Δευτέρα , 4 Δεκ 2023

ΣΤΟ ΚΑΡΥΔΙ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ: Ένα μοναστήρι άγνωστο σε πολλούς

 
Πέρασαν δέκα χρόνια από την προηγούμενη επίσκεψη των «Χ.Ν.» στο μοναδικό μοναστήρι της πρώην επαρχίας Αποκορώνου, αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο, το οποίο, για πολλούς παραμένει άγνωστο, ενώ πρόκειται για έναν ιστορικό χώρο με παλιά μισογκρεμισμένα κτήρια, σπουδαίας αρχιτεκτονικής,  που έχουν καμάρες, τα οποία αναστηλώνονται αργά, αλλά σταθερά, από την Αρχαιολογία. 

Από το πρόσφατο οδοιπορικό προσκύνημα στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Καρυδίου Αποκορώνου ξεναγηθήκαμε από τον ηγούμενο π. Δωρόθεο καταγράφοντας εκ νέου τα ιστορικά στοιχεία για το παλιό μετόχι της Αγίας Τριάδας και μοναστήρι από το 1996 που χειροτονήθηκε και εγκαταστάθηκε μοναχός. “Οι εργασίες αναστήλωσης του εγκαταλελειμμένου για πολλές δεκαετίες αυτού χώρου είχαν αρχίσει πριν  το 1996 που χειροτονήθηκα ιεροδιάκονος από τον τότε μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Ειρηναίο”, υπογράμμισε ο π. Δωρόθεος, για να συνεχίσει επισημαίνοντας ότι: “  Αν το μοναστήρι είχε περισσότερη στοργή και οικονομική υποστήριξη, θα ήταν ό,τι καλύτερο. Είναι το μοναδικό που έχει η επαρχία και είναι ανάγκη να γίνει ευρύτερα γνωστό. Στις μέρες μας ακόμα περισσότερο χρειάζεται οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια για να μπορεί έστω ελάχιστα να λειτουργεί αυτόνομα”.

Η ελιά και τα λιοτρίβια του μετοχιού:

“Η ελιά και το ελαιόλαδο συνδέονται στενά με τη μυθολογία, την ιστορία, την παράδοση, την θρησκεία, την τέχνη αλλά και την κοινωνική και οικονομική ζωή των κατοίκων της Κρήτης. Σήμερα το ελαιόλαδο που παράγεται έχει ιδιαίτερη ποιοτική, υγιεινή και πολιτιστική αξία και αποτελεί ένα από τους κυριότερους οικονομικούς πόρους του νησιού. Η εξαγωγή του ελαιολάδου από τον ελαιόκαρπο αποτελεί μια διαδικασία που πέρασε από πολλά στάδια για να μετεξελιχθεί από τα πρωτόγονα τέχνεργα της προϊστορικής περιόδου στη σύγχρονη αυτόματη τεχνολογία. Μία εικόνα της διαδικασίας αυτής κατά τα μεταβυζαντινά χρόνια προσφέρουν τα ελαιοτριβεία της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου στο Καρύδι. Τον 19ο αιώνα το μετόχι της Μονής Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων στον Άγιο Γεώργιο στο Καρύδι γνώρισε μια έντονη ανάπτυξη εξαιτίας της αύξησης της περιουσίας της Μονής. Τον καθαρά αγροτικό χαρακτήρα του μετοχιού επιβεβαιώνει η ύπαρξη των δύο ελαιοτριβείων. Το μικρότερο της περιόδου της ύστερης ενετοκρατίας είναι μονόχωρο με δύο ζεύγη τόξων στο εσωτερικό του. Το νεότερο κατασκευάστηκε το 1863 πάνω σε σχέδια του προηγουμένου της μονής, Γεράσιμου Στρατηγάκη. Πρόκειται για ένα δίχωρο κτίσμα του οποίου ο δυτικός χώρος φέρει 12 μεγάλα τόξα και διασώζει αποσπασματικά ως σήμερα τους τέσσερις ελαιόμυλους του νεότερου τύπου με περισσότερες από μια μυλόπετρες οι οποίες κινούνταν με ζωική δύναμη”.

Από την ξενάγηση μας στον χώρο του μοναστηριού τραβήξαμε αυτές τις φωτογραφίες οι οποίες γυρίζουν το ρολόι του χρόνου πολλούς αιώνες πίσω.  “Με την ευκαιρία αυτή”, τόνισε ο π. Δωρόθεος,  “εκφράζω εκ νέου τις ευχαριστίες μου σε όλους  τους αρμόδιους που ενδιαφέρθηκαν και συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για την αναστήλωση του μοναστηριού, ιδιαίτερα τους ευλαβείς προσκυνητές και τελειώνοντας εύχομαι και προσεύχομαι για  την υγεία του επισκόπου μας κ. Δαμασκηνού ο οποίος αντιμετώπισε, όπως είναι γνωστό, μια πολυήμερη δοκιμασία. Του είμαι ευγνώμων που με όρισε ηγούμενο και ευελπιστώ να δώσει τώρα την πρέπουσα στοργή στην Ιερά Μονή μας”.

 

Εδώ θα δείτε το ρεπορτάζ του 2003

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com