Τρίτη , 19 Μαρ 2024

ΣΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΚΟΥΣΤΟΓΕΡΑΚΟ – Τιμήθηκαν ήρωες από τη Μάχη της Κρήτης (Και βίντεο)

Εβδομήντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται από την έναρξή της Μάχης της Κρήτης  και η ιστορική επέτειος τιμήθηκε το πρωί της Κυριακής με ευλάβεια και σεβασμό στη μνήμη των ηρώων που έπεσαν στα πεδία των μαχών. Το «παρών» έδωσαν πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές, οι Δήμοι Καντάνου – Σελίνου, Κισάμου και Χανίων, εκπρόσωποι Φορέων, Συλλόγων και αρκετός κόσμος αψηφώντας  τη βροχή και την έντονη ομίχλη που είχε ζώσει στην κυριολεξία το μαρτυρικό Κουστογέρακο κι όλη την ορεινή περιοχή του ανατολικού Σελίνου.

Να σημειωθεί ότι κατά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη, κάτοικος του χωριού φώναξε με αγανάκτηση: « Κοίτα να δεις ποιος  καταθέτει στεφάνι».

Η απρόσμενη κακοκαιρία υποχρέωσε τους Φορείς να συνεχίσουν το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης στο πρώην Δημοτικό Σχολείο του χωριού.

Καλωσόρισμα-χαιρετισμό, στους επίσημους, τους Φορείς και τον κόσμο, έκανε ο δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου κ. Περάκης αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι « βρισκόμαστε σήμερα εδώ στο ιστορικό Κουστογέρακο για να αποδώσουμε φόρο τιμής στους συγγενείς, στους συγχωριανούς, στους κρητικούς αλλά και σε όλους τους στρατιώτες των ελληνικών και συμμαχικών δυνάμεων που πολέμησαν κατά τη Μάχη της Κρήτης. Ήδη από το 1938 η Γερμανία με την πιο καλοστημένη πολεμική μηχανή δομημένη στη βάση μιας φασιστικής και επιθετικής ιδεολογίας κατακτά τη μια μετά την άλλη όλες σχεδόν τιος Ευρωπαϊκές χώρες δηλώνοντας ότι στόχος της είναι η παγκόσμια ηγεμονία. Τον Οκτώβριο του 1940 δύο μόνο χώρες μάχονταν τον φασισμό στην Ευρώπη, η Ελλάδα και η Μεγάλη Βρετανία. Παράλογο και παράξενο το φαινόμενο ενός τόσο μικρού λαού να αντιστέκεται σ’ έναν συσχετισμό δυνάμεων χωρίς προοπτική νίκης. Και όμως αυτό το απρόβλεπτό είναι που γιορτάζουμε σήμερα στο Κουστογέρακο. Το Όχι που ο κρητικός λαός, άνδρες, γυναίκες, γέροι και παιδιά αυθόρμητα χωρίς την καθοδήγηση του κράτους ή του τακτικού στρατού αντιστάθηκαν απέναντι στο φοβερότερο στρατό με μοναδικά όπλα τσεφτέδες, μαχαίρια, τσεκούρια, πέτρες υπερασπιζόμενοι την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια τους. Το αντίτιμο αυτής της αντίστασης το πλήρωσαν. Δώσανε την ίδια τους τη ζωή όσο και με ομαδικές εκτελέσεις αλλά και καταστροφές χωριών…».  

