Ανακοίνωση

ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΝΕΑΣ ΧΩΡΑΣ: Γιορτή σαρδέλας με βραβεύσεις κολύμβησης και γλέντι

 

image0096

Κοσμοπλημμύρα απόψε το βράδυ σε όλη την παραλιακή ακτή της πανέμορφης συνοικίας της Νέας Χώρας για την καθιερωμένη εδώ και 19 χρόνια γιορτή σαρδέλας. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να χειροκροτήσουν τους νικητές του μαραθωνίου δρόμου κολύμβησης που είχαν προηγηθεί, αλλά και να θαυμάσουν τους χορευτές και τις χορεύτριες παραδοσιακών Κρητικών Συλλόγων από τα Χανιά και τον Πόντο σ’ ένα ξέφρενο πανηγύρι. 

Το «παρών» έδωσαν ο γ’ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Χανίων κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης, ο νέος δήμαρχος Χανίων κ. Αναστάσιος Βάμβουκας, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς επίσης εκπρόσωποι στρατιωτικών Αρχών, φορέων και Συλλόγων.

Συντονίστρια στην εκδήλωση ήταν η δημοσιογράφος κα Άννα Μακράκη – Καρέλλα η οποία, μεταξύ άλλων, επεσήμανε: « Για 19η χρονιά διοργανώνονται τα “Πυροφάνια” στη μαγευτική συνοικία της Νέας Χώρας με τη συλλογική προσπάθεια της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, του Δήμου Χανίων, του Συλλόγου καταστηματαρχών και ξενοδόχων Νέας Χώρας, της Ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, του Συλλόγου χειμερινών κολυμβητών Νέας Χώρας «Ο Χάρακας», του 2ου ΚΑΠΗ του Δήμου Χανίων και φυσικά των κατοίκων της Νέας Χώρας. Οι εκδηλώσεις “Πυροφάνια 2014” ξεκίνησαν την Τετάρτη 27 Αυγούστου με την παρουσίαση του βιβλίου “Η Αλίβρεκτος Νέα Χώρα” μιας εξαιρετικής έκδοσης που είναι αφιερωμένη στην πλούσια ιστορία της συνοικίας. Το βιβλίο αναδεικνύει την οικονομική, κοινωνική, θρησκευτική ζωή της Νέας Χώρας, το μακραίωνο παρελθόν και τις παραδόσεις της. Οι εκδηλώσεις Πυροφάνια συνεχίστηκαν με τον ανοικτό κολυμβητικό μαραθώνιο που πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 31 Αυγούστου με τη διαδρομή Νέας Χώρας – Λαζαρέτα – Νέα Χώρα σε μια προσπάθεια αναβίωσης των κολυμβητικών αγώνων του 1950 και σήμερα θα γίνει εδώ η απονομή των επάθλων του μαραθωνίου».

 Η ίδια συνέχισε λέγοντας: « Απόψε ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις με την καθιερωμένη γιορτή σαρδέλας που αποτελεί για την πόλη των Χανίων θεσμό και κορυφαία λαϊκή γιορτή του Νομού μας. Μια γιορτή που στόχο έχει να προβάλλει την κρητική φιλοξενία, την κρητική διατροφή, την κρητική παράδοση και σκοπό την ανάδειξη της όμορφης συνοικίας μας μέσα από τη συμμετοχική διαδικασία και την ενότητα των κατοίκων της. Η γιορτή σαρδέλας είναι μια εκδήλωση χαράς και διασκέδασης που απλώνεται από τη μια άκρη της παραλίας ως την άλλη και υπόσχεται διασκέδαση, μουσική, χορό, τραγούδι αλλά και νόστιμη οφτή σαρδέλα και γλυκόπιοτο κρασί και ένα πολυθέαμα σε μια προσπάθεια για επικοινωνία, για αντάμωση, για κοινωνική συμμετοχή. Ένα υπερθέαμα με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις δεμένο σφιχτά με τις μνήμες και τις παραδόσεις. Απόψε κρητικοί, νησιώτικοι, ποντιακοί λαϊκοί χοροί και ξεφάντωμα με τους παραδοσιακούς συλλόγους που είναι κοντά μας, οι “Σταυραετοί”, ο “Τουριστικός Σύνδεσμος Κρήτη”, ο χορευτικός Όμιλος Χανίων “Ο Ψηλορείτης”, ο “Λαογραφικός Όμιλος Χανίων”, ο Σύλλογος Ποντίων Χανίων “Η Ρωμανία”. Μαζί τους και μαζί μας το κρητικό συγκρότημα με τους Γιώργο Χαιρέτη στο τραγούδι και το νταούλι, τον Στέλιο Βαμβακά στη λύρα, τον Γιώργο Στρατάκη στο λαούτο, τον Γιάννη Δημητρογιαννάκη στην ασκομαντούρα, τον Γιάννη Παυλουδάκη στο μπάσο και τον Γιώργο Γεωργιλά στα τύμπανα. Οι άνθρωποι της Νέας Χώρας διαθέτουν δημιουργικότητα, εργατικότητα, φαντασία και διάθεση. Δούλεψαν για μήνες για να απολαύσουμε αυτό το αποτέλεσμα».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο εφημέριος της Ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης πρωτοπρεσβύτερος Αντώνιος Σαπουνάκης, ενώ σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης, ο γ’ αντιπρόεδρος της βουλής κ. Χρήστος Μαρκογιανάκης, και ο νέος δήμαρχος Χανίων κ. Αναστάσιος Βάμβουκας.

