Κυριακή , 16 Ιούνιος 2024

ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ – Ημερίδα για τη διαφορετικότητα…

Ο Σύλλογος Μακεδόνων – Θρακιωτών Περιφερειακής Ενότητας Χανίων “Ο Μέγα Αλέξανδρος” σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Αποκορώνου, πραγματοποίησαν το πρωί του Σαββάτου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου ημερίδα με θέμα: “Η διαφορετικότητα μέσα από τα μάτια των παιδιών και της οικογένειας”.

Με καλωσόρισμα – χαιρετισμό της αντιδημάρχου Αργυρώ Μπενάκη και του γενικού γραμματέα του Δήμου Αποκορώνου Χάρη Παπαδάκη άρχισε η ημερίδα στην οποία  συζητήθηκαν εμπεριστατωμένα φλέγοντα και καταστάσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.  

Όπως εξήγησαν, σκοπός της ημερίδας ήταν η ευαισθητοποίηση των κοινωνιών γύρω από το θέμα της διαφορετικότητας σε όλα τα επίπεδα – αναδεικνύοντας τη σημασία της αποδοχής και της ενσωμάτωσης της ποικιλομορφίας των παιδιών τόσο στο σχολείο όσο και στην οικογένεια. 

Ακολούθησαν εμπεριστατωμένες ομιλίες των εισηγητών της ημερίδας στην οποία συμμετείχαν εξειδικευμένοι επιστήμονες και επαγγελματίες από το χώρο της εκπαίδευσης και της ψυχικής υγείας, πλην όμως, δεν υπήρξε η αναμενόμενη παρουσία κόσμου, τουλάχιστον για την πρώτη ώρα, που βρεθήκαμε εκεί.  

Με δήλωσή του στα “Χ.ν.” ο κ. Αθανάσιος Σαμαράς, πρόεδρος Συλλόγου Μακεδόνων – Θρακιωτών “Μέγας Αλέξανδρος” της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων τόνισε: “ Πρέπει να δώσουμε αγωγή στα παιδιά μας από το σπίτι για να σέβονται τους συμμαθητές τους και να μην καταφθάνουν στο πρόβλημα του μπούλινγκ και των καυγάδων όπου παιδιά αλληλοχτυπιουνται και σκοτώνονται στα σχολεία αλλά και στις γυναικοκτονίες περαιτέρω γιατί όταν μεγαλώσουν έτσι τα παιδιά δεν θα μπορέσουν και ως μεγάλοι να αντιμετωπίσουν σωστά τον σύντροφό τους και τον φίλο τους”. 

 Δήλωση επίσης στα “Χ.ν.” έκανε και η συνταξιούχος καθηγήτρια φυσικός Χρυσούλα Καψωμένου υπογραμμίζοντας: “ H βία υπήρχε πάντα αλλά τώρα τα τελευταία χρόνια λόγω του διαδικτύου γίνεται πιο γνωστή. Η βία λοιπόν, διδάσκεται από τους ενηλίκους στα παιδιά; Είναι γονίδιο; Μήπως είναι συνδυασμός και των δύο ή είναι και οι συνθήκες που μπορεί να να βγάλουν τον κακό εαυτό μας; Ο λαός λέει κάποιες παροιμίες εδώ: Παιδί και σκυλί όπως το μάθεις, που σημαίνει ότι δίνεις βάρος στην αγωγή ή μια άλλη που λέει. Τον αράπη κι αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς. Σε αυτή δίνει βάρος στο γονίδιο. Οι αρχαίοι Έλληνες ξεχώριζαν τους ανθρώπους σε ευάγωγους, δηλαδή αυτούς που επιδέχονται αγωγή και συμβουλές και σε ανάγωγους δηλαδή αυτούς που δεν επιδέχονται αγωγή ή συμβουλές. Ακόμη και η τιμωρία δεν τους σωφρονίζει. Μάλλον στην κληρονομικότητα έτειναν και αυτοί παρ όλο που τότε η έννοια γονίδιο και DNA δεν υπήρχαν. Η σύγχρονη βιολογία μας μιλά για ανασυνδυασμένο DNA δηλαδή είναι ένα μόριο DNA το οποίο έχει δημιουργηθεί από το συνδυασμό δύο τουλάχιστον τμημάτων γενετικού υλικού από δύο διαφορετικούς οργανισμούς. Τον πατέρα και τη μητέρα. Τα γονίδια δεν μεταφέρονται πάντοτε αυτούσια από τους γονείς στο παιδί. Δημιουργεργείται νέο γονίδιο. Το παιδί λοιπόν δεν είναι καθρέπτης όλων των ιδιοτήτων του γονέα του… Και πάλι η λαική σοφία, που παρατηρεί, λέει: Από αγκάθι βγαίνει ρόδο και από ρόδο βγαίνει αγκάθι” Συνεχίζοντας η κυρία Καψωμένου αναφέρθηκε στις σύγχρονες συνθήκες που ωθούν τους νέους σε παραβατικές συμπεριφορές επισημαίνοντας: “Η τεχνολογία αλλάζει με εκρηκτικούς ρυθμούς και εξ αυτού αλλάζουν και οι συνθήκες ζωής και οι νοοτροπίες. Διαφορετικά θα έπρεπε να γνέθαμε με τη ρόκα, να παίρναμε τριήρεις ή κάρα για τις μετακινήσεις μας ή να τρώγαμε μέλανα ζωμό ακόμα”. 

 Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com