Σάββατο , 13 Ιούλιος 2024

ΣΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΟΥΔΑΣ: Γιορτή παιδιών σε ρόλο μικρών αγγειοπλαστών (Και βίντεο)


image0016

Μια αλλιώτικη γιορτή στο τέλος της σχολικής χρονιάς για τους μαθητές της Στ’ τάξης και των δύο τμημάτων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σούδας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία προχθές το βράδυ στο προαύλιο του σχολείου τους μ’ ένα καμίνι που είχαν κατασκευάσει τις προηγούμενες μέρες και ανάψει για να ψήσουν διάφορα αντικείμενα με πυλό που έπλασαν τα ίδια υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους και του αγγειοπλάστη Μαθιού Λιοδάκη.

 image0009

«Καινοτομία για το σχολείο μας» χαρακτήρισε τη δραστηριότητα αυτή η δασκάλα της Στ’ τάξης Κατερίνα Κλειδάκη για να συνεχίσει: «Μαζί με τον συνάδελφο του άλλου τμήματος της Στ’ τάξης Ερμόλαο Κιστάνη, τους μαθητές και τις μαθήτριες των τάξεων μας και με τη βοήθεια των γονέων τους και συναδέλφων της σχολικής μονάδας σκεφτήκαμε να κλείσουμε τον πρώτο μεγάλο και καθοριστικό κύκλο της σχολικής τους ζωής φτιάχνοντας με χώμα, νερό και άχυρα ένα φούρνο κεραμικής (καμίνι) όπως ακριβώς φτιαχνόταν στην αρχαιότητα».

Η ίδια συνέχισε επισημαίνοντας ότι «στον φούρνο αυτό οι μικροί μαθητές θα ψήσουν τις δημιουργίες τους και θα τον αφήσουν παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές του σχολείου μας για τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες» για να τελειώσει κάνοντας αναφορά στον τεχνίτη κεραμίστα, υπογραμμίζοντας: «Πρωτομάστορας στην προσπάθεια αυτή ήταν ο κ. Μαθιός Λιοδάκης αγγειοπλάστης και πρόεδρος του Συνδέσμου παραγωγών καλλιτεχνικής χειροτεχνίας και βιοτεχνίας του νομού Χανίων».

 image0007

Για την κατασκευή του καμινιού μίλησε στα “Χ.Ν.” ο κεραμίστας κ. Μαθιός Λιοδάκης λέγοντας: «Με καλέσανε από το σχολείο και ήρθα φτιάχνοντας μαζί με τα παιδιά, τους δασκάλους και γονείς -όπως μου ζητήθηκε- ένα μικρό αληθινό καμίνι κεραμικής. Στα παιδιά έδειξα και εξήγησα την τέχνη του αγγειοπλάστη ως παλιός τεχνίτης. Διατηρώ εργαστήριο κεραμικής στο καλλιτεχνικό χωριό».

 image0005

«Πρωτότυπο»

«Η πρωτοβουλία αυτή γίνεται για πρώτη φορά στο σχολείο μας» απάντησε η Φερενίκη Ζερβού για να συνεχίσει τονίζοντας ότι «είμαι μαθήτρια στην Στ΄ τάξη και αυτό το καμίνι που φτιάξαμε με τη βοήθεια των δασκάλων μας και του κυρίου αγγειοπλάστη που ήρθε στο σχολείο είναι κάτι πολύ πρωτότυπο με το οποίο θα ψήσουμε τις κεραμικές κατασκευές που φτιάξαμε τις οποίες βάψαμε με μια ειδική μπογιά, τον μπετανά, η οποία είναι υγρός πηλός που του έχουμε προσθέσει χρώμα…».

 image0006

«Αξέχαστη εμπειρία»

Η μαθήτρια Βασιλική Σασλή είπε τα εξής: «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη για αυτόν τον φούρνο που φτιάξαμε που ονομάζεται και καμίνι το οποίο φτιάξαμε με αγνά υλικά, χώμα, άχυρα και νερό. Ήταν μια διαδικασία που μου άρεσε πάρα πολύ και πιστεύω ότι θα μου μείνει αξέχαστη».

image0008 

Η διαδικασία

«Το καμίνι μας έγινε πολύ ωραίο» είπε ο μαθητής της Στ’ τάξης Μάνος Γεωργουδάκης για να συνεχίσει υπογραμμίζοντας ότι « πατήσαμε τη λάσπη με τις μπότες μας βάζοντας μέσα άχυρα και μετά από λίγη ώρα αρχίσαμε να το κτίζουμε».

Παραθέτουμε στιγμιότυπα από την σχολική γιορτή και την κατασκευή του καμινιού στο 1ο δημοτικό σχολείο Σούδας.  

image0004

image0011

image0012

image0010

34-20140613

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com