Παρασκευή , 30 Σεπτέμβριος 2022
Ανακοίνωση

ΣΤΟ ΑΜΥΓΔΑΛΟΚΕΦΑΛΙ ΕΝΝΙΑ ΧΩΡΙΩΝ ΚΙΣΑΜΟΥ: Αποκαλυπτήρια προτομής γιατρού Γεωργίου Βιδαλάκη

 

 image0071

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων “Λαφονήσια 2014» που διοργανώνει ο Δήμος Κισάμου με την Ένωση Εννιαχωριανών Αττικής σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου εντάσσονται τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μακαριστού γιατρού Γεωργίου Βιδαλάκη που έγιναν  σήμερα το πρωί στην πλατεία στο Αμυγδαλοκεφάλι έξω απ’ το παλιό γραφείο της Κοινότητας κάνοντας το χωριό να θυμίζει  τις παλιές καλές εποχές, τότε που είχε αρκετό μόνιμο πληθυσμό, νέες οικογένειες και δικό του μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο.

Στην επιμνημόσυνη δέηση προεξήρχε  ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος παρουσία πολλών κληρικών, του δημάρχου κ. Γεωργίου Μυλωνάκη, αντιδημάρχων του Δήμου Κισάμου και Χανίων, του νεοεκλεγέντα δημάρχου Κισάμου, δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, εκπροσώπων συλλόγων, φορέων, στρατιωτικών Αρχών καθώς επίσης και πλήθος κόσμου. 

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής έγιναν από τον μητροπολίτη κ. Αμφιλόχιο μαζί με τον δήμαρχο Κισάμου κ. Γεώργιο Μυλωνάκη, τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Παναγιώτη Σημαντηράκη ως εκπρόσωπο της αντιπεριφέρειας Χανίων και τον εκπρόσωπο της επιτροπής κατοίκων του χωριού κ. Θρασύβουλο Χαϊδεμενάκη για να ακολουθήσουν καταθέσεις στεφάνων και να λήξει η εκδήλωση με πλουσιοπάροχο κέρασμα και φαγητό που είχαν ετοιμάσει κυρίες και δεσποινίδες του χωριού.

“Το Αμυγδαλοκεφάλι των Εννιά Χωριών ήταν έδρα Κοινότητας και μεγαλουργούσε στο παρελθόν όπως άλλωστε συνέβαινε με τα περισσότερα χωριά. Ο Γεώργιος Βιδαλάκης ως γιατρός εκείνα τα δύσκολα χρόνια πρόσφερε τις υπηρεσίες του με αφοσίωση τηρώντας πιστά τον όρκο του Ιπποκράτη, αιτία που τον είχε αναδείξει ευρύτερα γνωστό και αγαπητό σε όλη την επαρχία” απάντησαν όσοι ρωτήθηκαν για τον τιμώμενο.   

Την εκδήλωση συντόνιζε ο αντιδήμαρχος Κισάμου κ. Μιχαήλ Μουντάκης ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι « όνειρο για πολλούς και για πολλές δεκαετίες αποτελούσε η ανέγερση προτομής στο Αμυγδαλοκεφάλι για τον γιατρό Γεώργιο Βιδαλάκη. Τιμάμε σήμερα τον γιατρό, τον φαρμακοποιό, τον συνάνθρωπο, τον ακούραστο εργάτη της ιατρικής επιστήμης που χάρη σε αυτόν θεραπεύτηκαν και επέζησαν εκατοντάδες άνθρωποι της περιοχής των Εννιά Χωριών Κισάμου και χωριών του Σελίνου. Σώθηκαν ιδιαιτέρως μικρά παιδιά που μεγάλωσαν και συνέχισαν τη ζωή τους στην περιοχή ποτίζοντας τη γη με τον ιδρώτα και με το αίμα τους, φύτεψαν αμπέλια και λιόφυτα, έκαναν σπιτικά και νοικοκυριά, μεταλαμπάδευσαν και μεταλαμπαδεύουν αξίες και ιδανικά». 

Ο ίδιος συνέχισε επισημαίνοντας: «Με ζέστη και με κρύο, χειμώνα καλοκαίρι, με βροχές, χιόνι και ανυπόφορη ζέστη όργωνε τα χωριά του Ινναχωρίου από το Σφηνάρι μέχρι τη Σκλαβοπούλα κρατώντας την τσάντα με τα ιατρικά του εργαλεία καβάλα στο γάιδαρο ή τη φοράδα του και πήγαινε όπου τον καλούσαν. Γιατρός, καβαλάρης και ταξιδευτής της περιοχής κοντά στους απλούς ανθρώπους που τον αναζητούσαν. Ήταν σωτήρας στο σώμα τους, ήταν σωτήρας στην ψυχή τους», για να τελειώσει κάνοντας λόγο στην πρωτοβουλία των ανθρώπων που μπόρεσαν να κάνουν το όνειρο πραγματικότητα τοποθετώντας την προτομή του μακαριστού γιατρού Γεωργίου Βιδαλάκη».

