Πέμπτη , 1 Ιούνιος 2023

ΣΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥΔΑΣ – Η κοπή της πίτας με βράβευση δωρητού ειδών παλιάς εποχής

 

Παρουσία αρκετών κατοίκων της Σούδας και άλλων περιοχών ευλογήθηκε χθες το μεσημέρι από ιερατικό συλλείτουργο και κόπηκε στη συνέχεια η πρωτοχρονιάτικη πίτα του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Σούδας στο θαυμάσιο “Κρητικό Παραδοσιακό Σπίτι”, το οποίο έχει εμπλουτιστεί με ακόμα περισσότερα εκθέματα της παλιάς εποχής. Σημαντικός δωρητής παλιών εργαλείων και οικιακών ειδών αναδείχθηκε το ζεύγος Εμμανουήλ και Χρυσούλα Πυροβολάκη στο οποίο  επιδόθηκε τιμητική πλακέτα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο.

Την κοπή της πίτας έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημήτρης Κλωθάκης ευχόμενος η νέα χρονιά να είναι όσο γίνεται καλύτερη προς όφελος του λαού και της χώρας, ενώ ο πρώην πρόεδρος κ. Γιάννης Φωκάς αναφέρθηκε στο ιστορικό του Κρητικού Σπιτιού υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: « Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σούδας ιδρύθηκε το 1983 από δραστήριους ανθρώπους που συνέχισαν τον αγώνα τους κατορθώνοντας πολλά χρόνια αργότερα να φτιάξουν αυτό το Λαογραφικό Μουσείο σε αυτό το οικόπεδο που τους έδωσε ο Δήμος Σούδας. Οραματιστής και πρωτεργάτης αυτής της ιδέας ήταν ο εφημέριος μας παπά Νικόλαος Φρονιμάκης».

Ο ίδιος επίσης τόνισε ότι « εμείς είμαστε συνεχιστές και είναι υποχρέωσή μας να κρατήσουμε το Κρητικό Σπίτι», για να συνεχίσει με ευχαριστίες σε όλους όσους έχουν φέρει παλιά αντικείμενα προς εμπλουτισμό του κάνοντας αναφορά στην οικογένεια του κ. Εμμανουήλ Πυροβολάκη τον οποίο με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου βράβευσαν για την δωρεάν παραχώρηση παλιών εργαλείων και συσκευών οικογενειακού εξοπλισμού από το χωριό του τα Καμάρια, στο Ροδοβάνι Σελίνου απονέμοντας του τιμητική πλακέτα. Τελειώνοντας ο κ. Φωκάς ευχαρίστησε και την επιχείρηση της Σούδας που έφερε δωρεάν τις βασιλόπιτες στο Κρητικό Σπίτι.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Στιγμιότυπα από την κοπή της βασιλόπιτας στο Κρητικό Σπίτι με θαυμάσια εκθέματα της παλιάς εποχής

SONY DSC  

Ο εφημέριος της Ενορίας στην Κάτω Σούδα π. Νεκτάριος Χριστοδουλάκης απονέμει την τιμητική πλακέτα στον δωρητή παλιών εργαλείων και οικιακών συσκευών κ. Εμμανουήλ Πυροβολάκη.  

 SONY DSC

Ο κ. Εμμανουήλ Πυροβολάκης με τον κ. Γιάννη Φωκά που κρατά στα χέρια του ένα παλιό εργαλείο που ονομάζεται σχοινοπλόκος. « Αρχές του 20ου αιώνα έφτιαχναν με αυτό το εργαλείο τα σχοινιά», επισημαίνει ο κ. Πυροβολάκης.

Γιάννης Η. Κάκανος    

  KAKANOS_AYTOKOLLHTA

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com