Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΡΗΤΗΣ – Σεμινάριο αναβάθμισης μαθήματος Βυζαντινής Μουσικής (Και βίντεο)

 

 

Στο πλαίσιο τριήμερου σεμιναρίου αναφορικά με το μάθημα της Εκκλησιαστικής Παραδοσιακής (Βυζαντινής) μουσικής στην Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, πραγματοποιείται από χθες συνάντηση των καθηγητών του μαθήματος από όλα τα Εκκλησιαστικά Σχολεία της Χώρας η οποία θα ολοκληρωθεί σήμερα 30 Ιουνίου, στις εγκαταστάσεις της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης στον Άγιο Ματθαίο Χανίων.

Για την επιμορφωτική συνάντηση μίλησαν στο «Επαρχιακό φως» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Εκπαίδευσης της Γενικής Γραμματείας και Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος Σταύρος Μπόζος και ο καθηγητής βυζαντινής μουσικής και πρωτοψάλτης της μητρόπολης κ. Κωνσταντίνος Στεφανάκης, υπογραμμίζοντας τα εξής: «Βρίσκομαι στα Χανιά και συγκεκριμένα στον χώρο της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης προκειμένου να συντονίζω το τριήμερο σεμινάριο της ομάδας εργασίας για την αναβάθμιση του μαθήματος Βυζαντινής Μουσικής στη δευτεροβάθμια Εκκλησιαστική εκπαίδευση» επισημαίνει ο πατέρας Σταύρος Μπόζος.

Ο ίδιος συνεχίζοντας τόνισε: «Η ομάδα εργασίας αυτή συστάθηκε πριν από ένα μήνα περίπου με απόφαση του  Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων και σκοπό έχει όλοι οι εκπαιδευτικοί των δέκα Εκκλησιαστικών Σχολείων της χώρας μας να συνέλθουν και να συνεδριάσουν στο χώρο που μας φιλοξενεί και ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό το Σχολείο αλλά και τη μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου ούτως ώστε μέσα από την εμπειρία άλλων μεγαλύτερη και άλλων μικρότερη να εξαχθούν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία θα βοηθήσουν τη διοίκηση, τους νομοθετούντες, αλλά και τους εκπαιδευτικούς να αναδείξουν με καλύτερο τρόπο το αμέσως επόμενο διάστημα το μάθημα της βυζαντινής μουσικής ένα από τα λίγα σχετικά μαθήματα ειδικότητας τα οποία περιλαμβάνονται μέσα στο πρόγραμμα σπουδών των Εκκλησιαστικών Σχολείων της δευτεροβάθμιας εκκλησιαστικής εκπαίδευσης».

Ο κ. Στεφανάκης σημείωσε ότι «αύριο Πέμπτη και ώρα 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί στον μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων από τους καθηγητές της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Υπουργείο και με τον διευθυντή μας κ. Θωμά Παναγιώτου βυζαντινή εσπερίδα για δέκα με δεκαπέντε λεπτά στην αρχή. Στη συνέχεια για 55 λεπτά με ατομικό ψαλμό 7 με 8 λεπτά ο κάθε καθηγητής βυζαντινής μουσικής από κάθε Εκκλησιαστικό Σχολείο της χώρας θα παρουσιάσει προσωπικούς  ύμνους με σκοπό την ανάδειξη και την αξία του μαθήματος της βυζαντινής μουσικής που είναι συνυφασμένη με την παραδοσιακή ελληνική μουσική, ένα κομμάτι της Ελλάδας μας».

image0034

image0035

image0036

image0037

Στιγμιότυπα από την ομάδα των καθηγητών που συμμετέχουν στο σεμινάριο στα Χανιά πλαισιωμένη με τον πρωτοπρεσβύτερο Σταύρο Μπόζο και τον διευθυντή της Σχολής κ. Θωμά Παναγιώτου.  

Γιάννης Η. Κάκανος 

image0033

Παραθέτουμε και το Δελτίο Τύπου της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΙΕΡΕΣ ΠΑΝΗΓΥΡΕΙΣ

Στα πλαίσια τριήμερου Σεμιναρίου αναφορικά με το μάθημα της Εκκλησιαστικής Παραδοσιακής (Βυζαντινής) μουσικής στην Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, πραγματοποιείται συνάντηση των καθηγητών του μαθήματος από όλα τα Εκκλησιαστικά σχολεία της Χώρας στον Άγιο Ματθαίο Χανίων, από 28 έως και 30 Ιουνίου, στις εγκαταστάσεις της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης.

Με την ευκαιρία του γεγονότος γνωστοποιείται σε όλους τους φιλόμουσους και φιλακόλουθους πιστούς  ότι οι μουσικολογιώτατοι μύστες της Πατρώας Ιεράς Υμνωδίας, θα πλαισιώσουν τα ιερά Αναλόγια των κάτωθι Ιερών Ναών που πανηγυρίζουν, κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:

28 Ιουνίου Τρίτη, ώρα 19.30΄μ.μ. : κατά τον εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ι.Ναό Αγίων Πέτρου και Παύλου στον Βατόλακκο Κυδωνίας

29 Ιουνίου Τετάρτη : κατά τον Όρθρο και τη Θ. Λειτουργία, στον πανηγυρίζοντα Ι.Ναό Αγίων Πέτρου και Παύλου, πόλεως Χανίων.

29 Ιουνίου Τετάρτη, ώρα 19.00΄μ.μ. : κατά τον εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ι.Ναό των Αγίων Αποστόλων στον Βαφέ Αποκορώνου.

30 Ιουνίου Πέμπτη : : κατά τον Όρθρο και τη Θ. Λειτουργία, στον πανηγυρίζοντα επί της παραλίας των Αγίων Αποστόλων φερώνυμο Ιερό Ναό (τοπικό Διαμέρισμα Νέας Κυδωνίας Δήμου Χανίων.

Προσκαλούμε όλον  τον φιλέορτο λαό στις ως άνω ιερές πανηγύρεις, τις οποίες θα λαμπρύνει η διακεκριμένη χορωδιακή ομάδα των μουσικολογιοτάτων εκπαιδευτικών της Εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.

Εκ του Γραφείου της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης

 

 

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com