Εκατοντάδες πιστοί παρέστησαν σήμερα το απόγευμα στις 7 στον μικρό ανακαινισμένο Ναό του Οσίου Κυρ- Ιωάννου του Ξένου στο Καβούσι της Ενορίας Αγίων Πάντων του Πλατάνου όπου κτήτορας ήταν ο ίδιος για να προσκυνήσουν και ν’ ανάψουν ένα κερί στη χάρη Του κατά την υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Οσίου, προερχόμενη από τον Ιερό Ναό Του στα Τσουρουνιανά Κισάμου όπου φυλάσσεται χίλια περίπου χρόνια.
Εις την τελετή των θυρανοιξίων του ανακαινισμένου Ιερού Ναού χοροστάστησε ο οικείος ιεράρχης μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και του πανηγυρικού Εσπερινού ο μητροπολίτης Γόρτυνος και Αρκαδίας Ηρακλείου κ. Μακάριος, που εις την μητροπολιτική του περιοχή ανήκει το χωριό Σίβα που είναι το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε ο Όσιος Κυρ-Ιωάννης ο Ξένος. Παραθέτουμε σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Οσίου μαζί με αρκετά στιγμιότυπα της τελετής των θυρανοιξίων και του Εσπερινού με τη συμμετοχή λαού και κλήρου.
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Αγίου
Ο Όσιος Ιωάννης, ο επονομαζόμενος Ξένος ή Αι-Κυρ Γιάννης, όπως μαθαίνουμε από την διαθήκη του, γεννήθηκε στο χωριό Μακρά Σίβα της Επαρχίας Πυριωτίσσης της Μεσαράς, το 970, δέκα χρόνια μετά την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Σαρακινούς. Η Κρήτη κατά καιρούς περιήλθε στο ζυγό διαφόρων κατακτητών. Για 133 χρόνια, από το 828 μέχρι το 961, οι Σαρακινοί Άραβες είχαν μετατρέψει την Κρήτη κέντρο των πειρατικών επιδρομών τους, στο Αιγαίο. Πολλές πόλεις και χωριά της είχαν κυριολεκτικά καταστραφεί και οι Χριστιανοί είχαν πρόβλημα επιβίωσης. Έτσι όταν απελευθερώθηκε η Κρήτη το 961 από τον Νικηφόρο Φωκά, υπήρξε άμεση η ανάγκη επανευαγγελισμού των κατοίκων της. Αν και οι γονείς του ήταν ευσεβείς και εύποροι ο Όσιος Ιωάννης από νεαρής ηλικίας αγάπησε τον Χριστό και αφιέρωσε την ζωή του στον μοναχισμό και στην άσκηση. Ο Όσιος Ιωάννης ο Ξένος θεωρείται συνεχιστής της Ιεραποστολικής δράσεως του Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτη και του Οσίου Νίκωνος του Μετανοείτε, αφού για 50 χρόνια κήρυττε και έκτιζε ναούς και μονές πηγαίνοντας από τόπο σε τόπο σε όλη την Κρήτη.
Χανιώτικα νέα Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013 σελίδα 35