Κυριακή , 4 Ιούνιος 2023

ΣΤΗΝ Ο.Α.Κ. ΣΤΟ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ – Εορτή για τους Τρεις Ιεράρχες (Και βίντεο)

SONY DSC

Με την ευκαιρία της σημαντικής εορτής των Τριών Ιεραρχών, εορτή της Ελληνικής Παιδείας και των Γραμμάτων, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι εορταστική εκδήλωση για όλους τους εκπαιδευτικούς της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης των επαρχιών Κισάμου και Σελίνου. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο νεοεκλεγμένος προϊστάμενος της Α/θμιας εκπαίδευσης κ. Μανώλης Μηλιαράκης, ο  Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Απασχόλησης της Περιφέρειας Κρήτης κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο πρώην διευθυντής της Ο.Α.Κ. κ. Αλέξανδρος Παπαδερός και ελάχιστος κόσμος.

Με χαιρετισμό του ο διευθυντής της Ο.Α.Κ. κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους κάνοντας σύντομη  αναφορά στο τεράστιο έργο των Τριών Ιεραρχών αλλά και στις δυσκολίες σήμερα υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «οι Τρεις Ιεράρχες διέθεταν βαθιά αγάπη για τα ελληνικά γράμματα, γνώριζαν σε βάθος και πλάτος την ελληνική παιδεία, διέθεταν εκπληκτική ελληνομάθεια. Οι ολοένα αυξανόμενες δυσκολίες των καιρών μας επηρεάζουν άμεσα τόσο την παιδεία, όσο και τους λειτουργούς της, αλλά και οι πολλαπλές ιδιαιτερότητες των σχολείων της ενδοχώρας και των επαρχιών μας δεν αφήνουν κανένα αδιάφορο. Αντιλαμβανόμεθα ότι οι εκπαιδευτικοί των σχολείων μας χρειάζονται, εκτός των γνώσεων και της εμπειρίας τους, να κάνουν καθημερινές υπερβάσεις για να μπορούν να ανταποκριθούν στο χρέος και την αποστολή τους. Μέσα σε καιρούς κρίσης προσφέρουν τα μέγιστα στην μαθητιώσα νεολαία του τόπου μας».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο νέος προϊστάμενος της Α/θμιας εκπαίδευσης κ. Μανώλης Μηλιαράκης τονίζοντας: « Η Εκκλησία μας μαζί με την εκπαίδευση ως θεσμοί την υπηρετούμε. Εμείς οι εκπαιδευτικοί τυπικά και η Εκκλησία άτυπα. Όλοι μαζί, όμως, υπηρετούμε την παιδεία.  Η γνώση, η αρετή, το οποίο παράδειγμα έχουμε από τους Τρεις Ιεράρχες, ανθρώπους οι οποίοι έκαναν πράξη τη γνώση και το βίωμα, ένα πρότυπο το οποίο πρέπει να έχουν πρώτα απ’ όλα οι πνευματικοί άνθρωποι και γι’ αυτό  καλώ τους συναδέλφους να μελετήσουμε  το έργο των Τριών Ιεραρχών».    

Η εορταστική εκδήλωση που ήταν στραμμένη στο καίριο ζήτημα της παιδείας αναπτύχθηκε στη συνέχεια λεπτομερώς από τον κ. Ιωάννη Φίλη, πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης με θέμα: «Σύγχρονος προβληματισμός για την παιδεία». Ενδεικτικά παραθέτουμε μικρά αποσπάσματα της ομιλίας του ως εξής: «Παιδεύω θα πει διδάσκω και παιδεία είναι η απόκτηση γνώσεων, δεξιοτήτων, αξιών, και απόψεων μέσω της διδασκαλίας, της αφήγησης ιστοριών, της συζήτησης, και της έρευνας. Κάποιοι με τη λέξη αυτή εννοούν κυρίως τη διαμόρφωση χαρακτήρων, άλλοι την απόκτηση συγκεκριμένων δεξιοτήτων, άλλοι την τεχνολογική γνώση και άλλοι τη γνώση των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών. Πιστεύω» επισημαίνει ο κ. Φίλης « ότι παιδεία είναι όλα τα ανωτέρω».

«Στις προϊστορικές εποχές οι ενήλικες μετέφεραν γνώσεις στους νέους απαραίτητες για την επιβίωσή τους μέσω του προφορικού λόγου και της μίμησης. Γρήγορα όμως, η μίμηση δεν ήταν επαρκής και οι άνθρωποι άρχισαν να αναπτύσσουν εκπαιδευτικά συστήματα. Τα πρώτα συστηματικά σχολεία λειτούργησαν στην Αίγυπτο γύρω στο 2000 πΧ. Αργότερα στην Αρχαία Αθήνα δημιουργήθηκε η Ακαδημία του Πλάτωνα και λίγο μετά ακολούθησε η Αλεξάνδρεια ως κέντρο παιδείας. Στην Κίνα τον 5ο αιώνα εμφανίστηκε ο μέγας ηθικός φιλόσοφος και δάσκαλος Κομφούκιος, αντίστοιχος του Σωκράτη στην Ελλάδα.

Οι Τρεις Ιεράρχες, τη μνήμη των οποίων εορτάζουμε σήμερα, σπούδασαν στις φημισμένες σχολές των Αθηνών και της Αλεξάνδρειας κλασική φιλοσοφία και φιλολογία έχοντας κατανοήσει τη σημασία της παιδείας και του βάθους της αρχαίας ελληνικής διανόησης».

Την εκδήλωση έκλεισε με χαιρετισμό του  ο  μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.

Γιάννης Η. Κάκανος 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com