Πέμπτη , 28 Σεπτέμβριος 2023

ΣΤΗΝ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΑ ΚΙΣΑΜΟΥ – Αναβίωση αλωνίσματος για παρασκευή ψωμιού (Και βίντεο)

KAKANOS_AYTOKOLLHTA

Ημιορεινό και πανέμορφο χωριό του Δήμου Κισάμου η Κουκουναρά με πανοραμική θέα τον κόλπο της Κισάμου, απέχει από το Καστέλι 10 χιλιόμετρα. Κι ενώ πρόκειται για ένα χωριό με ελάχιστους σήμερα μόνιμους κατοίκους εξακολουθεί να παραμένει… ζωντανό επειδή όσοι κατάγονται από εκεί αποδεικνύουν έμπρακτα την αγάπη τους φροντίζοντας τις περιουσίες που έχουν.

Σε αυτό το όμορφο μικρό χωριό της πρώην επαρχίας Κισάμου ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος με την επωνυμία «Η ΠΗΓΑΔΑ», αναβίωσε το Σάββατο για δεύτερη χρονιά τη διαδικασία του παραδοσιακού αλωνίσματος ώστε να μάθουν οι νέοι και να θυμηθούν οι παλιοί τους κόπους τους για επιβίωση όπως γινόταν μέχρι τη δεκαετία του 1960 σχεδόν σε όλα τα χωριά.

Εμπνευστής και πρωτεργάτης της ιδέας ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Μανώλης Νταουντάκης, που μας είπε: «Εδώ και έξι χρόνια που είμαι συνταξιούχος προσπαθώ ν βρω τους δεσμούς μου με την Κρήτη στο χωριό μου την Κουκουναρά. Τον εργασιακό μου βίο τον πέρασα στη Θεσσαλονίκη και τώρα τον μισό χρόνο τον περνώ τμηματικά στην Κουκουναρά. Στο σημείο αυτό που λέγεται Κεφάλα υπάρχει το ανακαινισμένο αλώνι κάτω από τον τεράστιο και βαθύσκιωτο βέλανο όπου κάναμε για δεύτερη χρονιά την αναβίωση του αλωνίσματος. Πριν από δύο χρόνια είχα φέρει εδώ μια παρέα από μαθητές και όπως τους εξηγούσα τι γινόταν τον παλιό καιρό δείχνοντας τους το ρημαγμένο αλώνι, γεννήθηκε μέσα μου η ιδέα  να το ξαναφτιάχναμε και να αναβιώναμε όλες τις εργασίες της παλιάς εποχής από το όργωμα, τη σπορά, το θέρισμα και το αλώνισμα. Έκανα την πρόταση στον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού, ο οποίος την αποδέχθηκε και για πρώτη φορά έγινε πέρυσι η αναβίωση. Φέτος, όμως, ονομάσαμε την όλη διαδικασία “Ο δρόμος του ψωμιού” και έγιναν όλες οι εργασίες όπως έπρεπε με ένταξη της προσπάθειας αυτής σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αντώνιος Μετζιδάκης που είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κουκουναράς σημείωσε: « Τις γεωργικές εργασίες της παλιάς εποχής που έκαναν οι πατεράδες και οι παππούδες μας στο χωριό πραγματοποιούνται φέτος για δεύτερη χρονιά μ’ εκπαιδευτικό πρόγραμμα χάρις της συμβολής του χωριανού μας εκπαιδευτικού Μανώλη Νταουντάκη τον οποίο ευχαριστούμε για όλα. Σήμερα που τελειώσαμε με το αλώνισμα θ’ αρχίσει το γλέντι…».

 Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

P1010229wtmk P1010230wtmk P1010232wtmk P1010235wtmk P1010236wtmk P1010246wtmk P1010247wtmk P1010249wtmk P1010251wtmk P1010254wtmk P1010257wtmk P1010261wtmk P1010263wtmk P1010269wtmk P1010283wtmk

 KAKANOS_AYTOKOLLHTA

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com