Σάββατο , 25 Μάϊος 2024

ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗ ΘΥΜΙΑΝΗ ΣΤΑ ΣΦΑΚΙΑ: Τιμή στην επέτειο για την επανάσταση του ’21 (Και βίντεο)

 

image0018

56pp_14-20140602

Τα Σφακιά τίμησαν σήμερα την επέτειο για την κήρυξη της Επανάστασης του ‘21με την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση στην Παναγιά τη Θυμιανή στη διάρκεια της οποίας δεν έλειψαν οι βολές του δημάρχου Σφακίων Παύλου Πολάκη κατά του Θεόδωρου Πάγκαλου.

 Στην ιστορική εκκλησία την Παναγιά τη Θυμιανή ή Αγία Λαύρα της Κρήτης, τελέσθηκε σήμερα το πρωί παρουσία αρκετού κόσμου, αρχιερατική Θεία Λειτουργία, δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση από τον πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητρόπολης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων αρχιμανδρίτη Αθανάσιο Καραχάλιο, τον αρχιερατικό επίτροπο Χώρας Σφακίων πρωτοπρεσβύτερο Αθανάσιο Κουκουνάρη και άλλους ιερείς για τον εορτασμό της επετείου της κήρυξης της Επανάστασης του 1821. Το “παρών” στην εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Σφακίων και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, έδωσαν πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές του Νομού μαζί με την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού καθώς επίσης αρκετοί εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Παυλής Βότζης, προϊστάμενος του Ταχυδρομικού Καταστήματος Σφακίων και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Σφακίων, ενώ χαιρετισμούς  απηύθυναν ο δήμαρχος Σφακίων κ. Παύλος Πολάκης και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης. Ακολούθησε στη μνήμη των νεκρών ενός λεπτού σιγή, ο Εθνικός Υμνος και καταθέσεις στεφάνων για να λήξει η εκδήλωση με γεύμα που παρέθεσε ο Δήμος Σφακίων σε κέντρο της περιοχής.

ΒΟΛΕΣ ΠΟΛΑΚΗ ΚΑΤΑ ΠΑΓΚΑΛΟΥ
Στο καλωσόρισμα – χαιρετισμό του ο δήμαρχος Σφακίων Παύλος Πολάκης επεσήμανε ότι «άλλη μια χρονιά μαζευτήκαμε σε αυτόν τον ηρωικό τόπο που πριν από 193 χρόνια πλημμύρισε από 1.500 Κρητικούς που κήρυξαν 50 χρόνια μετά μόλις την αποτυχημένη επανάσταση του Δασκαλογιάννη την πρώτη εναντίον των Τούρκων την επανάσταση του 1821 στην Κρήτη» για να συνεχίσει επισημαίνοντας: «Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σε ένα σημείο. Αυτόν τον τόπο όπου και αν τον σκάψεις έχει κόκκαλα ηρώων γι’ αυτό και δεν επιτρέπουμε στον οποιοδήποτε όποιος και να είναι, ό,τι και να έχει διατελέσει και μιλάω συγκεκριμένα για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, τον αχαρακτήριστο κ. Πάγκαλο, ο οποίος τόλμησε να πει ότι δεν χρειάζονται στους Κρητικούς τα όπλα γιατί δεν τα χρησιμοποίησαν.

Του είπαμε και τότε του το λέμε και σήμερα εδώ από το βήμα της Θυμιανής. Αυτός που πρόδωσε τον Οτσαλάν και βοήθησε να γίνουν τα Ίμια γκρίζα ζώνη δεν δικαιούται να μιλάει για τους Κρητικούς και για τους Σφακιανούς που πήραν τα όπλα για να ελευθερώσουν την Κρήτη και πριν ελευθερωθεί η Κρήτη έστειλαν πολιτικοί εκστρατευτικά Σώματα για να βοηθήσουν στην απελευθέρωση της Μακεδονίας και της Ηπείρου».

