Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

ΣΤΙΣ ΚΑΛΥΒΕΣ – Εγκαινιάσθηκε η έκθεση αρχειακού υλικού με τίτλο «Εύμορφος Πόλις – Επιστολικά Δελτάρια από την εποχή ακμής της Σμύρνης».

 

Στον ιστορικό χώρο του νερόμυλου Καλυβών πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής τα εγκαίνια της έκθεσης αρχειακού υλικού με τίτλο «Εύμορφος Πόλις – Επιστολικά Δελτάρια από την εποχή ακμής της Σμύρνης». Την έκθεση  διοργανώνουν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, ο Δήμος Αποκορώνου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και την Αδελφότητα Μικρασιατών Νομού Χανίων “Ο Άγιος Πολύκαρπος”. 

Η εκδήλωση άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο εφημέριος της Ενορίας Αγίας Παρασκευής Καλυβών πρωτοπρεσβύτερος Μιχαήλ Βλαβογιλάκης, για να ακολουθήσουν καταθέσεις στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, χαιρετισμοί και προσφορά δώρων από τον Δήμο Αποκορώνου.  

Εκ μέρους της δημοτικής Αρχής Αποκορώνου το παρών έδωσαν οι αντιδήμαρχοι   Νίκη Νιολάκη, Γιάννης Κουκουράκης και ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αποκορώνου Αντώνιος Κοτσιφάκης. Επίσης παραβρέθηκαν πρώην και νυν δημοτικοί σύμβουλοι, η περιφερειακή σύμβουλος Σοφία Μαλανδράκη, ένας εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού,  εκπρόσωποι της Αδελφότητας Μικρασιατών Νομού Χανίων  και αρκετός κόσμος. 

Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του δημάρχου Αποκορώνου Χαράλαμπου Κουκιανάκη η αντιδήμαρχος Νίκη Νιολάκη, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και διάβασε τον χαιρετισμό του κ. Κουκιανάκη όπου μεταξύ άλλων επεσήμανε τα εξής:  “Σας καλωσορίζω στις Καλύβες και στον πρόσφατα ανακαινισμένο χώρο του Νερόμυλου του Μεσοποτάμου ο οποίος κτίστηκε  στα τέλη της Βενετοκρατίας τον 16ο αιώνα. Εδώ λειτούργησε το 1928 το πρώτο ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος στο Νομό Χανίων παρέχοντας ηλεκτρικό ρεύμα στις Καλύβες και στο φρούριο Ιτζεδίν στο Καλάμι, έξι μήνες πριν ηλεκτροδοτηθεί η πόλη των Χανίων”, ενώ συνεχίζοντας επεσήμανε ότι “ τα δελτάρια που θα δείτε προέρχονται από τις συλλογές του προέδρου του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού Δήμου Νέας Ιωνίας, Λουκά Χριστοδούλου και του Λευτέρη Λαμπράκη ο οποίος έχει και την επιμέλεια της έκθεσης.Μέσα από τις εικόνες, τη μουσική και τα σχετικά κείμενα που θα δείτε στον χώρο ευελπιστούμε να σας ταξιδέψουμε στην εποχή ακμή της Σμύρνης…”.  

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από το μέλος της Αδελφότητας Μικρασιατών Παύλο Δότσο ο οποίος σημείωσε ότι “ κρατάμε τις μνήμες ζωντανές γιατί έτσι αντιστεκόμαστε στη λήθη και σμιλεύουμε την ταυτότητα του έθνους στις νέες γενιές, γνωρίζοντας καλά, πως μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί η πατρίδα μας να έχει συνέχεια μέσα στον χρόνο. Αυτή την παρακαταθήκη, μας άφησαν οι πρόγονοί μας που έφτασαν εδώ στην Κρήτη, αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας 100 χρόνια πριν, κυνηγημένοι, προδομένοι, απελπισμένοι, αλλά κρατώντας βαθιά στην καρδιά τα χρόνια της δημιουργίας και της προόδου που έζησαν στην αλησμόνητη Ιωνική γη…”. 

Χαιρετισμό επισης απηύθυνε και ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης Ματθαίος Φραντζεσκάκης.      

Η έκθεση θα παραμείνει επισκέψιμη για το κοινό από το πρωί στις 10.00’ μέχρι τις 14,00’ και από 18.00’ μέχρι 22.00’ έως την Τετάρτη 10 Αυγούστου. 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com