Ο δήμαρχος Κισάμου κ. Γεώργιος Μυλωνάκης τόνισε: « Άνθρωποι της προσφοράς και του χρέους πρέπει να τιμούνται εν ζωή. Όμως και η τιμή μετά θάνατο είναι παράδειγμα προς μίμηση στους νεότερους για να ακολουθούν τα βήματα στην πορεία τους. Ο γιατρός Γεώργιος Βιδαλάκης σε μια δύσκολη εποχή φρόντιζε με αφοσίωση την υγεία των ανθρώπων της περιοχής από διάφορες ασθένειες, θεράπευε τις πληγές τους, “γλύκαινε” τον πόνο τους και τους έδινε κουράγιο και δύναμη για να ζήσουν και να προκόψουν». 

Ο κ. Θρασύβουλος Χαιδεμενάκης ως εκπρόσωπος της επιτροπής κατοίκων του Αμυγαλοκεφαλίου τόνισε: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε έναν ξεχωριστό και σπουδαίο άνθρωπο που διέθεσε την επιστήμη του και τη ζωή του στον τόπο που αγαπούσε φεύγοντας από τη ζωή πριν από 47 χρόνια σε ηλικία 72 ετών. Μπαντελουδάκης ήταν το αρχικό και πραγματικό επώνυμο του γιατρού Γεωργίου Βιδαλάκη. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε για την ηθική και οικονομική συμμετοχή τους χωριανούς και κοντοχωριανούς, όπου και αν βρίσκονται από τα Χανιά, την Αθήνα, την Κόρινθο, το Καρπενήσι, την Αμερική και τον Καναδά, τα παιδιά του Μανώλη και Άρτεμις, ξεχωριστά τον γαμπρό του κ. Νίκο Μαλανδράκη, τον  δήμαρχο Κισάμου κ. Μυλωνάκη Γεώργιο, τον αντιδήμαρχο κ. Μιχάλη Μουντάκη, την αντιπεριφέρια», για να συνεχίσει τις ευχαριστίες ονομαστικά έναν προς έναν και να τελειώσει επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν άνθρωποι που θα πρέπει να τιμηθούν αργότερα όπως τον Γεώργιο Βιδαλάκη».

Εκ μέρους της οικογένειας Γεωργίου Βιδαλάκη, ο Νικόλαος Μαλανδράκης είπε: «Αγαπητοί κάτοικοι και καταγόμενοι από την περιοχή αυτή, εσείς που σκεφτήκατε και σχεδιάσατε, εσείς που αποφασίσατε, εσείς που εργαστήκατε ποικιλοτρόπως για να πραγματοποιήσετε την επιθυμία σας την οποία από ετών είχατε προεργαστεί είσαστε αξιέπαινοι για το έργο αυτό με την εκ μαρμάρου προτομή του τιμώμενου χωρίς καμία οικονομική κρατική βοήθεια αποδεικνύοντας έτσι ότι νιώθετε σοβαρά και μεγάλα αισθήματα ευγνωμοσύνης, γιατί δεν λησμονήσατε την πραγματικότητα, την προσφορά του αγαπημένου σας γιατρού». Ο ίδιος αναφέρθηκε στον βαθμό συγγένειας που έχει με τον τιμώμενο, λέγοντας: «Πολλά χρόνια πριν γίνουμε συγγενείς είχα γνωρίσει τον γιατρό και ήξερα την αξιέπαινη προσφορά του στο χωριό και στην ευρύτερη περιοχή», για να τελειώσει καταλήγοντας ότι «ο γιατρός πολέμησε για την πατρίδα και στους απελευθερωτικούς αγώνες για τη Μακεδονία είχε τραυματισθεί στο δεξιό μάτι».

Ο μητροπολίτης κ. Αμφιλόχιος τόνισε: « Ο Γεώργιος Βιδαλάκης θεωρούσε την ιατρική επιστήμη όχι ως ένα επάγγελμα, αλλά ως ένα λειτούργημα μέσα από το οποίο ανακούφιζε τον πόνο του ασθενή. Σήμερα νιώθουμε ότι όντως τιμάται ένας πρώτα και πάνω απ’ όλα άνθρωπος, ο οποίος γνώριζε να προσφέρει την αγάπη του, την επιστήμη του, τη γνώση του, αλλά κυρίως και περισσότερο αυτή την ανθρωπιά και τη φιλοτιμία του μ’ έναν τρόπο απλόχερο και ουσιαστικό.

Σημασία, λοιπόν  και αξία νομίζω ως πρότυπο και παράδειγμα αυτής της προσφοράς έχει σίγουρα ανάγκη η εποχή μας, η οποία προφανώς είναι μια εποχή εκπτώσεων, μια εποχή πολλών συμβιβασμών, μια εποχή πρωτίστως ηθικής παρακμής και αξιακής αναζήτησης και  η δική του η μορφή, το πρόσωπό του, το έργο του και η προσφορά του είναι όντως το ζητούμενο της εποχής μας». 

12 

 

image0054

image0056

image0055

image0034

image0057

image0058

image0060

image0062

image0064

image0033

image0029

image0070

image0059

image0032image0068

image0069
KAKANOS_BACK22

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com