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο ιστορικός από την Κίσαμο κ. Γιάννης Σκαλιδάκης ο οποίος μέσα από μια λεπτομερή εξιστόρηση των γεγονότων της θρυλικής Μάχης της Κρήτης επεσήμανε τα εξής: « Φέτος τιμούμε την επέτειο 75 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης, ενός ύψιστης σημασίας γεγονότος τόσο για τη συμμετοχή της Ελλάδας ως κράτους στον πόλεμο κατά του Άξονα όσο και για τη συμμετοχή του ελληνικού λαού στην Αντίσταση κατά του ναζισμού και του φασισμού. Τιμούμε τους ήρωες του ελληνικού στρατού και των συμμαχικών στρατευμάτων στη Μάχη της Κρήτης, τη λαϊκή συμμετοχή ενάντια στη φασιστική επίθεση, την Αντίσταση, οργανωμένη και αυθόρμητη, σε όλη τη διάρκεια της μακράς κατοχής του νησιού. Τιμούμε ακόμα το φρόνημα του κρητικού λαού στον αγώνα για επιβίωση με αξιοπρέπεια παρά τα σχέδια εξανδραποδισμού του από τη ναζιστική ιδεολογία και πρακτική που χώριζε τους ανθρώπους σε ανώτερους και κατώτερους, που εκμηδένιζε την αξία της ανθρώπινης ζωής.  Αναδεικνύουμε και εμβαθύνουμε στην ιστορία μας, αντιστεκόμαστε στις προσπάθειες παραχάραξης της και προσπαθούμε να αντλήσουμε συμπεράσματα για να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους που απειλούν τη δημοκρατία και την κοινωνία την ίδια».

Ο ίδιος συνεχίζοντας κατέληξε τονίζοντας ότι « η γερμανική παρουσία στην Κρήτη διήρκησε από την 20η Μαΐου 1941, πρώτη ημέρα της Μάχης της Κρήτης, έως την 12η Ιουνίου 1945, ημέρα αποχώρησης των τελευταίων Γερμανών από το λιμάνι της Σούδας, σχεδόν 1.400 ημέρες. Στο ενδιάμεσο ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε λήξει στην Ευρώπη με την άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας στις 8 Μαΐου 1945.   Χίλιες τετρακόσιες (1.400) ημέρες βαρβαρότητας που δεν πρέπει να ξεχάσουμε αλλά και αντίστασης που τιμάμε σήμερα στον ανυπότακτο αυτό τόπο».

Ο κάτοικος του χωριού κ. Μιχαήλ Πατεράκης, προβληματισμένος με την όλη κατάσταση δήλωσε στο «Επαρχιακό φως» ότι « αυτό το μνημείο έγινε για ανθρώπους που πολεμήσανε για την πατρίδα και λυπάμαι που αφήσανε τον κ. Πολάκη να καταθέσει στεφάνι».

Ο Σελινιώτης δικηγόρος κ. Νίκος Χατζιμιχελάκης, μας δήλωσε ότι « οι παππούδες μας τον έβλεπαν τον ένστολο Γερμανό και τον πολεμούσαν, ενώ σήμερα, δυστυχώς, που πάλι έχουμε κατοχή δεν τον βλέπουμε, αλλά τον βιώνουμε με άλλο τρόπο, με τόσα οικονομικά μέτρα και να δούμε πως θα αντιταχθούμε…».

Ακολούθησε ριζίτικο τραγούδι, παραδοσιακή κρητική μουσική, ενώ στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου υπήρχε έκθεση με παλιές ιστορικές φωτογραφίες που επιμελήθηκε ο πρώην αντιδήμαρχος Πελεκάνου κ. Ευτύχιος Λιατάκης από το προσωπικό του αρχείο. Η εκδήλωση τελείωσε με γεύμα που προσφέρθηκε σε όλους όσους την τίμησαν με την παρουσία τους.

 Γιάννης Η. Κάκανος 

 

29-20160511

image0071

image0072

image0073

image0075

image0076 image0077

image0078image0084

image0085image0087

image0090

image0091

image0093

image0094

image0095

image0097

image0102

image0103

image0104

image0109

image0110

image0111

image0112

image0115

image0116

image0117

image0118

image0121

image0122

image0128

image0106

image0166 image0167

image0130

Ένα σχόλιο

  1. χραλαμπος τζιγκουνακησ

    τελικα η ιδια εικονα παντου…Γιαυτο μετα παμε κατα διαολου…Επαρχια Σελινου,συγχρονα γεγονοτα…μπολικη κρατικη υποστηριξη βλεπω….μνημειο,φαγοποτι,καλα περναμε….τα σχολεια,οι αρχες,οι κατοικοι,τρεις και ο κουκος…εθνικη ντροπη.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com