδων και Κακούρηδων. 

Για να καταλάβουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ανδρώθηκε ο Σήφακας και γεννήθηκε μέσα του το πατριωτικό και θρησκευτικό ιδεώδες πρέπει να δούμε την κατάσταση της Κρήτης αλλά και την οικογενειακή του παράδοση. 

Ο Σήφακας λοιπόν, γεννήθηκε μέσα στο ποιμενικό στοιχείο και βοσκός την εποχή εκείνη σήμαινε αποκλειστικά Μαδάρα, Λευκά Όρη. Και Μαδάρα σήμαινε ελευθερία σώματος και πνεύματος, ανθρώπους τραχείς που κινούνταν έξω και πέρα από κάθε ζυγό, που δεν έμαθαν να ζουν στην υποδούλωση. Διαμόρφωσε λοιπόν τον χαρακτήρα του με τον αέρα των Λευκών Ορέων αλλά και με την οικογενειακή παράδοση…”.  

Από μεριάς του ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελιδονίου κ. Βασίλειος Κοντεζάκης αναφέρθηκε σε ήρωες της επανάστασης από το Μελιδόνι όπως π.χ. τον “Μανουσοσήφη” θείος του Σήφακα, από την ίδια οικογένεια των πρώτων Σφακιανών που μετοίκησαν και ίδρυσαν το Μελιδόνι, τον “Πατερουλιό”  που ηγείται σε σώμα 70 ανδρών και φεύγει για να πολεμήσει στην Πελοπόννησο, τον Αντώνη Κωνσταντουδάκη – Σήφακα που ήταν ο μικρότερος αδερφός του Σήφακα και το 8ο και τελευταίο παιδί  του Κωνστάντουλα.  

Εκ μέρους της προαναφερόμενης συγγραφέως του βιβλίου “Οι εραστές της Λευτεριάς”, η εγγονή της διάβασε ένα απόσπασμα από το βιβλίο όπου μεταξύ άλλων τόνισε “ ¨Το χωριό Μελιδόνι έβγαλε πολλούς πολεμιστές, μακεδονομάχους, στην Μικρά Ασία και Αλβανία. Εν συνεχεία στο διάστημα της κατοχής ήτο έδρα της αντιστασιακής οργανώσεως Ε.Ο.Κ. Οι Μελιδονιανοί υπήρξαν φιλοπρόοδοι άνθρωποι γι αυτό πήραν το Α’ βραβείο των Κοινοτήτων το 1957”.      

Ηλίας Ι. Κάκανος   

 

Αναλυτικό ρεπορτάζ θα δημοσιευθεί στα “Χανιώτικα νέα” της Παρασκευής. 

Ηλίας Ι. Κάκανος   

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση και η πατρική οικία του τιμώμενου στο χωριό
Η πατρική οικία του Σήφακα

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com