Ανακοίνωση

ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΙ ΚΙΣΑΜΟΥ: Κρητικός γάμος, ένα έθιμο που αναβιώνει με αναπαράσταση

 

 

 

Όπως γινόταν ο γάμος στις παλιές καλές εποχές στα χωριά της Κρήτης και που κράτησαν μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα έχουν αρχίσει εδώ και πολλά χρόνια να αναβιώνουν κάθε Αύγουστο, όχι, βέβαια, με την πραγματική τους μορφή, αλλά με αναπαράσταση και με επίκεντρο το Καστέλι. Με την καθιερωμένη ετήσια αναπαράσταση του παραδοσιακού Κρητικού γάμου, με γαμπρό τον Νικόλαο Μιχελιδάκη και νύφη την Αθηνά Λαγκουβάρδου, συνεχίστηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο των “Γραμπούσιων 2013”. 


Κάνετε εδώ κλικ να δείτε το βίντεο. 

27-20130820

SONY DSC

Το ξεκίνημα της γαμήλιας πομπής με τους καβαλάρηδες ξεκίνησε από την Καμάρα στις 7 το απόγευμα και κατάληξε στην παραλία που είναι το γήπεδο αφού διέσχισε τον κεντρικό δρόμο όπου ήταν ακροβολισμένοι εκατοντάδες άνθρωποι, ντόπιοι και αρκετοί ξένοι κάθε ηλικίας. Στην παραλία άρχισε το δεύτερο μέρος της παράδοσης με παρουσιαστή τον λαογράφο Γιάννη Σκουλούδη, ο οποίος για 12η χρονιά συμμετείχε ανελλιπώς σε αυτή την πολιτιστική υποχρέωση ενώ το έθιμο της αναπαράστασης του παραδοσιακού γάμου έχει αρχίσει πριν πολλά χρόνια στο Καστέλι. “ Είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση που γίνεται στον τομέα των πολιτιστικών δρώμενων της κωμόπολης” μας είπε ο κ. Σκουλούδης για να συνεχίσει επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής, “αιτία που προσελκύει εκατοντάδες ανθρώπους να παρακολουθήσουν αυτόν το γάμο.  Όσο και να θέλουμε βέβαια να τηρήσουμε το έθιμο του γάμου που γινόταν στην Κρήτη έστω και με μορφή αναπαράστασης, είναι αδύνατον να γίνει μέσα σε λίγες ώρες αφού ο αληθινός κρητικός γάμος εκείνων των χρόνων άρχιζε από το Σάββατο και κρατούσε μέχρι και τη Δευτέρα. Θα δώσουμε, όμως με αυτή την περίληψη ουσιαστικά παραδοσιακά στοιχεία για να καταλάβουν οι νέοι άνθρωποι και να θυμηθούν οι ηλικιωμένοι τι γινόταν παλιά στους γάμους της Κρήτης στα χωριά. Το βράδυ του γλεντιού εκείνων των εποχών γινόταν υπαίθρια και για καθίσματα και τραπέζια είχαν χοντρές τάβλες οι οποίες τάβλες έδωσαν και το όνομα στα τραγούδια του γάμου της τάβλας. Πιάτα δεν υπήρχαν τότε και το πιλάφι το έβαζαν σε σκουτέλια δηλαδή πήλινα σκεύη. Οι καλλιτέχνες μουσικοί έπαιζαν όργανα και τραγουδούσαν με στεντόρεια τη φωνή επειδή δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα για να έχουν ενισχυτές. Μεταφορικά μέσα είχαν τα γαϊδουράκια και τ’ άλογα, άρα ένα γάμος ήθελε μεγάλη προετοιμασία όχι μόνο για τους ανθρώπους που ήταν στον στενό κύκλο του γαμπρού αλλά και για όλους εκείνους που θα ερχόταν από μακριά για να παραστούν στη μεγάλη χαρά. Το χωριό καθαριζόταν, ασπριζόταν και άστραφτε από την μια άκρη μέχρι την άλλη δίνοντας ένα γιορτινό χρώμα. Το γλέντι ξεκινούσε το Σάββατο, την κυρίως ημέρα και η Δευτέρα 3η μέρα του παραδοσιακού γάμου είχε σαν σκοπό να γνωρίσει η νύφη το χωριό και τους ανθρώπους του από σπίτι σε σπίτι και πήγαιναν όλοι μαζί για να καταλήξουν στο πηγάδι ή τη βρύση για να της δείξουν επίσημα από πού θα κουβαλάει νερό στο σπίτι της. Αξίζει να πω ότι οι άνθρωποι που πενθούσαν και φορούσαν μαύρα πουκάμισα, οι άνδρες και μαύρα μαντήλια στο κεφάλι οι γυναίκες και συμμετείχαν στο γάμο έβαζαν στον ώμο πάνω από το μαύρο ποκάμισο οι άνδρες μια λευκή πετσέτα και οι γυναίκες πάνω στο μαύρο μαντήλι μια άσπρη πετσέτα…”.         

Ριζίτικα τραγούδια  απέδωσαν ο Σύλλογος Ριζιτών “Η Κίσαμος” και οι “Κρητικές Μαδάρες” και συμμετείχε ο Σύλλογος Φίλων Γιοργαλίδικου Αλόγου “Τα Κισαμίτικα”.  Συμμετείχαν επίσης Κισαμίτικα μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα και το γλέντι συνεχίστηκε σε όλη την έκταση της πόλης σε διάφορα σημεία, ενώ στην κεντρική σκηνή έπαιξε το συγκρότημα του Μιχάλη Λουφαρδάκη.

Παραθέτουμε φωτογραφικά στιγμιότυπα από την αρχή της γαμήλιας πομπής ντυμένοι όλοι με λευκά πουκάμισα δείγμα της χαράς του γάμου. Πλάνα από τη βιντεοσκόπηση θα δείτε στην ιστοσελίδα των Χανιώτικων νέων.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Ο λαογράφος και πρόεδρος του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Βουλγάρω κ. Γιάννης Σκουλούδης παρουσίασε την εκδήλωση με λεπτομερή αναφορά στα έθιμα της παλιάς εποχής. Πλάνα από τη βιντεοσκόπηση θα δείτε στην ιστοσελίδα των “Χ.Ν.” και στη δική μας.  

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com