 «Είναι σημαντικό για την εποχή μας και για τον πολιτισμό μας να μην χάσουμε αυτές τις συνήθειες, αυτά τα ήθη και τα έθιμα και νομίζω ότι αυτή η γιορτή των Πυροφανίων, η γιορτή της σαρδέλας όπως την ξέρουμε είναι πολύ σπουδαία, γιατί εκτός των άλλων αναζωογονείται η οικονομία της περιοχής της Νέας Χώρας…» υπογράμμισε ο κ. Βουλγαράκης. 

Ο κ. Μαρκογιανννάκης είπε: «Πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές, γιατί πραγματικά, διαχρονικά έχουν καταφέρει και έκαναν θεσμό τη γιορτή της σαρδέλας. Ένας θεσμός, ο οποίος δεν είναι μόνο η ευκαιρία που δίδεται στους κατοίκους της πόλης μας και ιδιαίτερα της Νέας Χώρας να βρεθούν στην όμορφη παραλία της και να απολαύσουν μια ωραία βραδιά, αλλά δίνεται η δυνατότητα σε όλους εμάς να δούμε, να σκεφτούμε κατά το πως μπορούν συνεργαζόμενοι διάφοροι φορείς να φέρουν λαμπρά αποτελέσματα».

 Ο νέος δήμαρχος Χανίων κ. Αναστάσιος Βάμβουκας υπογράμμισε: «Σήμερα πραγματικά είναι μια ξεχωριστή μέρα για εμάς, είναι η πρώτη μέρα που βρεθήκαμε στο Δημαρχείο Χανίων για να αναλάβουμε την πενταετή θητεία που εσείς μας αναθέσατε και είσαστε πολύ γενναιόδωροι σε αυτή την ανάθεση που μας δώσατε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και μαζί και μια μεγάλη ευθύνη για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουμε στην πόλη μας, τα προβλήματα που έχει η γειτονιά σας τα οποία βεβαίως γνωρίζουμε, αλλά να πούμε ότι τα προβλήματα είναι πολλά, η κρίση στη χώρα μας είναι πραγματικά βαθιά και φαίνεται ότι έχει παρελθόν αλλά θα έχει και μέλλον, όμως, εμείς παρόλα αυτά είμαστε αισιόδοξοι γιατί πιστεύουμε ότι ακόμα και σε συνθήκες κρίσης αν τα πράγματα τα δούμε διαφορετικά, αν εκμεταλλευτούμε κάθε ευκαιρία, αν τα δούμε με την οπτική της διαφάνειας, αν βάλλουμε τις σωστές προτεραιότητες τότε ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες μπορούμε να δημιουργήσουμε, να βοηθήσουμε σε αυτή την δύσκολη συγκυρία για να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα μας για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την οικονομία του τόπου μας, αλλά και μέσω του τουρισμού αλλά πρώτα απ’ όλα είναι πως θα βελτιώσουμε τη ζωή τη δικιά μας, των κατοίκων της πόλης μας».

