Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

ΣΤΙΣ ΒΡΥΣΕΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ- Εορτάστηκε η 153η επέτειος της «Μάχης των Βρυσών»

Εκδήλωση μνήμης για την 153η επέτειο εορτασμού της θρυλικής Μάχης, στην περιοχή Κεφαλοβρύσι των Βρυσών Αποκορώνου, κατά την οποία στις 31 Αυγούστου 1866 στα πλαίσια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα ντόπιων αγωνιστών ενάντια των πολλαπλάσιων Τουρκοαιγυπτίων εχθρών που έτρεψαν σε φυγή, πραγματοποίησαν το απόγευμα του Σαββάτου ο Δήμος Αποκορώνου με τον Πολιτιστικό Σύλλογο της κωμόπολης.

Το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι Σωμάτων Ασφαλείας, Φορέων, Συλλόγων και αρκετός κόσμος. Η εκδήλωση άρχισε με την καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση από Κληρικούς του Αποκόρωνα για να συνεχιστή με καταθέσεις στεφάνων, ενός λεπτού σιγή, τον Εθνικό Ύμνο, χαιρετισμό από τον οικοδεσπότη δήμαρχο Χαράλαμπο Κουκιανάκη και ομιλήτρια την Σοφία Μπραουδάκη – Προγουλάκη, πτυχιούχο Πολιτικό Μηχανικό.

Ακολούθησε απόδοση τραγουδιού από τη “Συντροφιά Ριζίτικου” του Συλλόγου και τελείωσε με κέρασμα που παρατέθηκε σε όλους. Τελετάρχης ήταν ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Νιο Χωριού κ. Ευάγγελος Μαρκούγιας – Ντουκάκης.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΚΟΥΚΙΑΝΑΚΗ

«Το ελάχιστο χρέος που πρέπει να κάνουμε είναι να μην αφήσουμε να σβήσει η μνήμη εκείνων που πολέμησαν για υψηλά ιδανικά και αξίες, που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα τα αγαθά της ελευθερίας», υπογράμμισε ο κ. Κουκιανάκης για να επισημάνει: «Όλοι εμείς οι θεσμικοί, αλλά και οι απλοί πολίτες έχουμε χρέος να κρατάμε την κοινωνία ενωμένη με ομοψυχία και να δημιουργούμε έργα ειρήνης, έργα ανάπτυξης τα οποία να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές εκπληρώνοντας το χρέος μας σε καιρό ειρήνης απέναντι σε εκείνους που θυσίασαν την ζωή τους, όπως προανέφερα, για υψηλά ιδανικά και αξίες. Μεταξύ αυτών και ο αγωνιστής οπλαρχηγός Δημήτριος Νεράτζης».

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρυσών η πρόεδρος του Βαγγελιώ Κελαιδάκη κατά τον χαιρετισμό της σημείωσε ότι « συνεχίζουμε να εκπληρώνουμε το ιερό χρέος μας, τιμώντας το μεγάλο αυτό γεγονός και αυτούς έπεσαν ηρωικά για τα αιώνια αγαθά και τις αξίες της πατρίδας μας. Ένα χρέος που εκπληρώνουμε για έκτη χρονιά φέτος, από τότε που στήθηκε το μνημείο τούτο με πρωτοβουλία χωριανών μας και του Συλλόγου μας».

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Από την πλευρά της συγκίνησε τον κόσμο η αναφορά στα ιστορικά γεγονότα που έκανε η ομιλήτρια κα Σοφία Μπραουδάκη – Προγουλάκη, η οποία, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής: « Συγκεντρωθήκαμε σε αυτόν τον τόπο, τον φορτισμένο από Ιστορία, τον ποτισμένο με αίμα προγονικό, για να θυμηθούμε, να μάθουμε και να γίνουμε λίγο πιο σοφοί. Συγκεντρωθήκαμε για να τιμήσουμε τους προγόνους μας, να θυμηθούμε τον ηρωισμό τους, τις ελπίδες που τον έθρεψαν, την πίστη τους στο ότι το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό, όλα αυτά που οδήγησαν στη θαυμαστή νίκη τους στο όνομα της Ελευθερίας…». Εδώ στις Βρύσες, στο Κεφαλοβρύσι, στις 26 Αυγούστου του 1866, οι πεισματωμένοι θαρραλέοι Κρητικοί επιτέθηκαν εναντίον των 4.500 Αιγυπτίων, υπό τον Σαχίν Πασά, με σκοπό να τους αποκλείσουν και να τους αναγκάσουν να παραδοθούν. Οι Αιγύπτιοι είχαν κατασκευάσει οχυρώματα και στόχος τους ήταν να καταλάβουν τα Σφακιά και να αποκόψουν τη συγκοινωνία Χανίων – Ρεθύμνου, στηριζόμενοι στην αριθμητική τους υπεροχή και στα σύγχρονα για την εποχή τους όπλα που διέθεταν. Αντιθέτως, ο οπλισμός των επαναστατών ήταν κυρίως, κατάλοιπα του 1821, που δεν είχαν την απαιτούμενη δράση πυρός και πολλές φορές οι σφαίρες δεν έφταναν καν μέχρι τα χαρακώματα του εχθρού. Ωστόσο οι Κρητικοί συνέχισαν να πιστεύουν και να ζητούν το αδύνατο. Και πράγματι, οι λίγοι, ουσιαστικά άοπλοι Κρητικοί κατέλαβαν όλες τις διαβάσεις, από τις οποίες ανεφοδιάζονταν οι αντίπαλοι τους και κατάφεραν να κόψουν την υδροδότηση του στρατοπέδου των Αιγυπτίων, ενώ με αιφνιδιαστικές επιθέσεις προκαλούσαν μεγάλες απώλειες στο στρατό του Σαχίν Πασά. Ένα Αιγυπτιακό απόσπασμα υπό τον Τουρκοκρητικό Χασάν Μπαντρή, με 2000 άτακτους, προσπάθησε να διασπάσει τον αποκλεισμό, όμως υπέστη πανωλεθρία στο Βάμο από 150 Αποκορωνιώτες…»

«Η απήχηση της νίκης των ξεσηκωμένων ηρωικών Κρητικών στη μάχη των Βρυσών, έδωσε θάρρος στους χριστιανούς, έδειξε ότι ο εχθρός είναι γιγάντιος, αλλά έχει πήλινα πόδια, είναι δυνατό και μπορεί να νικηθεί». Η ίδια συνεχίζοντας, κατέληξε: «Πρόκειται για μία νίκη που ξεπέρασε τα όρια του νησιού της Κρήτης. Η ήττα και καταστροφή του Τουρκοαιγυπτιακού στρατού και ο ξεσηκωμός του Κρητικού λαού για την ελευθερία και την ένωση του με την μητέρα πατρίδα, έγινε γνωστός στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη και πλήθος εθελοντών άρχισε να κατευθύνεται προς την επαναστατημένη Κρήτη, προκειμένου με το αίμα του να υποστηρίξει τα δίκαια των Κρητών».

Η συνέχεια δόθηκε με την παρέα των Ριζιτών η οποία καταχειροκροτήθηκε και η εκδήλωση τελείωσε με κέρασμα.

Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα από την εκδήλωση.

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com