Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Στην Παναγιά Κεραμειών τιμήθηκε η μνήμη των ανταρτών

Στο μνημείο του χωριού Παναγιά των Κεραμειων που συμβολίζει την αντίσταση κατά του φασισμού πραγματοποιήθηκε στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής από το παράρτημα Χανίων της  ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ η καθιερωμένη εκδήλωση τιμής και μνήμης των  ανταρτών που συμμετείχαν πριν από  77 χρόνια στη γενναία µάχη των Κεραμειών με επίκεντρο την Παναγιά, έδρα Μεραρχίας του ΕΛΑΣ.  .   

Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κώστας Γύπαρης, τον Δήμο Χανίων ο καταγόμενος από την περιοχή αντιδήμαρχος Μιχάλης Τσουπάκης, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και αρκετός κόσμος. 

Η Παναγιά σήμερα ως ημιορεινό χωριό του νομού μας έχει μικρό πληθυσμό σε σχέση με τις παλιές εποχές, αλλά οι κάτοικοι της είναι εργατικοί, νοικοκύρηδες και ιδιαίτερα φιλόξενοι άνθρωποι. 

Εκ μέρους του Δ.Σ. του παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, άνοιξε την εκδήλωση με χαιρετισμό – καλωσόρισμα η αγωνίστρια Κωστούλα Παπαδάκη, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι “ είμαστε και σήμερα εδώ στον ιερό αυτό χώρο, σύμβολο αντίστασης και υψίστου πατριωτισμού εκτελώντας το υπέρτατο χρέος σε εκείνους που προσέφεραν τίμημα ακριβό, την ίδια τη ζωή τους για μια ζωή ελεύθερη με εθνική υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια”.

Ακολούθησε η έπαρση της Ελληνικής Σημαίας από παλιό αγωνιστή ψάλλοντας όλοι τον Εθνικό Ύμνο για να συνεχίσει με ριζίτικο τραγούδι τραγούδι, παρέα από τον ιστορικό λαογραφικό καλλιτεχνικό σύλλογο “Κρητικές Μαδάρες”.     

Χαιρετισμούς; απηύθυναν οι:

Κώστας Γύπαρης, θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κρήτης: “Αισθάνομαι εξαιρετική τιμή που μου δόθηκε η ευκαιρία για να αποτίνουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στη μνήμη των αγωνιστών της Μάχης της Παναγιάς, μία από τις σημαντικότερες μάχες του ΕΛΑΣ και των κατοίκων  του χωριού, της περιοχής και του νομού μας γενικότερα, ενάντια στις χιτλερικές δυνάμεις πριν από 77 χρόνια”.

Μιχάλης Τσουπάκης, αντιδήμαρχος Δήμου Χανίων: “Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που εκπροσωπώ τον Δήμο εδώ στον τόπο καταγωγής μου, τα Κεραμειά σε μια μάχη όπου πολέμησαν και πρόγονοί μου, σε μια μάχη που για άλλη μια φορά αποδείχθηκε το πόσο δυνατοί είναι οι Έλληνες όταν είναι μονιασμένοι…”.

Σπύρος Δαράκης πρόεδρος της μαρτυρικής κοινότητας Μαλαθύρου, πρώην δήμαρχος Μηθύμνης εκπροσωπώντας το δίκτυο μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας της περιόδου 1941 -1945 (Ελληνικά Ολοκαυτώματα). “Οι μαρτυρικοί τόποι στη χώρα μας είναι άρρηκτα δεμένοι με την Εαμική  Αντίσταση γιατί οι κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους προκειμένου να σταματήσουν τη γιγάντωση του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ και τη λαϊκή τους στήριξη προέβαιναν σε φρικαλεότητες και τα ολοκαυτώματα δείχνουν την πραγματική όψη του φασισμού…”. 

Τους παρακάτω δύο συγκηνιτικούς στίχους του μακαριστού αγωνιστή ποιητή Φώτη Αγγουλέ, διάβασε στον σύντομο χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Στέφανος Μυλωνάκης, με τίτλο: “Φασίστες” 

“Φασίστες ήρθανε στον τόπο μας, 

φασίστες πήραν τα σπαρτά μας, 

φασίστες σκότωσαν τ’ αδέρφια μας

και τυραννούνε τα παιδιά μας.

Κάψανε το φτωχό μας σπιτικό

και κούρσεψαν την πλούσια χώρα,

φασίστες ήρθανε και φέρανε 

λιμό, θανατικό και μπόρα”. 

Με τον δικό του αυτοσχέδιο ποιητικό λόγο ο λαϊκός ποιητής Πέτρος Τσακιράκης χαιρέτησε την εκδήλωση λέγοντας αρκετούς στίχους όπως:

“Λύσσα μεγάλη έπιασε, τσι Γερμανούς και πάθος

και ξεκινούν τον πόλεμο μα ήταν μεγάλο λάθος”. 

