Πέμπτη , 1 Ιούνιος 2023

ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ – Ο Προμαχώνας του Αγίου Δημητρίου

 

Ένας ιστορικός χώρος με πανοραμική θέα όλα τα Χανιά του οποίου την ονομασία  ενδέχεται ν’ αγνοούν οι περισσότεροι νέοι είναι ο κυκλικός επιπρομαχώνας του Αγίου Δημητρίου που καλύπτει τη νοτιοδυτική γωνιά των ενετικών οχυρώσεων και έχει πάρει την ονομασία αυτή από την μικρή ορθόδοξη εκκλησία που υπήρχε στην ανατολική πλευρά του, στην περιοχή «Κρύο Βρυσάλι».    

Πριν από αρκετά χρόνια  η 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων πραγματοποίησε την αποκατάσταση του συγκεκριμένου επιπρομαχώνα ο οποίος εξαιτίας της ακαταστασίας του είχε σταματήσει για πολλά χρόνια να έχει πρόσβαση. Μεταγενέστερα στρώθηκε με τσιμέντο ένα μεγάλο τμήμα της οδού επικοινωνίας μέχρι την κορυφή του λόφου.

Κι ενώ πρόκειται για ένα ιστορικό και πανοραμικό μνημείο που ενώνει την παλιά με  τη νέα πόλη έχει αφεθεί στην τύχη του ενώ μπορούσε ν’ αποτελεί ένα θαυμάσιο τουριστικό προορισμό πεζοπορίας και απόλαυσης της θέας περπατώντας πάνω σε ένα σωστά μελετημένο παραδοσιακό καλντερίμι με πλατύσκαλα και όχι με αυτή την επικίνδυνη και αντιαισθητική στο μεγαλύτερο τμήμα του διαδρομή πρόσβασης προς την κορυφή.   

Απίστευτη, όμως, είναι και η κατάσταση στη νοτιοανατολική πλευρά του λόφου που είναι η κεντρική οδός, με την είσοδο του προμαχώνα, να έχει διπλή ονομασία. Από την οδό Χάληδων που αρχίζει – τελειώνει  και μέχρι το μέσον της οδού, φέρει την ονομασία του Μακεδονομάχου Εμμανουήλ Μπαλαντίνου, ενώ από τη δυτική που είναι το 2ο Δημοτικό ή Σχολείο της Βασίλισσας, ονομάζεται με το επώνυμο Ντουνόπαπα, κληρικού αγωνιστή του 1821. 

Ηλίας Ι. Κάκανος 

eparxiakofos0000

eparxiakofos0002

Από και προς την κορυφή του προμαχώνα η κατάσταση εκτός από αντιαισθητική είναι και επικίνδυνη για τους περιπατητές.

eparxiakofos0001

 Όψη της νέας πόλης από τη δυτική πλευρά του προμαχώνα.

eparxiakofos0004

eparxiakofos0003

Η οδός με τις δύο ονομασίες των οποίων οι πινακίδες έχουν κακοποιηθεί από συμπολίτες μας που δεν σέβονται την δημόσια περιουσία.

 ………………………. 

DSC0500410

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΛΑΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

https://eparxiakofos.gr/touristika-idi-o-erotokritos-stin-agia-marina/

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com