Δευτέρα , 27 Μάϊος 2024

ΣΤΟ ΕΛΟΣ ΚΙΣΑΜΟΥ – Εκατοντάδες επισκέπτες στην εορταστική εκδήλωση για το κάστανο

Γέμισε το Έλος με κόσμο από διάφορα μέρη του Νομού και της Κρήτης, αλλά και με πολλούς ξένους κι έμοιαζε μικρή πολιτεία κατά τη διάρκεια της σημερινής επιτυχημένης γιορτής προβολής και διάθεσης  του καστάνου που παράγει το χωριό και η περιοχή.

Τη γιορτή του καστάνου διοργάνωσαν με επιτυχία ο Δήμος Κισάμου, η Μονομετοχική Δήμου Κισάμου, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Εννιά Χωριών, η τοπική Ενότητα Έλους με την υποστήριξη των κατοίκων και επιχειρηματιών.   

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Οικοδεσπότης στη γιορτή καστάνου ο δήμαρχος Κισάμου κ. Θοδωρής Σταθάκης, σημείωσε στον χαιρετισμό του ότι «το κάστανο έχει μια πολύχρονη πορεία προσφέροντας πολιτισμό, συνάθροιση ανθρώπων, ανταλλαγή ευχών και απόλαυση κρητικής φιλοξενίας. Με πολύ χαρά σας καλωσορίζουμε όλους και ευχόμαστε να περάσετε μια όμορφη μέρα και είμαστε σίγουροι γι’ αυτό επειδή το κατοχυρώνει η ομορφιά του τόπου, η φιλοξενία των κατοίκων και καταστηματαρχών με τα πλούσια εδέσματα που μπορούν να προσφέρουν καθώς επίσης και τα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα που θερμά ευχαριστώ, τον Δημήτρη Αναγνωστάκη με την παρέα του όπως επίσης τον Σύλλογο Ριζιτών “Η Κίσαμος”,  τους χορευτικούς Συλλόγους της Άλκηστης Ξηρουχάκη και του Ελευθερίου Νταγκουνάκη». 

Χαιρετισμό απηύθυνε η βουλευτής Χανίων κα Βάλια Βαγιωνάκη η οποία αναφέρθηκε στην ανάγκη να φυτευτούν νέα φυτώρια καστανιάς τονίζοντας ότι « το κάστανο για την περιοχή αλλά θα έλεγα και για το νομό Χανίων είναι ένα ταυτοτικό προϊόν και επομένως η προσπάθεια παρά τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν έχει τεράστια σημασία. Στην κατεύθυνση αυτή  προσπαθούμε να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα για να υπάρξει ένα φυτώριο με τη ντόπια ποικιλία η οποία είναι ανθεκτική και να αναπτύξουμε όσο μπορούμε την παραγωγή καστάνου στα επίπεδα αν είναι δυνατόν του παρελθόντος και ακόμα περισσότερο».

Ο αντιπερειφερειάρχης Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Παναγιώτης Σημανδηράκης επεσήμανε: « Έχει σημασία για όλους εμάς να μπορέσουμε να προωθήσουμε το κάστανο και για να γίνει αυτό δεν απαιτείται μόνο υποστήριξη των Συνεταιριστών και των ιδιωτικών πρωτοβουλιών που υπάρχουν από τους παραγωγούς, αλλά απαιτείται και κάτι το οποίο θα αποτελέσει διαβατήριο για το κάστανο για όλες τις αγορές. Απαιτείται λοιπόν, πιστοποίηση και τυποποίηση του  προϊόντος και σε  αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει πολλές συζητήσεις. Ελπίζω σύντομα το κάστανο του Έλους να αποκτήσει και την ταυτότητα  της Περιφέρειας Κρήτης, της αγροδιατροφικής εταιρείας η οποία έχει συσταθεί με το σήμα “ΚΡΗΤΗ” για να μπορεί να ταξιδεύει πιστοποιημένο και ελεγμένο σε όλες τις αγορές, να αποτελέσει ένα διαβατήριο όχι μόνο για οικονομική εκμετάλλευση, αλλά ένα διαβατήριο που θα ταξιδέψει μαζί τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου».

Ο ίδιος συνεχίζοντας κατέληξε: « Εκ μέρους της περιφέρειας Κρήτης, του περιφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη και του παρόντος συναδέρφου κ. Νίκου Καλογερή καλή επιτυχία και ελπίζουμε αυτή η εκδήλωση να κρατήσει πολλά χρόνια ακόμα και να αναδείξει στην έκταση και το εύρος που του πρέπει του καστάνου την αξία του και τη δύναμη που έχει και πώς μπορούμε όλοι εμείς εδώ να διασύνδεουμε   τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό. Τουρισμός ο οποίος υπάρχει εδώ, τουρισμός ο οποίος ενισχύεται με σημαντικά έργα υποδομής που γίνονται από την περιφέρεια σε συνεργασία με τον Δήμο».  

