Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΨΩΜΕΝΟΥ – Ημερίδα αφιερωμένη στους ελληνόφωνους της Κάτω Ιταλίας

_DSC1011

Μια ιδιαίτερα ευχάριστη εσπερίδα αφιερωμένη στους ελληνόφωνους της Κάτω Ιταλίας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 26 Αυγούστου 2018 από την Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου στον Πύργο Αλικιανού.   

Για την εκδήλωση μας μίλησε ο οικοδεσπότης Ερατοσθένης Καψωμένος, υπογραμμίζοντας: « Πρόκειται για ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στους ελληνόφωνους της Κάτω Ιταλίας. Έχουν έρθει και είναι μαζί μας απόψε δύο διακεκριμένοι εκπρόσωποι της Κοινότητας των ελληνοφώνων από την Καλαμβρία, τον ποιητή Salvino Nucera και το συγγραφέα και ερευνητή Pasguale Casile. Οι ελληνόφωνοι είναι στην Καλαμβρία και στην Απουλία των οποίων η απώτερη καταγωγή τους είναι από την αρχαιότητα από τις ελληνικές αποικίες του 6ου και 7ου π.Χ. αιώνα» για να συνεχίσει επισημαίνοντας ότι στα μεταγενέστερα χρόνια «Η διεθνής επιστήμη διαπιστώνει ότι η γλώσσα τους κατάγεται από την αρχαία Δωρική. Έχει βέβαια μια ορισμένη εξέλιξη και επιρροή και από τη βυζαντινή περίοδο γιατί στην Κάτω Ιταλία από τη Νάπολη και κάτω οι Βυζαντινοί είχαν καταλάβει αυτή την περιοχή επί πέντε αιώνες και αυτή την περίοδο μετέφεραν πληθυσμό και τον εγκατέστησαν εκεί. Οι γλωσσολόγοι λένε η απώτερη καταγωγή είναι από τους αρχαίους Δωριείς ενώ οι Ιταλοί λένε ότι είναι από τη βυζαντινή περίοδο. Οι σημερινοί ελληνόφωνοι, Γκρεκάνοι όπως τους αποκαλούν στην Καλαμβρία και Γκρίτσι στην Απουλία, που ομιλούν μια νεοελληνική διάλεχτο είναι τουλάχιστον δύο στρώματα, το ένα το αρχαιότερο στρώμα από την αρχαία Ελλάδα με τους κατοίκους που έμειναν και διατηρήσανε την ταυτότητα τους μένοντας σε κορφές βουνών και οι οποίοι ενισχύθηκαν με νέους εποικισμούς την βυζαντινή περίοδο από τον 6ο μέχρι τον 11ο αιώνα. Οι σημερινοί ελληνόφωνοι θέλουν να διατηρήσουν την ταυτότητα τους και να αναπτύξουν την σχέση με την Ελλάδα χωρίς να έχουν καμία απαίτηση, μόνο την  αγάπη τους για την ιστορία τους και την αίσθηση της συγγένειας με τους σημερινούς Έλληνες».

Ο ίδιος συνεχίζοντας κατέληξε: «Το αφιέρωμα, λοιπόν, εστιάζει στην απώτερη ελληνική καταγωγή των σημερινών ελληνόφωνων και στους δεσμούς συγγένειας με το νεοελληνικό λαϊκό πολιτισμό και ιδιαίτερα με την Κρήτη, τα δημοτικά τραγούδια, τα παραμύθια και τις παραδόσεις της».

 Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

_DSC1013 _DSC1016 _DSC1017kartes sample - Αντιγραφή

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com