Ανακοίνωση

Στο καλό αγαπημένε μας δάσκαλε Νίκο Λιωνή

Θεωρώ χρέος να γράψω δυο λόγια, έναν χαιρετισμό στον αγαπημένο μας δάσκαλο που είχαμε στο Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Αθανασίου στα Εννιά Χωριά Κισάμου Χανίων, Νίκο Λιωνή, που έφυγε από τη ζωή. Πριν από λίγη ώρα πληροφορηθήκαμε το κακό μαντάτο ανοίγοντας τον υπολογιστή και η ψυχή μας αναστατώθηκε. Ήταν τόσο καλός και αγαπητός σε όλα τα παιδιά που σήμερα στην εξόδιο ακολουθία στο χωριό του τα Παπαδιανά  θα παραστούν όσο είναι δυνατόν περισσότεροι μαθητές του. Καλό ταξίδι δάσκαλε μας και σ΄ευχαριστούμε για όσα μας έμαθες. Αιωνία σου η μνήμη.

Πλάνα από τη βιντεοσκόπηση θα δείτε κάνοντας κλικ εδώ: 

Τα όμορφα Παπαδιανά… ακόμα φτωχότερα

 

Το άλλοτε μεγάλο χωριό της ορεινής ενδοχώρας, τα Παπαδιανά στα Εννιά Χωριά, διατήρησε την ακμή του και μετά την κατοχή με αποκορύφωνα τη δεκαετία του 1950, όταν το χωριό είχε πάνω από 40 οικογένειες με τις περισσότερες να είναι πολύτεκνες. Καλά κρατιόταν μέχρι και το 1990 το χωριό παρά τη μείωση του πληθυσμού των νέων οικογενειών που αναζήτησαν καλύτερες μέρες σε αστικά κέντρα, αλλά και με ορισμένους να έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Τα Παπαδιανά ανήκαν στην Κοινότητα Κεφαλίου και αργότερα με τους Καποδιστριακούς Δήμους στον Δήμο Ιναχωρίου με έδρα το Έλος, ενώ σήμερα συμπεριλαμβάνονται στον μεγάλο Καλλικρατικό Δήμο Κισάμου. Αφορμή για το παρόν ρεπορτάζ αποτέλεσε η εκδημία του δασκάλου από τα Παπαδιανά Νίκου Λιωνή, που δίδαξε για πάρα πολλά χρόνια μετά το 1950 στο ιστορικό διθέσιο εξατάξιο Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Αθανασίου. Ένας, λοιπόν, από τους εκατοντάδες μαθητές που διδάχτηκαν από τον αείμνηστο δάσκαλο και την εν ζωή δασκάλα Ναυσικά Πολάκη – Περιβολάκη από το Κεφάλι στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και ο γράφων. Το Σχολείο αυτό επειδή εξυπηρετούσε όλα τα γύρω χωριά επιλέχθηκε να κτιστεί σε ιδανικό σημείο στο μέσον της περιοχής για να εξυπηρετεί όλους τους μαθητές από τα κοντινά χωριά και επειδή ήταν δίπλα στο βυζαντινό εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου, ονομάσθηκε έτσι για να συμφιλιώσει ορισμένους αντιδραστικούς κατοίκους από τα γύρω χωριά. Για το ιστορικό του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Αθανασίου που χαρακτηρίσθηκε από την Κρητική Πολιτεία – όπως και κάποια άλλα – ως ανώτερο σχολείο, λειτούργησε το 1910 έχοντας εμπνευστή και πρωτεργάτη τον μακαρίτη δάσκαλο Παντελή Βαβουλέ. Στα «Χ.Ν.» δημοσιεύσαμε στις 5 Οκτωβρίου 2010 ολοσέλιδο αφιέρωμα. Για τον μακαριστό δάσκαλο Νίκο Λιωνή μίλησαν ιερείς, μαθητές και συνάδελφοι του με τα καλύτερα λόγια.

Σημείωση: Το παρόν ρεπορτάζ όπως και η βιντεοσκόπηση που κάναμε είναι αφιερωμένα στη μνήμη του.

Το σπίτι της οικογένειας Λιωνή

 Οι πλύστρες, τα πλακόστρωτα καλντερίμια και οι διαπλατύνσεις του κεντρικού δρόμου μέσα στο χωριό φτιάχτηκαν επί των ημερών του Δήμου Ινναχωρίου.

 Το βυζαντινό εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου και το Δημοτικό Σχολείο όπως είναι σήμερα. Οι ζημιές από την πυρκαγιά του Αυγούστου 2012 έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές…

Το ιστορικό του σχολείου θα το διαβάσετε λεπτομερώς κάνοντας κλικ εδώ. 

 Ο μακαριστός δάσκαλος Νίκος Λιωνής και η κεντρική εκκλησία του χωριού του.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com