Συνεχίζοντας τον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε για την γιορτή της σαρδέλας λέγοντας: « Τέτοιες ζεστές εκδηλώσεις προσφέρουνε πραγματικά πάρα πολλά στη γειτονιά, πάρα πολλά στους ανθρώπους και είναι γεγονός ότι έχουμε χάσει αυτό που είχαμε στο παρελθόν το να μπορούν εύκολα να βρίσκεται ο ένας με τον άλλο, να υπάρχουν χώροι κοινής συνάθροισης. Η Νέα Χώρα κρατά αρκετά από αυτά τα χαρακτηριστικά και τέτοιες εκδηλώσεις σίγουρα βοηθούν τη σύσφιξη των ανθρώπινων σχέσεων, βοηθούν την ανάπτυξη της αλληλεγγύης, βοηθούν τον ίδιο τον πολιτισμό, την ίδια την ευεξία στην πόλη μας. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ότι μπορούμε για όλο το Δήμο μας και φυσικά θα φροντίσουμε την πολυάνθρωπη και πολύ αγαπητή σε εμάς ιστορική συνοικία της Νέας Χώρας».       

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΦΗΜΕΡΙΟΥ

«Σε μια εποχή σαν τη σημερινή που διανύουμε, που πράγματι μας καίνε πολλές φωτιές, εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως άνθρωποι και ως Έθνος, ο ερχομός μας στη γραφική παραλία της Νέας Χώρας, η θωριά της απεραντοσύνης της θάλασσας μας ανακουφίζει και μας παρηγορεί.

Μας παρηγορεί και μας ενδυναμώνει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων μας, μας ηρεμεί και μας ξεκουράζει ενώ ταυτόχρονα ανανεώνει τις ψυχοσωματικές μας δυνάμεις.  Σίγουρα η θάλασσα είναι για όλους μας μία αναζωογονητική δύναμις…»

Ο ίδιος συνέχισε την εμπεριστατωμένη ομιλία του για να επισημάνει κάνοντας αναφορά στις εκδηλώσεις των “Πυροφανίων” ότι «οι φετινές εκδηλώσεις  είναι λιτές λόγο της οικονομικής κρίσεως, αλλά πλούσιες σε αγάπη, πολιτισμικές αξίες, μηνύματα και ζεστασιά. Εκφράζουν την ενότητα και την ομοψυχία των διοργανωτών φορέων και των ανθρώπων της περιοχής μας, υπογραμμίζουν το φιλόξενο της συνοικίας, αφού προσφέρουν άφθονο κρασί και ψαρολιχουδιές δωρεάν σε όλους, προεκτείουν την καινοδιαθητική ευλογία του πολλαπλασιασμού των άρτων και των ιχθύων του Κυρίου και Σωτήρος  μας, του Ιησού Χριστού μας, του θαύματος που επιτέλεσε στη θάλασσα της Τιβεριάδος της Γαλιλαίας, ο οποίος μερίμνησε και δεν εκώφευσε στο αίτημα της σωματικής πείνας των ανθρώπων της εποχής Του, αλλά διέταξε τους Μαθητές Του να μεριμνήσουν και να φροντίσουν ώστε να δώσουν στους ανθρώπους την υλική τροφή που εχρειάζοντο για την αντιμετώπιση της πείνας τους, τονίζοντας τους χαρακτηριστικά “δότε αυτοίς υμείς φαγείν”, προσδίδοντας και στην εποχή μας το ιδιαίτερο νόημα της διατροφής του σύγχρονου κόσμου που αντιμετωπίζει προβλήματα φτώχειας και ασιτίας. Τέλος η φετινή γιορτή μας έρχεται να εκπέμψει το μήνυμα για καθαρές θάλασσες και καθαρό ενάλιο πλούτο που δυστυχώς απειλείται από τα χημικά της καταστροφής της Συρίας στη Μεσόγειο  που κάποιες δυνάμεις ή συμφέροντα παραγνωρίζουν τούτη τη σημαντική σπουδαιότητα για τη ζωή μας, την επιβίωση και την ύπαρξή μας».    

Παραθέτουμε στιγμιότυπα από την παραλία με το ψήσιμο των σαρδελών στα κάρβουνα και τον κόσμο στην ουρά, τον αγιασμό και τις ομιλίες καθώς επίσης διάφορα άλλα στιγμιότυπα με βραβεύσεις των νικητών στην κολύμβηση αλλά και χορούς με πολύ κόσμο να παρακολουθεί. 

KAKANOS_BACK22

image0098

image0097

image0099

image0100

image0101

image0102

image0103

image0104

image0105

image0106

image0107

30

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com