Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ – Εκδήλωση – αφιέρωμα στον “Διαχρονικό Καζαντζάκη”

 

???????????????????????????????

Εκδήλωση – αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη με τίτλο “Ο Διαχρονικός Καζαντζάκης”  πραγματοποιήθηκε  το βράδυ της Δευτέρας στην κατάμεστη από κόσμο αμφιθεατρική αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Κισάμου.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Κισάμου και την κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου σε συνεργασία με την τοπική επιτροπή Χανίων της διεθνούς εταιρείας φίλων Νίκου Καζαντζάκη και τον σύλλογο αποφοίτων της Ελληνογαλλικής σχολής Χανίων.

Χαιρετισμό έκανε ο δήμαρχος Κισάμου κ. Θεόδωρος Σταθάκης καθώς επίσης και ο πρόεδρος της Κ.Ε.ΔΗ.Κ. Εμμανουήλ Δερουκάκης.

 Για τον Νίκο Καζαντζάκη μίλησε μαζί με τους παρακάτω η κα Φωτεινή Σεγρεδάκη, αρθρογράφος, αναπτύσσοντας το θέμα: “Δοκιμή προσέγγισης, σε μια «Καζαντζάκεια οντότητα» λογοτεχνίας, “Τον Αλέξη Ζορμπά”, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Έχω διαβάσει το έργο στην εφηβεία μου, βεβαίως τέτοια έργα επιβάλλουν να επανέρχεσαι, το διάβασα πολύ μεγαλύτερη και τώρα που θα αναφερθώ κοινώνησα όλο το βάθος των σκέψεων της φιλοσοφίας του λεξιλογίου. Αγαπώ πάρα πολύ τη γλώσσα του Καζαντζάκη, τη γλωσσοπλασία που είναι μια διδαχή, που είναι μία δροσιά, που είναι τα σπλάχνα του αρχέγονου ήχου». 

 O κ. Iωσήφ Μιχελογιάννης, εκπρόσωπος τοπικής επιτροπής Χανίων διεθνούς εταιρείας φίλων Νίκου Καζαντζάκη αναφέρθηκε: “Το αγωνιστικό πνεύμα στην ζωή και το έργο του Καζαντζάκη” επισημαίνοντας ότι « η Ελλάδα είχα πάντοτε σπουδαίους ποιητές όπως τον Παλαμά, τον Σικελιανό για να μιλήσουμε για τη νεότερη εποχή έχει τον Ελύτη, τον Σεφέρη τους νομπελίστες, τον Καβάφη τον πιο γνωστό απ’ όλους, αλλά ποτέ δεν φανταζόμαστε πως θα γράψει ένας Έλληνας πεζό λόγο στη γλώσσα ενός ανάδελφου Έθνους όπως είναι το Ελληνικό και αυτός ο συγγραφέας να διαβαστεί σε όλον τον κόσμο κι έτσι να μεταφερθεί ο νεότερος Ελληνικός πολιτισμός σε όλη τη γη. Αυτό το κατόρθωμα το μέγιστο στην Ελληνική λογοτεχνία το πέτυχε ο Καζαντζάκης» για να καταλήξει τονίζοντας:  «Το έργο του είναι γεμάτο από την ιδέα του αγώνα, αγώνα για το περιβάλλον, αγώνα για την ελευθερία της Κρήτης, αγώνα για βελτίωση της κοινωνικής ζωής για την κοινωνική δικαιοσύνη και στην εποχή τη σημερινή που είναι το θέμα των προσφύγων, που είναι το θέμα της κλιματικής αλλαγής, ο Καζαντζάκης είναι κατ’ εξοχήν επίκαιρος. Αυτόν τον Καζαντζάκη τιμούμε σήμερα».   

 Η κα Καίτη Κουτρουμπά εκπροσώπησε τον Σύλλογο αποφοίτων της Ελληνογαλλικής Σχολής υπογραμμίζοντας μέσα από μια μακροσκελή ομιλία τα εξής: «Είμαστε συνοδοιπόροι και συνταξιδιώτες στη διάδοση των ιδεών και του έργου του Καζαντζάκη. Σπάζοντας το άβατων της Σχολής μας είναι από τους λίγους άνδρες που φοίτησαν στο γαλλικό τμήμα της. Μιλά άπταιστα τη Γαλλική γλώσσα, που του φάνηκε χρήσιμη και όταν κατέλαβε εξέχουσα θέση στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Είναι ένας σημαντικός πνευματικός παράγοντας του τόπου μας και σαν πολιτικός δίδαξε ήθος και πολιτικό πολιτισμό όπως είναι γνωστό εξάλλου. Είναι τιμή μας να τον θεωρούμε συμμαθητή μας και να είναι επίτιμό μέλος του Συλλόγου μας μαζί με τις αγαπημένες μας φιλολόγους καθηγήτριες Αγγελική Σοφούλη και Αρχόντισσα Παπαδερού».  

Τέλος ο κ. Αρτέμης Αθανασάκης, καθηγητής Φυσικών και Περιβαλλοντικών επιστημών –  με δήλωσή του στα «Χ.Ν.» ανέφερε: «Η δική μου μουσικοποιητική προσέγγιση στον διαχρονικό Νίκο Καζαντζάκη συνιστά τη μελέτη των σχέσεων του έργου του συγγραφέα με τη φύση, το περιβάλλον, την κοινωνία, τη θρησκεία και τη ζωή. Δηλαδή αποτελεί μια έρευνα μεγάλης διάρκειας μέσα από την οποία έψαξα με λεπτομέρεια από το έργο του να βρω πως σχετίζεται ο Καζαντζάκης με τη φύση, το τοπίο της Κρήτης, και το Θεό για τον οποίο υπήρχε μία αμφισβήτηση. Δεν νομίζω, όμως, ότι η αμφισβήτηση αυτή είναι ακριβής γιατί στα δικά μου κείμενα βλέπω ότι υπήρξε ένας προβληματισμός για την ύπαρξη του Θεού. Επίσης η παρουσίαση αυτή αναλύει και τη σχέση του έργου του Καζαντζάκη με τις φυσικές επιστήμες, σχέση που δεν είναι γνωστή, παρόλο που είναι υπαρκτή, στο αναγνωστικό του κοινό. Έτσι συνολικά επιδιώκεται η παρουσίαση της όλης σχέσης του έργου του Νίκου Καζαντζάκη όχι μόνο με τη φύση και τη ζωή, αλλά και με το επιστημονικό γίγνεσθαι».  

 Μετά τις τοποθετήσεις προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ: “Η ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη” σε παραγωγή του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη.

Γιάννης Η. Κάκανος www.yanniskakanos.gr 

???????????????????????????????

???????????????????????????????

KAKANOS_AYTOKOLLHTA

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com