Πέμπτη , 28 Σεπτέμβριος 2023

ΣΤΗΝ ΠΟΤΑΜΙΔΑ ΚΙΣΑΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ: Αποκαλυπτήρια προτομής για τον οπλαρχηγό Γεώργιο Φωτάκη

Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποταμίδας « Η Αναγέννηση» σε συνεργασία με το Δήμο Κισάμου πραγματοποιήθηκαν σήμερα  το απόγευμα στη γενέτειρά γη εντός του προαύλιου χώρου του Δημοτικού Σχολείου του χωριού, τ’ αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα οπλαρχηγού και μετέπειτα πρώτου δημάρχου Καστελίου Γεωργίου Φωτάκη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, ενώ  παρέστησαν η βουλευτής κα Ευαγγελία Κουρουπάκη, ο δήμαρχος Κισάμου κ. Γεώργιος Μυλωνάκης, δημοτικοί και περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων. Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, που μαζί με τον δήμαρχο Κισάμου και τον συνταξιούχο χημικό, Θεόδωρο Φωτάκη έκαναν τ’ αποκαλυπτήρια της προτομής, την οποία φιλοτέχνησε ο γνωστός καλλιτέχνης κ. Γιάννης Μαρκαντωνάκης.

 


 

“Εκατόν εξήντα δύο χρόνια πέρασαν από τη γέννηση του ήρωα οπλαρχηγού και μετέπειτα πρώτου δημάρχου Καστελίου, Γεωργίου Φωτάκη, για να διδαχθούν οι νεότερες γενιές του χωριού και της περιοχής τη σημαντική συμβολή του στην πατρίδα, τη γενέτειρα γη και την επαρχία του”, επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Κισάμου κ. Μυλωνάκης. Παράλληλα αναφέρθηκε σε μια ενέργεια του οπλαρχηγού που αφορούσε το εθνικό μας σύμβολο, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Κατά τον εορτασμό της εκατονταετίας του 1929, ο Φωτάκης ως ο γηραιότερος επιζών οπλαρχηγός έλαβε μέρος στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Καστέλι έχοντας μαζί του, ιερό κειμήλιο την επαναστατική σημαία. Τη σημαία αυτή παρεχώρησε στο υπό συγκρότηση Μουσείο στο Καστέλι. Κατά την εισβολή όμως και τη μετέπειτα κατοχή των γερμανών εξαφανίσθηκε…” 


Κεντρικός ομιλητής εκ μέρους της οικογένειας ήταν ο συνταξιούχος χημικός κ. Θεόδωρος Φωτάκης, σημείωσε χαρακτηριστικά: “ Γεννήθηκε εδώ στην Ποταμίδα Κισάμου το 1849. Εύστροφος και δραστήριος διακρίνονταν για την τιμιότητα και την ανδρεία του. Έλαβε μέρος στην επανάσταση του 1878. Αγωνίσθηκε ηρωικά στις μάχες που έγιναν στον Πλατανιά, στο Μόδι και αλλού. Για τον λόγο αυτό του απονεμήθηκε αρχικά από τον οπλαρχηγό Παναγ. Κοκκινάκη ο βαθμός του πεντακοσίαρχου και τρεις μήνες μετά από τον Αρχηγό του Ειδικού Τμήματος της επαρχίας Κισάμου Νικόλαο Μαρκαντωνάκη ο βαθμός του χιλίαρχου. Στην επανάσταση του 1896-97 έπαιξε σημαντικό ρόλο μετέχοντας ως αρχηγός μιας μεγάλης περιοχής του Δήμου Καστελίου που περιλάμβανε τα χωριά, Ποταμίδα, Καλουδιανά, Καλλεργιανά, Κορφαλώνας, Κάτω Παλαιόκαστρο, Μαρεδιανά, Χαρχαλιανά και Σκουλουδιανά. Έλεγχε απόλυτα την περιοχή Ποταμίδας. Συμμετείχε στην κατάληψη δύο Τούρκικων Πύργων και στην πολιορκία του Καστελιού. Ο Αρχηγός του Στρατού Κατοχής Κρήτης, Τιμολέων, Βάσσος, είχε τακτική επαφή μαζί του δίνοντάς του οδηγίες, πληροφορίες, αλλά και πολεμοφόδια”, τόνισε, μεταξύ άλλων ιστορικών στοιχείων ο κ. Θεόδωρος Φωτάκης. 

Παραθέτουμε αρκετές φωτογραφίες από την επιμνημόσυνη δέηση, τις καταθέσεις στεφάνων, την παρουσία της φιλαρμονικής του Δήμου, και τον χώρο των ομιλιών στο άριστα διαμορφωμένο με πολύ αγάπη προαύλιο με τις παιδικές χαρές του πρώην Δημοτικού Σχολείου του χωριού. Στο τέλος προσφέρθηκε πλούσιο γεύμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο και την οικογένεια.                

  

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com