Κυριακή , 16 Ιούνιος 2024

Στο χωριό του οπλαρχηγού Αναστασόγιαννη την Σπηλιά του Δήμου Πλατανιά

Πανοραμική όψη με την Σπηλιά από την απέναντι πλαγιά

Για τη Σπηλιά έχουμε δημοσιεύσει στα “Χ.ν.” κατά καιρούς διάφορα αφιερώματα όπου μεταξύ αυτών αναφερθήκαμε στο ιερό σπήλαιο του Αγίου Ιωάννου, που βρίσκεται στο ύψωμα της Μαραθοκεφάλας και το οποίο ανέδειξε ο πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Σφακιανάκης. Επίσης σε άλλο δημοσίευμα μας είχαμε αναφερθεί και σε δρόμο του χωριού που έχει αφιερωθεί στη μνήμη του οπλαρχηγού Γιάννη Αναστασάκη ή Αναστασόγιαννη.

Αφορμή για το σημερινό αφιέρωμα στην πανέμορφη Σπηλιά της πρώην επαρχίας ανατολικής Κισάμου και σήμερα του Δήμου Πλατανιά, αποτέλεσε το 27ο κατά σειρά επεισόδιο για την διαδικτυακή εκπομπή “Γεύσεις Κρήτης” των “Χανιώτικων νέων”. 

Η Σπηλιά διατηρεί και  σήμερα το παλιό της χρώμα παρά τις ανακαινίσεις οικιών εκ των οποίων ορισμένες λειτουργούν ως τουριστικά καταλύματα μαζί με ωραίες ταβέρνες, όπως είναι η ταβέρνα – μεζεδοπωλείο – καφέ “Πλατεία” στην πλατεία του χωριού την οποία επισκεφθήκαμε για την εκπομπή μας “Γεύσεις Κρήτης”. 

Ο καθεδρικός ναός του χωριού με το θαυμάσιο καμπαναριό είναι αφιερωμένος στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα. Αξίζει, όμως, να αναφερθούμε με δυο λόγια στον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο Ευάγγελό Σφακιανάκη, καταγόμενο από τη Σπηλιά, ο οποίος σε ηλικία 23 χρονών χειροτονήθηκε από τον επίσης μακαριστό μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου άγιο Ειρηναίο Γαλανάκη, για να τοποθετηθεί 3,5 χρόνια μετά τη χειροτονία του στην Ενορία Σπηλιάς την οποία διακόνησε πολλές δεκαετίες έχοντας τιμηθεί από τη μητρόπολη, το Δήμο Πλατανιά και την Περιφέρεια Κρήτης για το πολυσχιδές πλούσιο θρησκευτικό και κοινωνικό του έργο. Ο άξιος κληρικός έφυγε για την ουράνια γειτονιά ανήμερα της εορτής της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, στις 24 Σεπτεμβρίου του 2013.  

Για τον Γιάννη Αναστασάκη ή Αναστασόγιαννη όπως λεγόταν και γράφονται στα ιστορικά κείμενα, η συγχώνευση επιθέτου και ονόματος ήταν κατ’ εξοχήν τιμητική διατύπωση. Ήταν γόνος της μεγάλης οικογένειας των Αναστασάκηδων της Σπηλιάς όπου και γεννήθηκε το έτος 1800 και ήταν ο μικρότερος από τους τέσσερις γιους του Νικολάου Αναστασάκη. Η επανάσταση του 1821 στην Κρήτη, τους βρίσκει όλους ετοιμοπολεμους. Το 2004 η μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου με τον Δήμο Κολυμπαρίου πραγματοποίησαν τιμητική εκδήλωση στο χωριό με ονοματοδοσία σε δρόμο προς τιμήν του αείμνηστου ήρωα οπλαρχηγού της ανατολικής Κισάμου Γιάννη Αναστασάκη. 

Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα από το κέντρο του χωριού και τις γειτονιές του με αντίστοιχες λεζάντες. 

Γιάννης Η. Κάκανος 

Ο Καθεδρικός Ιερός Ναός της Σπηλιάς είναι αφιερωμένος στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα 

 

Η πλατεία του χωριού και ανακαινισμένες οικίες

Ο δρόμος του χωριού με την ονοματοδοσία στη μνήμη του οπλαρχηγού Αναστασόγιαννη 

Η αρχαία ελιά της σπηλιάς εν αναμονή για ανάδειξή της ως μνημειακή

Ο παλιός Ιερός Ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του 16ου αιώνα

Στη γειτονιά Νεριανά της Σπηλιάς η παλιά εκκλησία της Παναγιάς χρονολογείται τον 14ο αιώνα 

Εξωτερική και εσωτερική όψη από το μικρό εξωκλήσι της Παναγίας ή Παναγίτσας όπως το αποκαλούν οι κάτοικοι του χωριού

Απομεινάρια ενός εκ των τριών νερόμυλων που λειτουργούσαν στο χωριό
Δημοσίευμα στα Χανιώτικα νέα Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2004 για τον οπλαρχηγό Γιάννη Αναστασάκη  
https://eparxiakofos.gr/sti-spilia-kisamoy-timithike-o-oplarchi/
Δημοσίευμα στα Χανιώτικα νέα Τρίτη  21 Ιουνίου 2011 με το σπήλαιο Μαραθοκεφάλας
https://eparxiakofos.gr/stin-enoria-spilias-to-spilaio-agioy-i/

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com