 
Ακολούθησε στη συνέχεια αναφορά στα ιστορικά γεγονότα της Μάχης της Παναγιάς από τον Γιώργο Κουμάκη, μέλος του Δ.Σ. του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ -ΔΣΕ, όπου μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε: “Ο ΕΛΑΣ κατέχει τον τομέα από Κάμπους – Λούλο – Αχλάδες – Παναγιά – Κλεφτοπέραμα – Δέμπλα μέχρι τον αμαξιτό δρόμο Φουρνέ – Μεσκλών. Δεν έχει παρά μόνο 1000 άνδρες με λιανοντούφεκα με λίγα φυσίγγια, ενώ δεν υπήρχαν τρόφιμα για όλους. Στερημένοι και γυμνοί, πεινασμένοι και ξυπόλητοι οι ελασίτες μας κρατούν την επαφή με τον κατακτητή για να τον ενοχλούν και να φυλάξουν τα χωριά στον τομέα που αναφέραμε παραπάνω. Στις 12 του Νοέμβρη του 1944 ο διοικητής του Φρουρίου Κρήτης Γερμανός Μπεντάκ ύστερα από τις κρούσεις που έκανε την 28η Σεπτέμβρη στις Αχλάδες – Αλετρουβάρι – Λούλο και την 15η στον Βαρύπετρο – Μυλωνιανά αποφασίζει να επιτεθεί κατά του ηρωικού 14ου συντάγματος και της έδρας της Μεραρχίας του ΕΛΑΣ για να τους διαλύσει και να τους εκμηδενίσει, όπως έλεγε. Η επιθεση άρχισε πολύ πρωί με 1500 Γερμανούς καλά εφοδιασμένους με τα σύγχρονα μέσα…” για να συνεχίσει λεπτομερώς την εξιστόρηση των γεγονότων καταλήγοντας: “ Είναι ανάγκη σήμερα να βρεθουν δρόμοι προσβάσιμοι και επικοινωνίας με τη νεολαία για να γνωρίσουν οι νέοι μας τους αγώνες του λαού μας για το δίκιο και τη λευτεριά, για την αποτίναξη του ναζισμού…”. 

Από μεριάς του ο πρόεδρος του παραρτήματος Χαράλαμπος Πετράκης αναφέρθηκε στον πολιτικό χαρακτήρα και στο νόημα που αντλείτε από αυτή την ιστορική στιγμή της Μάχης της Παναγιάς υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων τα εξής: “ 77 χρόνια μετά την εποποιία που έγραψε ο ΕΛΑΣ και τα παλικάρια του εκείνον τον ηρωικό Νοέμβρη του 1944 εδώ στη γη των Κεραμειών, δίνουμε και φέτος το ¨παρών” σε τούτα τα χώματα σκύβοντας ευλαβικά για να τιμήσουμε τους νεκρούς αυτής της μεγαλειώδους μάχης. Ταυτόχρονα τιμάμε το σύνολο των θυμάτων του αντιφασιστικού αγώνα στην Κρήτη και στη χώρα μας, των σεμνών αγωνιστών και αγωνιστριών που τσάκισαν τον φασισμό – ναζισμό, μη λογαριάζοντας κόπους και θυσίες. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η Μάχη των Κεραμειών ήταν από τις σημαντικότερες, αν όχι η σημαντικότερη,  απέναντι στα ναζιστικά στρατεύματα στην Κρήτη. Ο συσχετισμός υλικής δύναμης των δύο πλευρών σε οπλισμό και άνδρες ήταν δραματικά δυσανάλογος σε βάρος του ΕΛΑΣ. Ωστόσο, αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο για τη νίκη, αφού, όπως αποδείχθηκε, τον καθοριστικό ρόλο για την έκβαση της σύγκρουσης έπαιξε το ηθικό των μαχητών του ΕΛΑΣ κατά πολύ ανώτερο από αυτό των λαομίσητων ναζί”.      

Η εκδήλωση τελείωσε με τραγούδια της Αντίστασης από τον Μάνο Τρυπιά, για να ολοκληρωθεί με πλουσιοπάροχο γεύμα με βραστό κρέας, πιλάφι και καλό κρασί που παρέθεσαν κάτοικοι του χωριού σε όσους παρευρέθηκαν τιμώντας την μνήμη των πεσόντων αγωνιστών. Το Μνημείο είναι ένα από τα πολλά έργα του εξαίρετου Χανιώτη γλύπτη, Γιάννη Μαρκαντωνάκη.  

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com