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΛΑΜΠΕΔΑΚΗ  

«Από το Έλος ξεκίνησε η γιορτή των τοπικών προϊόντων με το κάστανο πριν από 50 χρόνια περίπου και συγκεκριμένα το 1967 με εμπνευστή της ιδέας και πρωτεργάτη πραγματοποίησής της γιορτής, παρά τις τεράστιες δυσκολίες της εποχής, τον μακαριστό εφημέριο του Έλους παπά Αντώνιο Μπαντουράκη» δήλωσε στα «Χ.Ν.» ο αντιδήμαρχος Κισάμου Βασίλειος Γλαμπεδάκης αρμόδιος της Δημοτικής Κοινότητας Ιναχωρίου, για να καταλήξει τονίζοντας: «Βοήθησαν όλοι στο χωριό τον Σύλλογο Γυναικών και τις δασκάλες με τις νηπιαγωγούς που επιμελήθηκαν της γιορτής όπως και αρκετοί άλλοι από την περιοχή για να έχουμε αυτή τη μεγάλη επιτυχία με τόσο κόσμο στο Έλος και εκφράζω εκ μέρους του Δήμου Κισάμου ένα μεγάλο ευχαριστώ».  

Την εκδήλωση συντόνιζε ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Κισάμου Μανώλης Δερουκάκης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τα εξής: « Σας καλωσορίζουμε στο όμορφο γραφικό και καταπράσινο Έλος ανάμεσα στα πανέμορφα και καταπράσινα καστανοδάση της περιοχής κι εύχομαι να περάσουμε όλοι μαζί μια όμορφη και γιορτινή ημέρα. Σήμερα, γιορτή του Καστάνου, γιορτή του Έλους, του Βλάτους, της Λίμνης, του Συρικαρίου, γιορτή του Ιναχωρίου, γιορτή της Κισάμου. Άνθρωποι από τα γύρω χωριά, από την Κίσαμο, από τα Χανιά, απ’ όλη την Κρήτη, ακόμα και από το εξωτερικό αποφάσισαν να επισκεφτούν το μικρό αυτό γραφικό χωριό για να απολαύσουν την πραγματική και άγρια ομορφιά  ενός χωριού που σε άλλους είναι γνωστό λόγω των πολλών και αγνών προϊόντων που παράγει, ένα από αυτά είναι και το κάστανο, σε άλλους σαν μια ενδιάμεση στάση από Ελαφονήσι προς Κίσαμο, σε άλλους για τη μοναδική φιλοξενία των ντόπιων, μα πάνω απ’ όλα για τους ανθρώπους του. Άνθρωποι ιδιαίτεροι, φιλότιμοι, αγνοί μα και κουζουλοί. Ο λόγος που το Έλος σήμερα έχει την τιμητική του είναι ένας και απλός. Η νέα τάση στην τουριστική βιομηχανία που ονομάζεται τουρισμός εμπειρίας. Ο επισκέπτης μίας πόλης ή μίας χώρας τείνει να αναζητά μοναδικά σε χαρακτηριστικά βιώματα και εμπειρίες μακριά και έξω από τη μέχρι τώρα κλασική μορφή μαζικού τουρισμού. Ο επισκέπτης επιθυμεί πλέον να… κλέψει και να ζήσει έστω και για λίγο την καθημερινότητα ενός ντόπιου. Να ζήσει μαζί του, να συζητήσει, να ανταλλάξει απόψεις και βιώματα, να νιώσει πως είναι να είσαι ντόπιος».

Το «παρών» έδωσαν οι αντιπεριφερειάρχες  Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Νίκος Καλογερής και Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Παναγιώτης Σημανδηράκης, η βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Βάλια Βαγιωνάκη, ο δήμαρχος Κισάμου Θοδωρής Σταθάκης με τους αντιδημάρχους Βασίλειο Γλαμπεδάκη, Αντώνη Παρτσαλάκη και Σταυρούλα Βαρουχάκη,  οι δημοτικοί σύμβουλοι Φώτης Περάκης και Μιχάλης Κουφάκης, ο πρώην αντιδήμαρχος Κισάμου Μιχάλης Μουντάκης, ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Κονταξάκης,  ο αστυνομικός διευθυντής Χανίων Γεώργιος Λυμπινάκης κ. ά. 

Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα από την όμορφη γιορτή. 

 Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

 

eparxiakofos0034

eparxiakofos0033

eparxiakofos0040

eparxiakofos0047

eparxiakofos0044

eparxiakofos0004

eparxiakofos0006

eparxiakofos0008eparxiakofos0009eparxiakofos0010eparxiakofos0011eparxiakofos0012eparxiakofos0013eparxiakofos0014eparxiakofos0056 eparxiakofos0057 eparxiakofos0058 eparxiakofos0059 eparxiakofos0060 eparxiakofos0061 eparxiakofos0062 eparxiakofos0063 eparxiakofos0064

i-taftotita-gia-tin-efimerida-ke-se-aftokolita

https://eparxiakofos.gr/touristika-idi-o-erotokritos-stin-agia-marina/ 

eparxiakofos0000

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com