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Αμέσως μετά ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης τόνισε: «Η Παναγιά η Θυμιανή αποτέλεσε το προπύργιο της ελεύθερης και αδούλωτης κρητικής ψυχής, η οποία μην αντέχοντας την τουρκική κατοχή βροντοφώναξε απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού τον πόθο της για μια αξιοπρεπή και περήφανη ζωή» για να συνεχίσει επισημαίνοντας ότι «τόσα χρόνια μετά, εμείς, οι σημερινοί κάτοικοι αυτής της ευλογημένης γης, δεν ξεχνάμε το θάρρος τους και τη μαχητικότητά τους. Δεν ξεχνάμε την πηγή που μας τροφοδοτεί με τα ίδια χαρακτηριστικά και τα ίδια ιδανικά, για να στεκόμαστε αντάξιοί τους και να αντιμετωπίζουμε τις αντιξοότητες της δικής μας εποχής».
Τεκμηριωμένη με ιστορικά στοιχεία η ομιλία του κεντρικού ομιλητή κ. Παυλή Βότζη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Από εδώ το ταπεινό εκκλησάκι, την Αγία Λαύρα της Κρήτης, την Παναγία τη Θυμιανή, ξεσηκώθηκαν οι Κρητικοί το 1821, συμπορευόμενοι με όλους τους Ελληνες για την απελευθέρωση του Εθνους από τον ζυγό των Μωαμεθανών.

Την εποχή που η Ιερά Συμμαχία της Ευρώπης βάπτιζε τρομοκράτη όποιον ήθελε να αποτινάξει τον ζυγό της δουλείας του, κλίνοντας ταπεινά το γόνυ, προσκυνώντας τον Σουλτάνο, η Κρήτη με πενιχρά μέσα με 713 τουφέκια σφακιανά και 138 των συγκεντρωμένων στα Σφακιά από άλλες επαρχίες και 400 οκάδες μπαρούτι, οι Σφακιανοί μετά την επανάσταση του Δασκαλογιάννη το 1769 – 1770 μπαίνουν μπροστά και πάλι», για να συνεχίσει υπογραμμίζοντας: «Στις 29 Μαΐου, ημέρα Κυριακή, συγκεντρώνονται σε αυτόν εδώ τον χώρο οι Σφακιανοί καπεταναίοι, οι καπεταναίοι από όλη την Κρήτη, πολύς λαός και πρόσφυγες προς επιβεβαίωση της εξέγερσης σχεδόν ολόκληρης της Κρήτης. Παίρνονται τελικές αποφάσεις, επικυρώνεται η καγκελαρία του Λουτρού, ορίζονται οι αρχηγοί των οποίων ανώτατος άρχων ήτο η φωνή της πατρίδος».

Καταλήγοντας τόνισε: «Τα Σφακιά υπήρξαν πάντοτε η σπίθα που ξαναφούντωνε τη φλόγα ολόκληρης της Κρήτης, τη φλόγα ολάκερου του έθνους. Εχουμε και σήμερα παραδείγματα – φλόγας που μας δείχνουν τον δρόμο. Είναι οι ζωντανοί ήρωες του 1940, οι ήρωες της Κύπρου, οι νεκροί των Ιμίων, ο κάθε απλός έντιμος και ενάρετος πολίτης, βοσκός, αγρότης, μορφωμένος είτε αμόρφωτος. Είναι ο αθάνατος Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης». 

 

 

image0031

image0057

image0019

image0022

image0021

image0024

image0058

image0020

image0025

image0026

image0027

image0028

image0060

image0032

image0030

image0033

image0034

image0035

image0036

image0038

Καταθέσεις στεφάνων από τον δήμαρχο Σφακίων, τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων και άλλους φορείς καθώς και από τους βουλευτές της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων εκτός του κ. Γεωργίου Σταθάκη που δεν προσήλθε. 


image0065

image0066

image0069

image0070

image0068

image0071

 

https://eparxiakofos.gr/category/advertisements/ 

Graphic2

Ένα σχόλιο

  1. Καπαρουδάκης Παντελής

    Σε ότι αφορά την δική σου δουλειά Γιάννη συγχαρητήρια!
    Το να πάνε όμως στην Αγία Λαύρα της Κρήτης να αποτίσουν τιμές στους οπλαρχηγούς που βροντοφώναξαν ΟΧΙ στην σκλαβιά της πατρίδας, εκείνοι, που μόλις χθες βροντοφώναζαν ΝΑΙ στην παράδοση της εθνικής μας κυριαρχίας, είναι ΥΒΡΙΣ στην μνήμη των ηρώων και χλεύη στην ιστορία της Κρήτης …που θα τους ΚΡΙΝΕΙ …και να είναι βέβαιοι ότι θα είναι ΑΜΙΛΕΙΚΤΗ.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com